Τοματάκι Σαντορίνης: διατροφική αξία και οφέλη

Το τοματάκι Σαντορίνης είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που ξεχωρίζει τόσο για τη γεύση όσο και για τη θρεπτική του αξία. Με έντονη, γλυκιά γεύση και μικρό μέγεθος, αυτό το παραδοσιακό προϊόν της Σαντορίνης καλλιεργείται σε ένα μοναδικό περιβάλλον, γεγονός που του χαρίζει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. 

Πρόσφατα, λοιπόν κλήθηκα από το φίλο και σεφ, Νικόλα Σακελλαρίου στην εκπομπή “ΠΟΠ Μαγειρική” στην ΕΡΤ2 για να μαγειρέψουμε και να σχολιάσω τη θρεπτική αξία της συνταγής με τους γευστικότατους Ντοματοκεφτέδες με Τοματάκι Σαντορίνης και ντίπ γιαουρτιού. Είναι δυνατόν να αρνηθώ μία τέτοια γευστική πρόσκληση;

Δες το απόσπασμα της εκπομπής στο παρακάτω βίντεο.

Ας εξετάσουμε τι το κάνει τόσο διαφορετικό και πώς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας.

Τι κάνει το Τοματάκι Σαντορίνης μοναδικό;

Το τοματάκι Σαντορίνης έχει προσαρμοστεί στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες του νησιού. Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε ηφαιστειακά εδάφη με λίγη βροχή, ενώ οι άνεμοι της περιοχής ενισχύουν τη γεύση και το άρωμα του καρπού.

Αυτός ο συνδυασμός παράγει ένα τοματάκι γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά, το οποίο διαφέρει από τις κλασικές ντομάτες που καλλιεργούνται σε πιο εύφορα και υγρά περιβάλλοντα.

Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε λαχανικά εποχής

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Τοματάκι Σαντορίνης αποτελεί ένα ελληνικό Π.Ο.Π. τρόφιμο (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), γεγονός που εγγυάται την ποιότητά του και την αυθεντικότητα της καλλιέργειας του μόνο στη Σαντορίνη.

Το τοματάκι Σαντορίνης είναι πολύ περισσότερο από ένα μικρό κόκκινο λαχανικό. Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό, ιδανικό για μια ισορροπημένη διατροφή, και ένα σύμβολο της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς της Σαντορίνης.

Μάλιστα, η χώρα μας παράγει Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) λαχανικά και φρούτα εποχής. Ενδεικτικά, ορισμένα Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. λαχανικά και φρούτα εποχής είναι:

  • Φάβα Φενεού
  • Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου
  • Τσακώνικη Μελιτζάνα Λεωνιδίου

Μπορείς επίσης, να δεις κάποια ακόμα βίντεο ως καλεσμένη της εκπομπής όπου σχολίασα τη διατροφική αξία της Φάβας Φενεού και των Τραγανών Κερασιών Ροδοχωρίου.

Διατροφική Αξία και Οφέλη για την Υγεία

Το τοματάκι Σαντορίνης είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει:

  • Λυκοπένιο: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, κυρίως του προστάτη.
  • Βιταμίνη C: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
  • Φυτικές ίνες: Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η θρεπτική του αξία είναι αυξημένη λόγω της ιδιαίτερης καλλιέργειάς του στο ξηρό περιβάλλον της Σαντορίνης. Η έλλειψη νερού και το ηφαιστειακό έδαφος συντελούν στη συμπύκνωση των θρεπτικών ουσιών, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πυκνό σε γεύση προϊόν.

Ποια η διαφορά του από τις άλλες ντομάτες;

Πάμε λοιπόν, να δούμε κάποιες διαφορές που συναντάμε στο Τοματάκι Σαντορίνης συγκριτικά με την κλασική ντομάτα.

Μέγεθος και Σχήμα

Το τοματάκι Σαντορίνης είναι μικρότερο και πιο στρογγυλό από τη συνηθισμένη ντομάτα.

Γεύση

Η γεύση του είναι πιο έντονη και γλυκιά, με ελαφρώς όξινες νότες, που το κάνουν ιδανικό για σαλάτες, σάλτσες και γαστρονομικές δημιουργίες.

Περιεκτικότητα σε Σάκχαρα

Λόγω των κλιματικών συνθηκών, το τοματάκι Σαντορίνης έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κάτι που του προσδίδει την ξεχωριστή γλυκύτητα.

Πώς μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου;

Το τοματάκι Σαντορίνης χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, είτε ωμό σε σαλάτες είτε σε σάλτσες. Το συμπυκνωμένο άρωμά του το καθιστά ιδανικό για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως η φάβα Σαντορίνης, και μπορεί να απογειώσει τη γεύση μιας απλής σάλτσας ντομάτας.

Στην εκπομπή “ΠΟΠ Μαγειρική“, όπως μπορεί να είδες ήδη το χρησιμοποιήσαμε σε γευστικότατους Ντοματοκεφτέδες μαζί με ένα ντιπ γιαουρτιού.

Πάμε όμως, σιγά σιγά να δούμε αυτή τη γευστικότατη συνταγή.

Ντοματοκεφτέδες με Τοματάκι Σαντορίνης και ντιπ γιαουρτιού

Υλικά για 6 άτομα

  • 6-8 τοματάκια Σαντορίνης
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γραμμ. τυρί φέτα
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο, φρέσκο
  • 4-5 κουτ. Σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

Ντιπ γιαουρτιού

  • 4-5 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

  • Κόβετε τα τοματάκια στα τέσσερα και βγάζετε τα σπόρια.
  • Τα κόβετε σε χονδρά κυβάκια μέσα σε σουρωτήρι και τα αφήνετε για 40 λεπτά περίπου να βγουν τα υγρά τους, μαζί με αλάτι (δε τις στύβουμε).
  • Τα ρίχνετε σε ένα μπολ, ρίχνετε τα κρεμμύδια, τη ρίγανη, τον δυόσμο, το τυρί, το αβγό, πιπέρι και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει ένας χυλός (όχι σφικτός).
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά  βάζετε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνετε χυλό και το ρίχνετε μέσα. Κάθε κουταλιά θα είναι και ένας ντοματοκεφτές. (Προσοχή να μη ρίχνετε τις κουταλιές πολύ κολλητά γιατί θα φουσκώσει ο χυλός, και θα ενωθούν μεταξύ τους.)
  • Όταν ροδίσουν, μετά από 2 λεπτά περίπου, τους γυρίζετε από την άλλη πλευρά με μια σπάτουλα.
  • Τους βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να φύγουν τα πολλά λάδια.
  • Σερβίρετε με φέτες λεμονιού και λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο.
  • Για το ντιπ γιαουρτιού, ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top