Κεράσια: που ωφελούν στην υγεία μας;

Αν και τα κεράσια αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, είμαι σίγουρη ότι όλοι θα θέλαμε να τα έχουμε όλο το χρόνο στο…πιάτο μας!

Πρόσφατα, ο αγαπητός φίλος και σεφ, Νικόλας Σακελλαρίου με προσκάλεσε στην εκπομπή «ΠΟΠ Μαγειρική» της ΕΡΤ2 για να συζητήσουμε για τη διατροφική αξία ενός ακόμη Π.Ο.Π. προϊόντος, για τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου και να τα αξιοποιήσουμε μέσα σε μπάρες μαζί με χουρμάδες.

Πάμε, λοιπόν να δούμε μερικές πληροφορίες για αυτό το τραγανό φρούτο.

Προέλευση

Τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου παράγονται στο Ροδοχώρι Ημαθίας, στους πρόποδες του όρους Βερμίου, σε μέσο υψόμετρο 650 μέτρων. Ξεκίνησαν να παράγονται συστηματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 με βασική ποικιλία τα «Τραγανά Έδεσσας» και επικονιαστή την ποικιλία «Ναπολέων».

Έχουν αναγνωριστεί ως Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) προϊόν από το 1997. Τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό για τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά, σχετικά με την τραγανότητα, το μέγεθος και το χρώμα τους.

Τα κτήματα του χωριού εκτείνονται στην γύρω περιοχή και σε υψόμετρο από 300-800 μέτρα. Οι κάτοικοι αξιοποίησαν τις πλαγιές του βόρειου Βερμίου, καθώς τα εδάφη που καταλαμβάνει η κερασιά είναι κατά κανόνα επικλινή, με κλίση που συχνά ξεπερνά το 20%.

Η ποικιλία έχει δημιουργήσει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και διαφέρει από αυτές που συναντώνται σε άλλες περιοχές. Ήταν φυσικό επόμενο να καθιερωθεί ως τοπική ποικιλία «Τραγανά Ροδοχωρίου» και να ζητείται από τις διεθνείς αγορές με αυτήν την ονομασία.

Ιδιότητες κερασιών

Τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου έχουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, και ταυτόχρονα έχουν μία ιδιαίτερη γεύση και τραγανή υφή. Λόγω της τραγανότητας αυτής της ποικιλίας, είναι ανθεκτικά και συντηρούνται ικανοποιητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ποικιλία από την οποία προέρχονται προσαρμόστηκε στο μικροκλίμα της περιοχής και δημιούργησε τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Ο καρπός είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα.

κεράσια

Παραγωγή

Οι παραγωγοί δίνουν μεγάλη έμφαση στην  καλλιέργεια. Κάθε χρόνο πραγματοποιούν κλάδεμα, συνήθως μετά τη συγκομιδή ή αργά την άνοιξη. Η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Ιουνίου και τελειώνει στα τέλη Ιουλίου. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι παραγωγοί συσκευάζουν και τυποποιούν το προϊόν στους οπωρώνες και το μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις του τοπικού συνεταιρισμού για συντήρηση.

Η συνολική παραγωγή ξεπερνά τους 1.200 τόνους.  Τα συσκευασμένα κεράσια διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά και τις αγορές του εξωτερικού, όπου έχουν αποκτήσει φήμη για την υψηλή και σταθερή τους ποιότητα.

Θρεπτική αξία Τραγανών Κερασιών Ροδοχωρίου

Όπως όλα τα κεράσια, έτσι και τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της ιδιαιτερότητας της ποικιλίας και της τραγανότητας που έχουν, τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού, μειώνοντας το αίσθημα της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου είναι πλούσια σε:

 • βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3)
 • βιταμίνη Α
 • φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ
 • βιταμίνη C

Περιέχουν επίσης, μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου.

Όπως και όλα τα κεράσια, έτσι και τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου είναι πλούσια στις χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, στις οποίες οφείλουν και το έντονο χρώμα τους. Πέρα από το έντονο χρώμα που προσδίδουν στη φλούδα, οι φλαβονοειδείς αυτές ουσίες αποτελούν και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες έναντι των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό μας.

Τέλος, τα κεράσια είναι εξίσου μία πολύ καλή πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας μελατονίνη, η οποία βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου μας.

Στον παρακάτω πίνακα, μπορείς να δεις κάποιες βασικές δράσεις των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν στα κεράσια.

Θρεπτικά ΣυστατικάΔράσεις
Βιταμίνη Β1 – θειαμίνη– βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό
– συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων
Βιταμίνη Β2 – ριβοφλαβίνη– συμμετέχει στην ακεραιότητα των ερυθροκυττάρων
– συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό
Βιταμίνη Β3 – νιασίνη– συμμετέχει στην παραγωγή αντισωμάτων
– βοηθάει στη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης
– συμβάλλει στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών
Βιταμίνη Α– βοηθάει στην αντιοξειδωτική δράση
– βοηθάει στην προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι
– διατηρεί τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα του επιθηλιακού ιστού
Φυλλικό ή φολικό οξύ– συμμετέχει στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA
– βοηθάει στην παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων
– συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών
Βιταμίνη C– προστατεύει από το οξειδωτικό στρες
– συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου
– ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
– βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου

Ποια τα οφέλη στην υγεία;

Αντιοξειδωτική δράση

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών στα κεράσια είναι και ο λόγος που τα καθιστά φρούτα με πολλά οφέλη. Η ποσότητα και ο τύπος των αντιοξειδωτικών μπορεί να διαφέρει ανάλογα την ποικιλία των κερασιών.

Το ήξερες ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά βοηθά έναντι του οξειδωτικού στρες, το οποίο συμβάλλει στη σοβαρότητα κάποιων νοσημάτων;

Πιο συγκεκριμένα, τα κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που αποτελούν μια μεγάλη ομάδα φυτοχημικών, δηλαδή ουσιών που βοηθούν έναντι των κυτταρικών βλαβών και μειώνουν τη φλεγμονή, προάγοντας την υγεία.

Στην πραγματικότητα, μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες προστατεύει έναντι των χρόνιων καταστάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η καρδιαγγειακή υγεία, ο σακχαρώδης διαβήτης, κα.

Ίσως έχεις ακούσει ότι τα κεράσια περιέχουν καροτενοειδή.. Έτσι δεν είναι; Στα καροτενοειδή ανήκουν το β-καροτένιο, το οποίο συμβάλει στην αντιφλεγμονώδη δράση και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σύμμαχος κατά του διαβήτη

Τα κεράσια πέρα από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους, έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία; Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης στα τρόφιμα συμβάλλει ώστε η τιμή γλυκόζης στο αίμα να ανεβαίνει με πιο αργούς ρυθμούς και να αποφεύγεται η απότομη αύξησή της στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή τέτοιων τροφίμων από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί ένα βασικό σημείο κλειδί στη διαχείριση των τιμών του σακχάρου στο αίμα.

Οφέλη στην καρδιά

Το ήξερες ότι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων αποτελεί ένα νόστιμο τρόπο να προστατεύσεις την καρδιά σου; Μάλιστα, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφές πλούσιες σε φρούτα σχετίζονται με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα κεράσια είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως το κάλιο και οι πολυφαινόλες, προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Το ήξερες ότι με την κατανάλωση 1 φλιτζανιού κερασιών (περίπου 154γρ.) καλύπτεις το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης του καλίου σου;

Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό για την καρδιακή λειτουργία, αφού είναι απαραίτητο:

 • στο να διατηρεί έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό
 • να βοηθά στην απομάκρυνση περίσσειας ποσότητας νατρίου από το σώμα, ώστε να διατηρείται σταθερή η αρτηριακή πίεση.

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα κεράσια περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή και τις κατεχίνες, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς με το να συμβάλλουν μειώνοντας τις φλεγμονές.

Πιθανά οφέλη στην ποιότητα του ύπνου

Τα κεράσια, όπως ανέφερα και παραπάνω, έχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, γεγονός που συμβάλλει στην ποιότητα του ύπνου. Κι αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι πώς, τότε ίσως είναι η στιγμή να μάθεις ότι τα κεράσια περιέχουν και μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.

Αποτέλεσμα μελέτης έδειξε ότι στα άτομα που έπιναν χυμό κεράσι για 2 εβδομάδες πριν τον ύπνο, προστέθηκαν 84 λεπτά στο συνολικό τους ύπνο.

Άρα, όπως καταλαβαίνεις λίγα κεράσια παραπάνω μέσα στην ημέρα σου, ενδεχομένως να συμβάλλουν θετικά στην ποιότητα του ύπνου. Σίγουρα όμως, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά τον τρόπο που τα κεράσια συμβάλλουν στην ποιότητα του ύπνου.

Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τα κεράσια;

Ως γνωστόν, τα κεράσια μπορούν να αποτελέσουν μία εύκολη λύση για κάποιον που θέλει να τα εντάξει στο σνακ του. Έχουν το πλεονέκτημα ότι δε χρειάζονται κάποιο σκεύος για να καθαριστούν, παρά μόνο καλό πλύσιμο. Τοποθέτησέ τα σε ένα μικρό μπωλάκι και πάρτα μαζί σου στη δουλειά.

Επιπλέον, μπορείς να τα εντάξεις στο πρωινό σου, μαζί με το γάλα και τα δημητριακά ολικής άλεσης ή ακόμα και μέσα στο γιαούρτι σου, ώστε να δημιουργήσεις τη μαγική τριάδα (υδατάνθρακες – πρωτεϊνες – φυτικές ίνες)!

Που αλλού μπορείς να τα εντάξεις;

Φυσικά, δε θα μπορούσα να ξεχάσω τα κεράσια στα γλυκά. Μπορείς να τα αξιοποιήσεις στην κατασκευή γλυκών, όπως τάρτες, πίτες (κερασόπιτα), κομπόστες και σος, όπως κάναμε εμείς στη σημερινή συνταγή. Ταιριάζουν πολύ με γλυκά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και σοκολάτα. Ενδεικτικά, η τούρτα Μπλακ Φόρεστ  αποτελεί ένα από τους πιο κλασικούς συνδυασμούς κερασιών και σοκολάτας. Τα κεράσια γίνονται υπέροχη γέμιση για αφράτα κέικ και πάβλοβα, αλλά και εντυπωσιακή διακόσμηση για γλυκά και επιδόρπια. Επιπλέον, μπορείς να αξιοποιήσεις τα κεράσια για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

Διάβασε επίσης: Η Μαρμελάδα στη Διατροφή μας!

Και αφού έμαθες τόσα για τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου…Είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη συνταγή μας;

κεράσια μπάρες

Μπάρες με χουρμάδες και Κεράσια Τραγανά Ροδοχωρίου

Υλικά για 12 μπάρες

 • 1 φλιτζάνι βρώμη
 • 1 φλιτζάνι καρύδα, τριμμένη
 • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
 • ½  φλιτζάνι καρύδια
 • 10-15  χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
 • 300 γραμμ.  Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου
 • 300 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

 • Βγάζεις τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα κόβεις στη μέση. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα στρώνεις τα κεράσια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνεις για 50 λεπτά στους 150 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν, χωρίς να καούν.
 • Στη συνέχεια, προσθέτεις τη βρώμη, την καρύδα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τους χουρμάδες σε ένα πολυκόφτη. Ανακατεύεις μέχρι να γίνουν μια ζύμη και αν χρειαστεί μπορείς να ρίξεις λίγο νερό. 
 • Στο τέλος, ρίχνεις τα κεράσια μέσα στο μιξερ και συνεχίζεις το ανακάτεμα για λίγο, ώστε να μην διαλυθούν.
 • Βάζεις το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνεις ομοιόμορφα. Τοποθετείς  το ταψί  στο ψυγείο για 1 ώρα και μετά μπορείς να το βγάλεις και να κόψεις σε μπάρες.
 • Βάζεις την κουβερτούρα σε ένα μπόλ και λιώνεις στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά.  Βυθίζεις ελάχιστα τις μπάρες στην βάση τους, κατά μήκος στην λιωμένη κουβερτούρα και αφήνεις να στεγνώσει σε ταψί με λαδόκολλα.

Παρακολούθησε τη συνταγή στο βίντεο της εκπομπής.

Σχολιασμός Συνταγής

Πάμε να δούμε λοιπόν, και τη διατροφική αξία της συνταγής αυτής.

Βρώμη

H βρώμη ως ένα από τα βασικά συστατικά της συνταγής μας, έρχεται να δώσει άλλο ένα στοιχείο στη συνταγή μας, το οποίο έχει υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β3), όπως και τα κεράσια, καθώς και σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Επιπλέον, η βρώμη είναι γνωστή και για την ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Μεγάλο ποσοστών αυτών είναι οι β-γλυκάνες, που αποτελούν δομικοί πολυσακχαρίτες στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων.

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.

Καρύδα

Μόνο με το άκουσμα της καρύδας στη συνταγή, μου έρχονται πολλά εξωτικά μέρη στο μυαλό! Παρόλα αυτά, η καρύδα φημίζεται για τα πολλά λιπαρά και κυρίως για τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει. Για το λόγο αυτό, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα την αξιοποιήσουμε μέσα στη συνταγή μας, ώστε να αποφύγουμε να αυξήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά.

Αμύγδαλα

Είναι πλέον γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι η ένταξη των ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή, είναι μία συνήθεια που όλοι μας καλό θα είναι να αποκτήσουμε, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Έτσι, τα αμύγδαλα ως κύριοι αντιπρόσωποι έρχονται να μας προσθέσουν τη δική τους πινελιά στη συνταγή μας!

Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για μια σχετικά υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμο – μία χούφτα, δηλ. 30 γρ. αμύγδαλα αποδίδουν 165 θερμίδες – αποτελούν πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως:

 • βιταμίνης Ε, που αποτελεί μία αντιοξειδωτική βιταμίνη
 • μαγνησίου, για την καλύτερη λειτουργία των μυών μας
 • ασβεστίου, που συμβάλλει στην υγεία των οστών
 • φυτικών ινών, για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος
 • πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, για το “χτίσιμο” των μυών
 • καλίου, για τη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης
 • φωσφόρου, που συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου
 • μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς

Καρύδια

Όπως και τα αμύγδαλα, τα καρύδια ανήκουν κι αυτά στην οικογένεια των ξηρών καρπών έχοντας υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, καθώς και σε μέταλλα & ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, περιέχουν καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, καθώς και βιταμίνη Ε.

Συγκρίνοντάς τα με άλλους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός των “καλών” λιπαρών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών στα καρύδια, βοηθά στην αύξηση του κορεσμού μας.

Είναι σημαντικό…να καταναλώνουμε περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά από φυτικές πηγές και λιγότερα μονοακόρεστα ζωικής προέλευσης.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες έρχονται να μας δώσουν τη γλυκιά γεύση στη συνταγή μας, μαζί με τα Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου. Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τα κάνει πλούσια πηγή ενέργειας. Επίσης, οι χουρμάδες περιέχουν μικροποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, κυρίως αδιάλυτων. 

Σοκολάτα

Οι περισσότεροι, στο άκουσμα και μόνο της λέξης σοκολάτας στη συνταγή μας, συνειρμικά σκέπτονται λιχουδιά, άρα θερμίδες και φυσικά… ενοχές! Στην πραγματικότητα, η πλούσια σύστασή της σε φλαβονοειδή και η εξαιρετική αντιοξειδωτική της δύναμη μπορεί να έχει θετικά οφέλη στην υγεία μας, όταν φυσικά, καταναλώνεται σε φυσιολογική ποσότητα μέσα στην ημέρα μας.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Scroll To Top