marmelada odigos
Συνταγές - Βίντεο - Media

Μαρμελάδα: Όσα χρειάζεται να ξέρεις![ΟΔΗΓΟΣ]

Η μαρμελάδα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων. Θυμήσου τα παιδικά σου χρόνια και δες πόσες φορές την είχες στη διατροφή σου!

Με αφορμή την πρόσφατή μου παρουσία στην εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» στον Alpha ως καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το άρθρο για να έχεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για τη μαρμελάδα.

μαρμελάδα εκπομπή

Τι είναι η μαρμελάδα;

Η μαρμελάδα είναι ένα άλειμμα φρούτων ή λαχανικών σε κονσερβοποιημένη ή σφραγισμένη μορφή με στόχο να μπορέσουμε να το συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των μαρμελάδων είναι:

  • τα φρούτα, αν αναφερόμαστε σε μαρμελάδες φρούτων, ή ο χυμός με τις φλούδες τους αν μιλάμε για μαρμελάδες εσπεριδοειδών, τις οποίες θα αναφέρω αναλυτικά παρακάτω
  •  η ζάχαρη ή το μέλι
  • μία όξινη ουσία
  • η πηκτίνη

Πριν ξεκινήσουμε να τα δούμε αναλυτικά, πάμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και να δούμε που πρωτοεμφανίστηκε.

Ιστορική αναδρομή

Φαίνεται ότι η μαρμελάδα έχει δημιουργηθεί το 1561 από τον γιατρό της Μαρίας, Βασίλισσας των Σκωτσέζων, όταν αναμιγνύεται με πορτοκάλι και θρυμματισμένη ζάχαρη. Μάλιστα, στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η λέξη μαρμελάδα μπορεί και να προέρχεται από τις λέξεις “Marie est malade” (η Μαρία είναι άρρωστη).

Άλλες βέβαια, αναφορές δείχνουν ότι είναι πιθανό η προέλευσή της να προέρχεται από την πορτογαλική λέξη marmelo για τα κυδώνια. Η πορτογαλική λέξη, που σημαίνει «κυδωνόπαστα», προέρχεται από το λατινικό «melimelum», το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μελίμηλον».

Ως μία γλυκιά επιλογή, οι μαρμελάδες φαίνεται να ήταν βασιλική λιχουδιά από γεύσεις φρούτων πλούσιες σε ζάχαρη. Οι χρονογράφοι περιγράφουν τα παραδοσιακά γλυκά στις γιορτές του Λουδοβίκου XIV, οι οποίες τελείωναν πάντα με μαρμελάδες και ζελέ, να σερβίρονται σε ασημένια πιάτα.

Marmalade, jam ή jelly;

Αναρωτήθηκες πότε γιατί να υπάρχουν 3 αγγλικοί όροι για μια λέξη; Στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ο ορός «μαρμελάδα» για τις μαρμελάδες, οι οποίες παρασκευάζονται από όλα τα είδη φρούτων.

Ο όρος, λοιπόν «marmalade» χρησιμοποιείται για την μαρμελάδα που παρασκευάζεται μόνο από εσπεριδοειδή φρούτα, ενώ ο όρος «jam» φαίνεται να χρησιμοποιείται για την μαρμελάδα που παρασκευάζεται από τα υπόλοιπα φρούτα.

Τέλος, ο όρος «jelly» αφορά αποκλειστικά τις μαρμελάδες που είναι φτιαγμένες μόνο από χυμό φρούτου για αυτό είναι και πιο ζελατινώδες.

μαρμελάδα διάφορα είδη

Θρεπτική αξία μαρμελάδας

Κάθε 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα μας δίνει περίπου 50-60 θερμίδες. Ανάλογα με το είδος του φρούτου από το οποίο είναι φτιαγμένη, η μαρμελάδα μας δίνει και διαφορετική περιεκτικότητα σε βιταμίνες.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπεριέχονται σε πληθώρα φρούτων, όπως είναι για παράδειγμα τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, η ανθοκυανίνη και άλλα αντιοξιδωτικά, φαίνεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα φρούτα άλλωστε, οφείλουν το χρώμα τους σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, μία μαρμελάδα μπορεί να είναι κόκκινη εξαιτίας των φλαβονοειδών των φρούτων ή μωβ ή κίτρινη. Τα καροτενοειδή δίνουν το πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με το χρώμα των φρούτων που εμπεριέχονται.

Στην περίπτωση που η μαρμελάδα φτιάχνεται από ολόκληρα κομμάτια φρούτων, μας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουμε και μικρή ποσότητα επιπλέον φυτικών ινών μέσα στην ημέρα μας.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκπομπής “Οδηγός Καλής Ζωής” που συζητάμε με το Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τη μαρμελάδα και τη διατροφική της αξία.

Έχουν βιταμίνες οι μαρμελάδες;

Τα φρούτα είναι γνωστά για τις θρεπτικές τους ικανότητες. Είναι σημαντική πηγή μετάλλων και ταυτόχρονα, είναι η κύρια πηγή βιταμινών. Για το λόγο αυτό αποτελούν συχνά πρωταγωνιστές στη διατροφή μας. Μπορείς να επιλέξεις φρέσκα φρούτα εποχής, ώστε να είναι πλούσια στα θρεπτικά τους συστατικά.

Διάβασε περισσότερα: Φρούτα εποχής: Ποια φρούτα ανήκουν σε κάθε εποχή; [ΟΔΗΓΟΣ]

Από την άλλη πλευρά, τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται μέσα στα φρούτα στις μαρμελάδες φαίνεται να παραμένουν και μετά την επεξεργασία τους. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα αντιοξειδωτικά των μαρμελάδων είναι ίδια με εκείνα τα φλαβονοειδή που υπάρχουν και στο φυσικό φρούτο.

Άρα, όπως καταλαβαίνεις μπορείς να λάβεις εξίσου θρεπτικά συστατικά και από τη μαρμελάδα.

τρόποι κατανάλωσης μαρμελάδας

Πόση μαρμελάδα μπορώ να καταναλώνω μέσα στην ημέρα;

Αν είσαι σε ένα πρόγραμμα δίαιτας, είμαι σίγουρη ότι μπορεί να ανησυχείς για το πόση μαρμελάδα μπορείς να έχεις στη διατροφή σου. Η αλήθεια, ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει ακριβής οδηγία για το πόση μαρμελάδα μπορείς να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα σου.

Θυμήσου ότι βασικό συστατικό της μαρμελάδας είναι η ζάχαρη, άρα είναι σημαντικό να μπορείς να την εντάξεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγεις να υπερβείς τη συνολική ποσότητα ζάχαρης μέσα στην ημέρα σου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η συνολική ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κουταλάκια του γλυκού.

Κατηγορίες μαρμελάδας

Η μαρμελάδα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της διακρίνεται σε 2 κατηγορίες, στη μαρμελάδα εσπεριδοειδών και στη μαρμελάδα μη εσπεριδοειδών.

Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών φτιάχνεται από το χυμό και τη φλούδα των εσπεριδοειδών φρούτων, τα οποία τα βράζουμε μαζί με ζάχαρη και νερό. Οι μαρμελάδες αυτού του τύπου μπορούν να παραχθούν από πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, lime, μανταρίνια, περγαμόντο και φυσικά, άλλα εσπεριδοειδή ή ακόμα και συνδυασμό αυτών.

μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Η μαρμελάδα μη εσπεριδοειδών, σε αντίθεση με την εσπεριδοειδών παρασκευάζεται από ολόκληρα φρούτα, κομμένα σε κομματάκια ή μπορούμε ακόμα και να τα συνθλίψουμε. Συνήθως, μάλιστα οι «καλές μαρμελάδες» μη εσπεριδοειδών έχουν μια μαλακή ομαλή συνοχή, χωρίς να εμφανίζονται κομμάτια φρούτων. Επιπλέον, έχουν φωτεινό χρώμα, έντονο το άρωμα του φρούτου και μια ημι-ζελέ υφή , η οποία δίνει τη δυνατότητα να αλείφεται εύκολα, αλλά χωρίς να υπάρχει ελεύθερο υγρό.

Πέρα από τα φρούτα, και τα λαχανικά μπορούν να γίνουν μαρμελάδα. Μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα λαχανικών από ντομάτα, καρότο ή από πορτοκαλί κολοκύθα και να συνοδεύσουμε επίσης τα γεύματά μας.

Βασικά συστατικά της μαρμελάδας

Όπως ανέφερα και στην αρχή, κάθε μαρμελάδα περιέχει κάποια βασικά συστατικά. Πέρα από τα φρούτα ή τα λαχανικά που περιέχονται, πάμε να δούμε ποιος είναι ο ρόλος των υπόλοιπων συστατικών μέσα στην μαρμελάδα μας.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη αποτελεί το 2ο σημαντικό συστατικό στη μαρμελάδα μας. Πέρα από τη γλυκιά γεύση, η ζάχαρη έχει και το ρόλο του φυσικού συντηρητικού μέσα στο τρόφιμο. Για κάθε 1 κιλό φρούτου προσθέτουμε περίπου από 500γρ. έως 750γρ. ζάχαρη, χωρίς όμως να είναι ένας αυστηρός κανόνας.

Έξυπνο tip

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ φρούτου και ζάχαρης.

Αρκετές συνταγές αναφέρουν ότι η ποσότητα της απαιτούμενης ζάχαρης είναι ανάλογη με το χρονικό διάστημα που θέλουμε να συντηρήσουμε τη μαρμελάδα και αντιστρόφως ανάλογη με την ωριμότητα του φρούτου. Ως γενικός κανόνα μπορείς να αξιοποιήσεις την αναλογία 2:1 ή το 3:2, σε περίπτωση που μετράς με κούπες.

Όξινη ουσία

Η όξινη ουσία είναι το συστατικό αυτό που συνήθως προσθέτουμε στο τέλος της διαδικασίας, ώστε να αποφύγουμε να καραμελώσει – κρυσταλλοποιηθεί η ζάχαρη. Συνήθως, χρησιμοποιείται ο χυμός λεμονιού. Η όξινη ουσία επιπλέον, βοηθάει στη σταθεροποίηση της μαρμελάδας κατά τη διάρκεια που αυτή ψύχεται.

Πηκτίνη

Η πηκτίνη είναι το υλικό αυτό που μαζί με την παρουσία της ζάχαρης και της οξύτητας στην κατάλληλη θερμοκρασία, θα μπορέσει να δημιουργήσει μία ζελατινώδη μάζα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φυσική πηκτίνη των φρούτων ή να προσθέσουμε από το εμπόριο. Τη φυσική πηκτίνη στα φρούτα τη συναντάμε κυρίως στη φλούδα, στον πυρήνα των φρούτων, την περιοχή όπου βρίσκονται τα κουκούτσια, καθώς και στα ίδια τα κουκούτσια τους.

Πώς παρασκευάζεται η μαρμελάδα;

Η παρασκευή της μαρμελάδας στηρίζεται ουσιαστικά στη θερμική επεξεργασία τόσο τεμαχισμένων, όσο και πολτοποιημένων φρούτων και των χυμών τους, στα οποία φαίνεται να υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων. Η θερμική επεξεργασία αναφέρεται στο βρασμό των φρούτων ή των χυμών τους σε συνδυασμό με ζάχαρη. Τα φρούτα στις μαρμελάδες περιέχονται περίπου από 35-50%.

Για να φτιάξουμε μαρμελάδα, χρειάζεται να ακολουθήσουμε τα παρακάτω στάδια:

  1. Τα φρούτα διαλέγονται και πλένονται, αφαιρείται ο πυρήνας τους (κουκούτσι) εφόσον φέρει το φρούτο, καθώς και αποφλοιώνεται, τεμαχίζεται και τέλος πολτοποιείται.
  2. Προστίθεται η ζάχαρη, ξεκινά ο βρασμός και η συμπύκνωση
  3. Προστίθενται οι υπόλοιπες ύλες, όπως η πηκτίνη, η ποσότητα της οποίας εξαρτάται από το είδος του φρούτου και την ωριμότητά του
  4. Ακολουθεί η συσκευασία του προϊόντος σε κατάλληλα δοχεία και το τελικό προϊόν ψύχεται.
  5. Τα κατάλληλα δοχεία είναι γυάλινα και έχουν αποστειρωθεί σε θερμοκρασία 80-85οC.
  6. Αφού στραγγισθούν στα δοχεία με την μαρμελάδα, αντιστρέφονται για 2-3 λεπτά και ακολουθεί η ψύξη τους, ώστε να αποφύγουμε να εντάξουμε συντηρητικά στο παραδοσιακό αυτό γλυκό.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται και ο συνδυασμός ενός φρούτου με διάφορα αρωματικά ή ο συνδυασμός διαφορετικών φρούτων. Βασικό σημείο – κλειδί για να το πετύχουμε είναι να συνδυάσουμε φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη με φρούτα ή χυμούς φρούτων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη.

Τι κερδίζουμε με το συνδυασμό αυτό;

Συνδυάζοντας τα φρούτα με αυτό τον τρόπο, κερδίζουμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη στη συνταγή μας, η όποια εκτός από γλυκαντικό είναι και παράγοντας ζελατινοποίησης, δηλαδή βοηθάει στο “δέσιμο” της μαρμελάδας. Επιπλέον, με τη φυσική πηκτίνη των φρούτων κερδίζουμε και σε χρόνο, αφού χρειάζεται λιγότερο βράσιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα ωραιότερο και πιο ζωντανό χρώμα στη μαρμελάδα μας, καθώς και μεγαλύτερη ποσότητα στο τελικό μας προϊόν.

Φρούτα υψηλά σε πηκτίνηΦρούτα χαμηλά σε πηκτίνη
μήλαφράουλες
αχλάδιακεράσια
εσπεριδοειδήροδάκινα
δαμάσκηναβατόμουρα 
σταφύλι 
σπιτική μαρμελάδα ή εμπορίου

Σπιτική μαρμελάδα ή Μαρμελάδα εμπορίου;

Αν αναρωτιέσαι τι είναι καλύτερο να εντάξεις στη διατροφή σου, σε αυτό το σημείο θα σου πω ότι είτε εντάξεις τη σπιτική μαρμελάδα, είτε τη μαρμελάδα του εμπορίου τότε σίγουρα θα μπορέσεις να έχεις τα οφέλη τους. Το σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, η κατανάλωση της μαρμελάδας χρειάζεται να γίνεται με μέτρο.

Στη σπιτική μαρμελάδα, έχουμε το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελεί την πιο θρεπτική επιλογή. Ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε τη χρήση τεχνητών συντηρητικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές του εμπορίου.  

Για να φτιάξουμε μία σπιτική μαρμελάδα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε φρούτα εποχής για να έχουμε τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη πλευρά, οι μαρμελάδες του εμπορίου παρέχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζουμε με ακρίβεια τη διατροφική τους αξία, καθώς σε κάθε συσκευασία αναγράφονται τα συστατικά στη διατροφική ετικέτα. Επιπλέον, οι μαρμελάδες του εμπορίου μας δίνουν την ευκαιρία να έχουμε πολλές και διαφορετικές συνταγές κάθε στιγμή του χρόνου.

Έξυπνο tip

Στη μαρμελάδα του εμπορίου η όξινη ουσία που χρησιμοποιείται ονομάζεται κιτρικό οξύ.

Συμπερασματικά, ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις, σίγουρα μπορείς να διαλέξεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα!

Κατέβασε το αρχείο με τις μαρμελάδες που υπάρχουν στο εμπόριο

Μαρμελάδα με φρουκτόζη ή στέβια

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα είναι τα προϊόντα που δημιουργούνται για να διευκολύνουν τη διατροφή ατόμων που έχουν κάποια παθολογική κατάσταση πχ. σακχαρώδη διαβήτη. Στη αγορά υπάρχουν μαρμελάδες με το πολυσυζητημένο στέβια, σορβιτόλη, φρουκτόζη κ.α., τα οποία έχουν καλύτερη «διατροφική συμπεριφορά» μέσα στον οργανισμό τους.

μέλι ή μαρμελάδα

Μαρμελάδα ή Μέλι: τι είναι καλύτερο;

Συχνά ακούω ότι «Η μαρμελάδα είναι πιο υγιεινή από το μέλι, γιατί περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων» ή ακόμα και ότι «Το μέλι είναι περισσότερο θρεπτικό από τη μαρμελάδα γιατί περιέχει βιταμίνες». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φήμες που κυκλοφορούν υποστηρίζοντας τη μαρμελάδα ή το μέλι, αντίστοιχα. Τι όμως πραγματικά ισχύει;

Η απάντηση βρίσκεται στα διατροφικά συστατικά που περιέχει το καθένα.  

1 κουταλιά της σούπας (20γρ.)ΜέλιΜαρμελάδα
Θερμίδες (kcal)6456
Συνολικά λιπαρά (γρ)0.000.01
Υδατάνθρακες (γρ)17.3013.77
Σάκχαρα (γρ)17.259.70
Φυτικές ίνες (γρ)0.000.02
Πρωτεΐνη (γρ)0.060.07
Αλάτι (γρ)16
Πηγή: USDA

Όπως φαίνεται από την παραπάνω πίνακα, από θερμιδική άποψη, η μαρμελάδα και το μέλι δεν έχουν σημαντικές διαφορές. Μια κουταλιά της σούπας μας δίνει περίπου 60 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές προέρχονται αποκλειστικά από την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχουν.

Σχετικά με το γλυκαιμικό τους δείκτη, φαίνεται ότι στο μέλι κυμαίνεται μεταξύ 31 και 78, κάτι το οποίο καθορίζεται από τη συγκεκριμένη ποικιλία που προέρχεται. Όπως και το μέλι, έτσι και η μαρμελάδα δεν έχει σταθερό γλυκαιμικό δείκτη, λόγω των διαφορετικών φρούτων που χρησιμοποιούνται.

Τι τελικά να διαλέξεις;

Tο μέλι φαίνεται να έχει πολλά οφέλη και μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, και οι σπιτικές μαρμελάδες είναι μια εξίσου υγιεινή επιλογή, καθώς έχουν θρεπτική αξία πέρα από τις θερμίδες και τα σάκχαρά τους. Το κλειδί λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση είναι το μέτρο!

Μπορώ να φτιάξω μαρμελάδα με μέλι;

Αυτή αποτελεί μία ακόμα επιλογή, αν θέλεις να φτιάξεις μία σπιτική μαρμελάδα που αντί για ζάχαρη να βάλεις μέλι. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις τη θρεπτική αξία και των 2 αυτών τροφίμων!

Είναι σημαντικό, ωστόσο να γνωρίζουμε ότι το μέλι έχει πιο έντονη γεύση συγκριτικά με τη ζάχαρη. Συνεπώς, απέφυγε να το χρησιμοποιήσεις εάν θέλεις να έχεις μία πιο απαλή γεύση στη μαρμελάδα σου.

Έξυπνο tip

Επίλεξε το μέλι ως γλυκιά ουσία στην μαρμελάδα, όταν θέλετε να έχετε πιο έντονη γεύση σε αυτήν!

Επιπλέον, το μέλι ως συστατικό της μαρμελάδας είναι πιο “βαρύ”, καθώς περιέχει και περισσότερη υγρασία συγκριτικά με τη ζάχαρη. Διάλεξε λοιπόν, στη συνταγή σου να αντικαταστήσεις κάθε 1 κούπα ζάχαρης με 3/4 της κούπας μέλι.

Αν τελικά, δεις πιο σκούρο χρώμα στην μαρμελάδα σου, μην αγχωθείς! Να θυμάσαι ότι αξιοποιώντας το μέλι ως συστατικό στη μαρμελάδα, θα σου δώσει αρκετά πιο σκούρο χρώμα, καθώς από μόνο του το μέλι έχει πιο σκούρο χρώμα.

Πώς μπορώ να εντάξω τη μαρμελάδα στη διατροφή μου;

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να εντάξεις τη μαρμελάδα στη διατροφή σου… Όρεξη να υπάρχει!

Μπορείς να την εντάξεις στο πρωινό σου γεύμα, ως μία ακόμα γλυκιά επιλογή. Δοκίμασε να την αλείψεις πάνω σε κάποιο ψωμί ολικής άλεσης, σε φρυγανιές ή ακόμα και σε ρυζο- ή καλαμπογκοφρέτες. Μπορείς επίσης, να τη συνδυάσεις με κάποιο τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ακόμα και με φυστικοβούτυρο (το λεγόμενο “Peanut butter and jelly sandwich”) για περισσότερη γεύση.

φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα

Φυσικά, οι μαρμελάδες μπορούν να αξιοποιηθούν και ως συστατικό για τη δημιουργία άλλων γλυκών, όπως είναι η πάστα φλώρα ή μπισκότα με γέμιση μαρμελάδας.

Οι μαρμελάδες λαχανικών ταιριάζουν εξαιρετικά ως συνοδευτικό σε κάποια τυριά. Το κρέας επίσης, είναι ένα εξαιρετικό γεύμα που μπορούμε να του δώσουμε μία επιπλέον νοστιμάδα με ένα ντιπ από μαρμελάδα λαχανικών.

Επίσης, μπορείς να αξιοποιήσεις τόσο τη μαρμελάδα φρούτων, όσο και τη μαρμελάδα λαχανικών για να δημιουργήσεις κάποιες βινεγκρετ για τις σαλάτες σου. Συνδύασέ τες με λίγο ελαιόλαδο ή/ και βαλσάμικο ξύδι για να τη δημιουργήσεις. Κι έτσι, η σαλάτα σου θα έχει άλλη νοστιμάδα!

Πώς συντηρώ τη μαρμελάδα;

Σίγουρα η συντήρηση της μαρμελάδας είναι ένα βασικό ακόμα σημείο. Αν θέλεις την έντονη γεύση και το άρωμά της, θυμήσου να ακολουθήσεις τις σωστές οδηγίες συντήρησης.

Χρειάζονται να συντηρούνται σε σκιερό μέρος και ταυτόχρονα, δροσερό. Στη θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις ανοιχτεί η μαρμελάδα, χρειάζεται να μπει στο ψυγείο.

Οι σπιτικές μαρμελάδες μπορούν να συντηρηθούν για περίπου 2 – 3 μήνες μετά το άνοιγμά τους.

συνταγές για μαρμελάδες

Σπιτική συνταγή για Μαρμελάδα Πορτοκάλι

Φυσικά, μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σου και την αγαπημένη μου συνταγή μαρμελάδας που φτιάχνω κάθε χρόνο με οδηγό – σεφ την αγαπημένη μου θεία Μαρία!

Υλικά:

  • 1,600 γραμμάρια πορτοκάλια
  • 2 κιλά λευκή ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε ολόκληρα, όπως είναι μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε τα πορτοκάλια από το νερό και τα ξαναβάζουμε σε νερό που βράζει για άλλα 2- 3 λεπτά. Το επαναλαμβάνουμε αυτό για μία ακόμη φορά.
  • Πέρνουμε τα πορτοκάλια με την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν, χωρίς το νερό.
  • Εφόσον κρυώσουν, αφαιρούμε το πάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού, δηλαδή τα κοτσανάκια. Έπειτα, τα βάζουμε σε ένα πολυμίξερ και τα πολτοποιούμε.
  • Τέλος, αναμειγνύουμε όλη τη ζάχαρη που έχουμε μαζί με τα πολτοποιημένα πορτοκάλια και τα αφήνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα για ένα βράδυ.
  • Την επόμενη ημέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, σε μέτρια φωτιά, και την αφήνουμε να “δέσει”.
Έξυπνο tip

Για να καταλάβουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, θα εμφανιστούν στην επιφάνειά της φυσαλίδες σε πολυγωνικό σχήμα.

Πώς αποστειρώνω τα βάζα για μαρμελάδα;

Για την αποστείρωση των βάζων ακολουθούμε μία από τις 2 παρακάτω διαδικασίες:

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο

Πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα, τα καπάκια και τα λάστιχα από τα γυάλινα βάζα. Στη συνέχεια, αφού στραγγίξουν καλά, τα τοποθετούμε στο φούρνο, ακουμπώντας τα σε μία σχάρα πάνω από μία πετσέτα, στους 100 βαθμούς. Αφήνουμε να ζεσταθούν τα βάζα και τα καπάκια για 15 λεπτά.

Έπειτα, όσο ακόμα είναι ζεστά τα βάζα και η μαρμελάδα καυτή, τα γεμίζουμε σχεδόν μέχρι επάνω, ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος στο βάζο. Τα σφραγίζουμε καλά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν καλά.

Αποστείρωση βάζων με βράσιμο

Βάζουμε τα καθαρά βάζα μαζί με τα καπάκια μέσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, που έχουμε τοποθετήσει μία πετσέτα και τα καλύπτουμε με νερό. Τα φήνουμε να πάρουν βράση και τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν αναποδογυρισμένα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top