Μοιραστείτε το
Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου;
Για να έκανες κλικ σε αυτό το άρθρο, είμαι σίγουρη ότι είσαι κι εσύ άλλο ένα άτομο που λαμβάνει σχόλια για το βάρος σου…Έτσι δεν είναι;
Η αλήθεια είναι πως σε καταλαβαίνω. Στη σημερινή κοινωνία, το σωματικό βάρος και η διατροφή είναι συχνά «καυτά» θέματα συζήτησης (λες και δεν έχουμε άλλα θέματα!). Μάλιστα, το σχόλιο για το σώμα σου δεν έχει να κάνει μόνο “αν πήρες κιλά”, μα έχει να κάνει ακόμα και για το “αδυνάτισες πολύ”.
Είναι πλέον, δεδομένο ότι σχόλια για το σωματικό βάρος που είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, είτε άμεσα είτε έμμεσα φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Κι όμως! Ακόμα και τα θετικά σχόλια.. Πώς;
Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες ιδέες να «δεις» αλλιώς τα σχόλια των άλλων και να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Οικογενειακά τραπέζια και σχόλια για το βάρος
Άλλο ένα οικογενειακό τραπέζι πλησιάζει και ίσως να δημιουργείται η αίσθηση ότι δε θέλεις να πας… Όχι, επειδή δε θα περάσεις καλά. Αλλά γιατί κάποιοι συγγενείς – φίλοι – γνωστοί που έχεις ξαναβρεθεί μαζί τους, έχουν την τάση να σχολιάζουν το βάρος σου, σε οποιαδήποτε μορφή! Είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Και έτσι μπορεί να σκέφτεσαι «Τι θα πουν πάλι φέτος;» ή «Πόσο πολύ θα ήθελα να με αφήσουν ήσυχο/η με το βάρος μου;».. Έτσι, δεν είναι;
Και όλα αυτά διότι, παρά την πρόοδο που έχει αρχίσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα σχόλια για το σώμα φαίνεται πως εξακολουθούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να τους απασχολεί…το φαίνεσθαι.
Ίσως, λοιπόν να μην υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξεις τα σχόλια των άλλων, όμως αυτό που μπορεί να ελέγξεις είναι το πως θα αποκριθείς και θα απαντήσεις αυτή τη φορά…αλλιώς!
Σε αυτό το σημείο, αξίζει λοιπόν να σου θυμίσω αυτό που έλεγε ο Abraham Maslow στη θεωρία του για την ιεράρχηση των αναγκών του ανθρώπου ότι οι κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει την αγάπη, τη φιλία, την οικειότητα και το αίσθημα του ανήκειν, είναι σημαντικές και συμβάλλουν στην ψυχολογική ευεξία και την ανάπτυξη υγιών σχέσεων.
Διάβασε περισσότερα: Πυραμίδα αναγκών κατά Maslow: πώς σχετίζεται με τη διατροφή;
Ανέπτυξε την αυτογνωσία σου
Το πρώτο βήμα στη διαχείριση των σχολίων των άλλων σχετικά με το σωματικό βάρος και τη διατροφή είναι η καλλιέργεια της αυτογνωσίας.
Να θυμάσαι ότι…
Η αξία σου δεν καθορίζεται από τη φυσική σου εμφάνιση ή τις απόψεις των άλλων.
Αγκάλιασε τις μοναδικές σου ιδιότητες και χαρακτηριστικά που έχεις, και εστίασε στη συνολική σου ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Διάβασε περισσότερα: Coaching ή συμβουλευτική στη διατροφή: ποια είναι κατάλληλη για σένα;

Η πρόθεση των σχολίων
Όταν κάποιος κάνει ένα σχόλιο σχετικά με το σωματικό σου βάρος ή τις διατροφικές σου συνήθειες, είναι απαραίτητο να έχεις στο νου σου τις προθέσεις του. Η αλήθεια είναι ότι δεν προορίζονται όλα τα σχόλια να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και – θέλω να πιστεύω – ότι τις περισσότερες φορές να μην είναι.
Ίσως να γνωρίζεις ότι αν και η πρόθεσή τους (τις περισσότερες φορές) είναι θετική, στη (δική σου) πραγματικότητα μπορεί να περιορίζουν, να αγχώνουν, να στρεσάρουν, να δυσκολεύουν να τεθεί ένα όριο ή ακόμα να (σε) κάνουν να αισθάνεσαι ανασφάλεια, περιορισμό, τύψεις και ενοχές, εκείνη ή και τις επόμενες στιγμές.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν πραγματικά ότι προσφέρουν συμβουλές ή μοιράζονται τις ανησυχίες τους για εσένα με αυτό τον τρόπο.
Ίσως να σκέφτεσαι «Μα δεν τους το ζήτησα!»… και έχεις δίκιο!
Το θέμα είναι, όπως ήδη γνωρίζεις, ότι δε μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τις σκέψεις, ούτε τις πράξεις των άλλων ανθρώπων. Αυτό που μπορείς όμως, να κάνεις είναι ανάλογα με το πώς θα αναγνωρίζεις τις προθέσεις τους, μπορείς να απαντήσεις διαφορετικά, καλύτερα ή και με ένα πιο ήρεμο – συγκρατημένο ή να το πω καλύτερα, λειτουργικό τρόπο.
Κι όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαντήσεις σε αυτές και να “σπάσεις” το μοτίβο των παραπάνω συναισθηματικών – και όχι μόνο – καταστάσεων.
Ο καθορισμός των ορίων
Το πιο βασικό σημείο και σε αυτή την περίπτωση είναι τα όρια. Όρια, όρια, όρια, τα ακούς ξανά και ξανά και όλοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα αυτών.
Ο καθορισμός των προσωπικών ορίων είναι ζωτικής σημασίας όταν ασχολείσαι με τη ψυχική (και όχι μόνο) υγεία.
Αφού, λοιπόν αναγνωρίσεις ότι κάποιο σχόλιο ξεπερνάει τα όριά σου είναι η ευκαιρία σου να μοιραστείς και να το κοινοποιήσεις στους άλλους, τι είναι αποδεκτό και τι ξεπερνά τα όρια.
Ενημέρωσέ τους ευγενικά ότι προτιμάς να αποφύγεις να συζητήσεις για το σώμα ή τις διατροφικές σου επιλογές, εκτός κι αν έχεις επιλέξει εσύ να ξεκινήσεις τη συζήτηση. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με σεβασμό, όπου τα όριά σου αναγνωρίζονται και τηρούνται.

Ευκαιρία για…εκπαίδευση
Τι κι αν αυτό το σχόλιο σου δίνει την ευκαιρία να συζητήσεις και να εκπαιδεύσεις το άτομο απέναντί σου σχετικά με το πως μπορεί να επιδρά ένα τέτοιο σχόλιο; Κι αν αναρωτιέσαι τώρα «Πώς θα το κάνω αυτό;», είναι πολύ απλό.
Μοιράζοντας την εμπειρία σου ανοιχτά, για το πως δηλαδή σε κάνει να αισθάνεσαι ένα τέτοιο σχόλιο, μπορείς να του μάθεις πως δεν είναι σωστό να ασχολείται με το τρόπο ζωής σου, το σώμα σου ή το βάρος σου, καθώς επίσης και ότι αυτό σε επηρεάζει αρνητικά.
Για παράδειγμα, αν σχολιάσει «Έχεις παχύνει παρόλο που ξεκίνησες γυμναστήριο», μπορείς να απαντήσεις:
- «Γνωρίζω ότι η πρόθεσή σου είναι ενθαρρυντική και καλοπροαίρετη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα με κάνει να αισθάνομαι άβολα και ότι δεν τα καταφέρνω, επηρεάζοντας πολύ τη διάθεσή μου αυτή τη στιγμή και σχετικά με το στόχο μου.»
- «Κατανοώ ότι το σχόλιό σου σχετίζεται με το γεγονός ότι γυμναστήριο και αδυνάτισμα πάνε μαζί. Στην πραγματικότητα είναι κάτι που το συζητάω με το διατροφολόγο μου για το τι συμβαίνει.»
Θυμήσου ότι ακόμα κι αν δεν ενστερνιστεί την άποψή σου, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υποστήριξες τον εαυτό σου.
Κλείσιμο συζήτησης
Δεν είναι απαραίτητο να απαντάς σε όλα τα σχόλια και ούτε φυσικά, να συνεχίζεις να συζητάς μαζί του/της, επειδή διάλεξε εκείνος/η το θέμα της συζήτησης. Ειδικά, μάλιστα αν αφορά το σώμα σου και την πορεία που χτίζεις – έχτιζες – ή αγωνίζεσαι να ξεκινήσεις.
Μερικές ιδέες για να κλείσεις τη συζήτηση είναι:
- «Μπορεί να σου φανεί λίγο περίεργο τώρα, όμως η συζήτηση για το σώμα μου δε μου φαίνεται καθόλου ενδιαφέρουσα. Πώς θα σου φαινόταν αν συζητάγαμε για (ένα άλλο θέμα);
- «Γνωρίζω ότι η πρόθεσή σου είναι θετική. Ωστόσο, θα ήθελα να συζητήσουμε για κάτι άλλο και όχι για το σώμα μου.»
- «Όσο σε ακούω να σχολιάζεις και να με ρωτάς διάφορα για το σώμα μου, τόσο αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το μόνο σημαντικό θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή.»
Ο τόνος της φωνής σου μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δοκίμασε την τονικότητα που κάνεις κάθε φορά που θέτεις τα όριά σου ή που θα ήθελες στο πως να θέτεις τα όρια.

Χιούμορ…ως μέσο προστασίας
Έχεις ακούσει ότι τα πιο σημαντικά λόγια λέγονται στην πλάκα; Μα, θα προσθέσω και με την αίσθηση του χιούμορ. Και αυτό γιατί όταν κάνουμε χιούμορ εκκρίνονται κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες στον οργανισμό μας, οι οποίες χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, το χιούμορ με τη μορφή του σαρκασμού, πολλές φορές είναι και αυτό που αποτελεί μέσο αυτο-προστασίας.. Έτσι, δεν είναι;
Την επόμενη φορά που κάποιος θα σχολιάσει το βάρος σου και τις διατροφικές σου επιλογές, θυμήσου να βάλεις αρκετή δόση χιούμορ!
Αναπλαισίωση
Αν διαλέξεις να πιστεύεις ότι σε κάθετι που ζούμε, υπάρχει πάντα κάτι θετικό, τότε ακόμα και σε αυτά τα σχόλια για το βάρος σου, ναι υπάρχει κάτι θετικό. Αναρωτήσου λοιπόν, εκείνη τη στιγμή μέσα σου «Τι θετικό υπάρχει εδώ για να μάθω;».
Ξέρεις οι απαντήσεις που θα έρθουν, μπορεί και να σε ξαφνιάσουν, να σε λυτρώσουν, να σε χαλαρώσουν, να σου ανοίξουν ένα νέο μονοπάτι για εσένα και τη σχέση σου με το σώμα σου. Και βασικά, κάποια μαθήματα μπορεί να είναι πραγματικά μία κινητήριος δύναμη.
Αυτό που εννοώ είναι ότι κάθε τι που ακούμε και το πως θα το κατανοήσουμε εξαρτάται από τον τρόπο που θα το «δούμε».

Ιδέες απαντήσεων στις πιο γνωστές ατάκες
Οι παρακάτω ιδέες σχετικά με σχόλια για το βάρος σου έχουν δημιουργηθεί για να μετα-κινήσουν λίγο τη σκέψη, τόσο τη δική σου, όσο και αυτών που την δέχονται. Μα, πρώτα από όλα να μετα-κινήσουν τη δική σου!
Είναι σημαντικό να ειπωθούν με χιούμορ (ναι!) και με θετική πρόθεση. Το χιούμορ θα βοηθήσει να “περαστεί” με πιο ομαλό τρόπο..
Σχόλιο 1: «Έλα τώρα που θα προσέξεις τη δίαιτα. Άστο για άλλη φορά. »
Απάντηση Νο.1: Η φροντίδα της διατροφής και του εαυτού μου είναι μία συνεχής διαδικασία που συνεχίζω να την προσέχω σε Πάσχα, Χριστούγεννα και γιορτές.
Απάντηση Νο.2: Μπορεί να το θεωρείς στέρηση αυτη τη στιγμή, αλλά εγώ το ονομάζω αυτοφροντίδα.
Σχόλιο 2: «Ε, φάε και λίγο από αυτό, φρεσκότατο είναι πάλι θα μείνει.»
Απάντηση Νο.1: Το θέμα εδώ δεν είναι αν θα μείνει, αλλά το πόσο τελικά θέλω να φάω.
Απάντηση Νο.2: Αν όλοι τρώγαμε στο φόβο μη μείνει το φαγητό, τότε αναρωτιέμαι τελικά αν θα είχε εξελιχθεί τόσο η επιστήμη της διατήρησης και συντήρησης των τροφίμων.
Σχόλιο 3: «Φάε κανένα γλυκό. Δε θα πάθεις κάτι.»
Απάντηση Νο.1: Πώς ξέρεις πως η κατανάλωση του γλυκού δε θα με επηρεάσει κάπως;
Απάντηση Νο.2: Μπορεί να σου φανεί περίεργο τώρα, αλλά αν κοιτάξεις τη μεγάλη εικόνα θα δεις ότι δεν είναι απαραίτητο. Περνάω ήδη όμορφα και χωρίς γλυκό.
Σχόλιο 4: «Φάε τώρα και ξεκινάς τη δίαιτα από Δευτέρα»
Απάντηση Νο.1: Αν φάω τώρα όσο λες, τότε δε συνειδητοποιείς πως πραγματικά μπορεί να επηρεάσει τη ψυχολογία μου πριν φτάσει η Δευτέρα.
Απάντηση Νο.2: Αυτή είναι μία αρκετά περιοριστική σκέψη για να την πιστεύουμε τόσο έντονα το 2024 και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να οδηγήσει μόνο σε φαύλο κύκλο.
Διάβασε περισσότερα: Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας – στέρησης
Και ξέρω ότι ξέρεις, ότι μέσα σε αυτές τις απαντήσεις – αποκρίσεις μπορείς να δεις και να πεις τη δική σου αλήθεια! Έτσι δεν είναι;

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φράσεις;
Η αλήθεια είναι ότι οι παραπάνω ιδέες – θέσεις φράσεων μπορούν να επικοινωνηθούν σε μορφή κατάφασης, ερώτησης ή άρνησης ανάλογα με το ύφος της περίπτωσης που ταιριάζει και φυσικά, με ποιον άνθρωπο έχουμε απέναντί μας.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και με τι είναι πιο εύστοχο κατά την κρίση σου να χρησιμοποιήσεις τη συγκεκριμένη στιγμή.
Έτσι, λοιπόν αν θα λέγαμε ότι υπάρχει κάτι σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απαντήσεις με αυτούς τους τρόπους και να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγκρουση ή να φανείς επιθετικός/ή είναι να δουλέψεις εσωτερικά ή εξωτερικά κάποια παραδείγματα και φυσικά να τα προσαρμόσεις στο δικό σου στυλ, έχοντας δημιουργήσει θετικό κλίμα αποδοχής από την άλλη πλευρά.
Θυμήσου ότι …
Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, υπάρχει μόνο η κατάλληλη χρήση της φράσης με την κατάλληλη τονικότητα την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Perception is projection
Ξέρεις ένας από τους μεγαλύτερους ψυχολόγους, o Carl Jung είχε εισάγει την έννοια ότι ό,τι βλέπουμε στους άλλους είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας.
Αν λοιπόν, κάποιος έχει σχόλια για το βάρος και το σώμα σου, τη σχέση σου με τη διατροφή, το παρελθόν σου κ.α., τότε αυτό που αξίζει να θυμηθείς εκείνη τη στιγμή είναι ότι αυτό το σχόλιο ΔΕΝ αφορά εσένα. Αφορά εκείνον, δηλαδή τον πομπό.
Πρόκειται λοιπόν, για σκέψεις, ανασφάλεια, επικριτικό ύφος που έχει για την εικόνα που έχει εκείνος για το σώμα του, τη σχέση του με τη διατροφή, το παρελθόν του κτλ. Εσύ απλά βρίσκεσαι εκεί ως ένας απλός δέκτης αυτής της οπτικής που έχει για τον εαυτό του.
Επομένως, …
Πάρε μια ανάσα και βγάλε τον εαυτό σου από το επίκεντρο του σχολίου αυτού.
Τι να κρατήσεις;
Κράτησε την όμορφή σου διάθεση και συνέχισε το δικό σου ταξίδι. Ξέρεις, πολλοί άνθρωποι θα ανέβουν και θα κατέβουν στο τρένο, θα έχουν σχόλια για το βάρος σου…
Όμως σε αυτή την περίπτωση, σημασία έχει ΕΣΥ που διαλέγεις να πας με το τρένο σου.. Καθώς, το ταξίδι είναι μοναχά δικό σου!