φάβα φενεου συνταγή διαιτολογος σεφ
Συνταγές - Βίντεο - Media

Φάβα Φενεού στην εκπομπή “ΠΟΠ Μαγειρική”

Πόσες φορές σου έχει τύχει να θέλεις να μαγειρέψεις το όσπριο της εβδομάδας, όμως να δυσκολεύεσαι να επιλέξεις, ώστε να μην είναι κάτι από τα συνηθισμένα; Πόσες φορές θέλεις να φας το όσπριο… «αλλιώς» για να το απολαύσεις;

Πρόσφατα, λοιπόν κλήθηκα από το φίλο και σεφ, Νικόλα Σακελλαρίου στην εκπομπή “ΠΟΠ Μαγειρική” στην ΕΡΤ2 για να μαγειρέψουμε και να σχολιάσω τη θρεπτική αξία της συνταγής που φτιάξαμε την παραδοσιακή Φάβα Φενεού με καραμελωμένα κρεμμύδια και αμύγδαλα. Είναι δυνατόν να αρνηθώ μία τέτοια γευστική πρόσκληση;

Στα επόμενα λοιπόν λεπτά θα μάθεις:

Λίγα λόγια για τη Φάβα Φενεού

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Φάβα Φενεού αποτελεί ένα ελληνικό και ΠΓΕ προϊόν (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) με υψηλή διατροφική αξία από το 2016.

Ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων και προέρχεται από το λαθούρι του είδους Lathyrus sativus L.. Το τμήμα του φυτού που συλλέγεται και καταναλώνεται ως τροφή από τον άνθρωπο είναι οι αποξηραμένες, αποφλοιωμένες και θρυμματισμένες κοτυληδόνες των σπερμάτων του.

Σε περίπτωση που κάποιος αλέσει τα σπέρματα του λαθουριού ή τα βράσει σε μορφή πηχτού χυλού, τότε δημιουργείται το μαγειρικό παρασκεύασμα, γνωστό ως φάβα που είχαμε και εμείς στη συνταγή.

Η Φάβα Φενεού έχει ένα ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και χαρακτηριστικό υποκίτρινο χρώμα.

Ποια είναι η διατροφική αξία της Φάβας Φενεού;

Όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, έτσι και η Φάβα Φενεού έχει υψηλή διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα, είναι η υψηλή η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη (κατ’ ελάχιστο 24%) και υδατάνθρακες (από 44 έως 60%), δίνοντας τη δυνατότητα σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο, που συχνά χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, να μπορούμε να δημιουργούμε ένα πλήρες γεύμα που να περιέχει το τρίπτυχο υδατάνθρακες- πρωτεΐνες- λιπαρά.

Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε διαιτητικές (φυτικές) ίνες (από 12 έως 25%), οι οποίες προσφέρουν κορεσμό και συμβάλλουν στη λειτουργία του εντέρου μας.

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες δίνει τη δυνατότητα να αποτελεί μία ιδανική επιλογή στα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή ακόμα και μία κατάλληλη επιλογή κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Έξυπνο tip

Για ακόμα υψηλότερη θρεπτική αξία, συνδύασε τη φάβα με κάποια άλλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα το ρύζι, ή ακόμα και με λίγο τυρί, προκειμένου να συμπληρώσεις τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει μία πλήρης πρωτεΐνη.

Επιπλέον, η Φάβα Φενεού, λόγω της ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας, φαίνεται να αποτελεί ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να αποτελεί εξίσου μία καλή επιλογή στα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Πέρα από τα μακροθρεπτικά συστατικά, η Φάβα Φενεού περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, καθώς επίσης και ποσότητα μη-αιμικού σιδήρου.

Θρεπτικά συστατικά Δράσεις
Πρωτεΐνες– αποτελούν δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα
– παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό
– συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών
– συντελούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού
Υδατάνθρακες– πρώτη πηγή ενέργειας του οργανισμού
– 50-55% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών
– γλυκόζη: το “καύσιμο” του εγκεφάλου
Φυτικές ίνες– καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
– μεγαλύτερο κορεσμό
– βοηθούν στη δυσκοιλιότητα
– συμβάλλουν στη μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β– άμεση μεταφορά των μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα
– παραγωγή ενέργειας από τις τροφές
– στήριξη της καλής διάθεσης και της ψυχολογικής λειτουργίας , κ.α.

Είναι σημαντικό…

Τα άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD, να αποφεύγουν τη φάβα από λαθούρι, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία τους (αιμολυτικό επεισόδιο).

Δες το βίντεο της εκπομπής, που μαγειρεύουμε μαζί με το Νικόλα.

Πάμε όμως, να δούμε τη Φάβα Φενεού στη συνταγή μας.

Φάβα Φενεού με καραμελωμένα κρεμμύδια και αμύγδαλα

Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γραμμ.  Φάβα Φενεού φάβα
  • 800 ml νερό
  • 1  ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι (ολόκληρο το λεμόνι)

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 3  κρεμμύδια (όχι κομμένα)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 6 γραμμ. καστανή ζάχαρη
  • 40 γραμμ. ξύδι βαλσάμικο κρέμα
  • 100 γραμμ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα (όχι καβουρδισμένα)

Εκτέλεση συνταγής

  • Τοποθέτησε τη φάβα σε ένα μπολ και κάλυψέ τη με νερό. Άφησέ την για 30 λεπτά να μουλιάσει και στη συνέχεια, τη στραγγίζεις.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζεις τη φάβα με το νερό. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζεις με μια τρυπητή κουτάλα για τα πρώτα 5 λεπτά. Στην συνέχεια, προσθέτεις το κρεμμύδι, σκεπάζεις και σιγοβράζεις σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα, ώστε να έχει χυλώσει και απορροφήσει όλο το νερό. Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις καλά τη φάβα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας βελούδινος πουρές.  
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Ανακατεύεις κάθε τόσο και μετά από 10 λεπτά περίπου, ρίχνεις τη ζάχαρη, ανακατεύεις καλά και συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά περίπου. Όταν δεις τα κρεμμύδια να έχουν χάσει πλέον τον περισσότερο όγκο τους από το νερό, ρίχνεις το ξύδι. Αφήνεις να ομογενοποιηθούν τα υλικά για 5 λεπτά και είναι έτοιμα.
  • Σερβίρεις σε μια πιατέλα και γαρνίρεις με το κρεμμύδι και τα αμύγδαλα.

Σχολιασμός Συνταγής

Πάμε όμως, να δούμε τι μας προσφέρουν τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Κρεμμύδια

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια έρχονται να δώσουν την πιο γλυκιά γεύση στο σημερινό πιάτο. Αξιοποιώντας την καστανή ζάχαρη για την παρασκευή τους, η οποία έχει υψηλότερη διατροφική αξία από τη λευκή, καραμελώνονται τα κρεμμύδια. Τα κρεμμύδια αποτελούν ένα εξίσου θρεπτικό λαχανικό, το οποίο περιέχει αρκετές φυτικές ίνες για τον κορεσμός και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, καθώς επίσης και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν εξίσου μία ιδανική προσθήκη στη συνταγή, προκειμένου να συνδυάσουμε την τραγανότητα στο γεύμα μας και φυσικά, τη διατροφική τους αξία. Τα αμύγδαλα αποτελούν μία καλή πηγή ασβεστίου, φυτικών πρωτεϊνών και «καλών» λιπαρών στο τόσο μικρό μέγεθός τους. Άρα, τι καλύτερο από το να έχουμε στη συνταγή μας!

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, ως αγαπημένο υλικό κάθε ελληνικής συνταγής, φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη συνταγή. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή «καλών» λιπαρών στον οργανισμό μας. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που περιέχονται μέσα στη Φάβα Φενεού, να δημιουργούμε αυτομάτως ένα πλήρες γεύμα.

Χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού αποτελεί μία κατάλληλη επιλογή σε αυτή τη συνταγή, τόσο σε επίπεδο γεύσης, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης. Πιο συγκεκριμένα, ο χυμός λεμονιού βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που έχουμε στην φάβα, από τον οργανισμό.

Την επόμενη φορά, λοιπόν που θα θελήσετε να έχετε το όσπριο της εβδομάδας, δοκιμάστε το συγκεκριμένο πιάτο… και Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Scroll To Top