tsachaki eleni diatrofi menoume spiti
Διατροφή

Γιατί να διαλέξω τις εξ’αποστάσεως συνεδρίες; [COVID- edition]

Καταλαβαίνω ότι ακούγοντας τη λέξη και μόνο «καραντίνα», μπορεί να αισθάνεσαι φόβο, αγωνία, έντονο στρες, αμφιβολία για το πώς θα κυλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και ακόμα να δυσκολεύεσαι να δεις τα πράγματα “θετικά”.

Σίγουρα για κάποιους, που μπορεί να το κάνουν και ως χιούμορ, να σκεφτούν «Πω πω! Πάλι θα παχύνω!» ή ακόμα «Και τι θα γίνει τελικά, με τα κιλά που μείωσα όλο αυτό το χρονικό διάστημα μετά την 1η καραντίνα;».

Και όλες αυτές οι αγωνίες σου είναι απόλυτα…φυσιολογικές!

Και ίσως σε αυτό το σημείο να αναρωτιέσαι: «Να κάνω εξ’αποστάσεως συνεδρίες με το διατροφολόγο! Όμως, θα είναι αποτελεσματικές;  Πώς θα κάνουμε τη λιπομέτρηση;»

συνεδρίες εξ'αποστάσεως online

O ρόλος του διατροφολόγου στον COVID-19

Ο διαιτολόγοι – διατροφολόγοι (με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) αποτελούν εκείνη την ομάδα ειδικών υγείας που είναι σε θέση να σου δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή σου τη δεδομένη χρονική περίοδο. Είναι ο επαγγελματίας υγείας που έχει ειδική εκπαίδευση για να υποστήριξει τις ανάγκες διατροφής και ενυδάτωσης, σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και ατόμων που ακολουθούν ειδικού τύπου διατροφή.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και ο Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει επηρεαστεί από την αυξημένη απομόνωση και ανησυχία λόγω Covid-19, ενώ για τα άτομα με παθήσεις, όπως διατροφικές διαταραχές, η υποστήριξη από ειδικούς διαιτολόγους ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πολλά από τα δίκτυα υποστήριξής τους ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης να τονίσω ότι η παχυσαρκία και τα συνοδά μη μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών σε ασθενείς με Covid-19, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς από όλους τους επιστημονικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 80% των ασθενών που νόσησαν βαριά με Covid-19 εμφάνιζαν έλλειψη βιταμίνης D.

Άρα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος έρχεται εδώ για να σε βοηθήσει σε πολλά περισσότερα… πέρα από μία λιπομέτρηση!

Θέλω να μειώσω το βάρος μου; Θα έχει αποτέλεσμα;

Και σε αυτό το σημείο, θα σου παρουσιάσω μία μελέτη την οποία θεωρώ αρκετά σημαντική να τη μοιραστώ μαζί σου. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι για να μπορέσεις να συντηρήσεις το βάρος σου, χρειάζεται να έχεις:

 • αυτό-προσδιοριζόμενο τρόπο βάρους
 • σωματική δραστηριότητα ως τρόπο ζωής
 • συχνό ρυθμό γευμάτων
 • τρόπους ελέγχου της υπερφαγίας
 • αυτό – παρακολούθηση συμπεριφορών
 • κοινωνική υποστήριξη
 • εσωτερικό κίνητρο
 • στρατηγικές αντιμετώπισης στρες
 • εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης γευμάτων
 • αυτονομία
 • εμπιστοσύνη στον εαυτό
 • ανάληψη της ευθύνης
 • περισσότερη ψυχολογική δύναμη και σταθερότητα

Και ναι, αν τα διάβασες όλα, ενδεχομένως να παρατήρησες ότι δεν αναγράφει κάπου τη λέξη «λιπομέτρηση» ή και «ζύγιση».

Οι λέξεις αυτές δεν αναγράφονται, καθώς αποτελούν ΕΝΑ μέρος στις συνεδρίες και όχι ολόκληρη τη συνεδρία!

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή σου έρχεται αξιοποιώντας όλα τα υπόλοιπα εφόδια που πραγματικά υπάρχουν! Συμβουλευτική, υποστήριξη είναι μερικοί από τους τρόπους.

συνεδρίες εξ'αποστάσεως διατροφή

Συνεδρίες από κοντά VS συνεδρίες εξ’αποστάσεως online

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση, αυτό που αναφέρω είναι ότι η συνεδρία αποτελείται από πολλά μέρη.

Η λιπομέτρηση αποτελεί το 20% της συνεδρίας, ενώ το υπόλοιπο 80% αυτής είναι η συζήτηση και υποστήριξη, η συμβουλευτική της διατροφής, τα κίνητρα για αυτό που κάνεις και το εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στο μικροσκόπιο, να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά που έχουν και οι δύο συνεδρίες, στο χώρο του γραφείου.

Σχετικά με τις Συνεδρίες Διατροφής, στην 1η συνεδρία:

Συνεδρία από κοντάΣυνεδρία εξ’αποστάσεως
Ιατρικό ιστορικόΙατρικό ιστορικό
Διατροφικό ιστορικό, τις διατροφικές συνήθειες που έχεις, καθώς και τι σου αρέσει να καταναλώνειςΔιατροφικό ιστορικό, τις διατροφικές συνήθειες που έχεις, καθώς και τι σου αρέσει να καταναλώνεις
ΣτοχοθεσίαΣτοχοθεσία
ΖύγισηΖύγιση
Ανάλυση σύστασης σώματος με λιπομέτρησηΑνάλυση σύστασης σώματος με περιφέρειες μέσης-ισχύων
Ειδικό λογισμικό παρακολούθησης της εξέλιξής σουΈντυπο υλικό παρακολούθησης της εξέλιξής σου
Online εκπαιδευτικό υλικό (διαθέσιμο και για εκτύπωση)Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτάΔιάρκεια: 1 ώρα
συνεδρίες online και δια ζώσης

Όπως παρατηρείς, λοιπόν βλέπεις ότι τόσο οι από κοντά, όσο και οι συνεδρίες εξ’αποστάσεως (online) σου δίνουν όλα εκείνα τα “εφόδια” που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις το στόχο που θέλεις να πετύχεις μέσα από τις συναντήσεις.

Και αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι “Είναι αξιόπιστος δείκτης η περιφέρειας μέσης – ισχύων;“, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η περιφέρεια μέσης, αναλογία μέσης-ισχίου αποτελούν ανώτερα εργαλεία από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην πρόβλεψη κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

μετρήσεις και συνεδρίες εξ'αποστάσεως

Αυτό ουσιαστικά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λογική ότι η αύξηση του σπλαχνικού λίπους, δηλάδη το λίπος που βρίσκεται στην περιφέρειας της κοιλιάς, σχετίζεται με μια σειρά μεταβολικών νοσημάτων, όπως μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και ανεπιθύμητα προφίλ λιπιδίων (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL), που είναι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επόμενες συνεδρίες περιλαμβάνουν:

Συνεδρίες από κοντάΣυνεδρίες εξ’αποστάσεως online
Αξιολόγηση της εβδομάδαςΑξιολόγηση της εβδομάδας
Feedback εβδομάδαςFeedback εβδομάδας
Συζήτηση για τυχόν δυσκολίες ή εμπόδιαΣυζήτηση για τυχόν δυσκολίες ή εμπόδια
Εκπαίδευση & εύρεση λύσεων στις δυσκολίεςΕκπαίδευση & εύρεση λύσεων στις δυσκολίες
Διατροφική εκπαίδευσηΔιατροφική εκπαίδευση
Νέο εξατομικευμένο, προσαρμοσμένο πλάνο διατροφήςΝέο εξατομικευμένο, προσαρμοσμένο πλάνο διατροφής
Διάρκεια: 30 λεπτάΔιάρκεια: 30 λεπτά

Όπως λοιπόν, θα παρατηρείς, τόσο οι από κοντά, όσο και οι εξ’αποστάσεως (online)  συνεδρίες είναι αρκετά όμοιες!

Σχετικά με τις Συνεδρίες NLP Coaching, τόσο η πρώτη όσο και οι επόμενες συναντήσεις μας είναι προσαρμοσμένες από εμένα, στο να γίνονται εξίσου αποτελεσματικά είτε από κοντά, είτε εξ’αποστάσεως. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις τη δυνατότητα να “ξεβολευτείς” από την άνεση του σπιτιού σου, εξίσου δημιουργικά!

Εξάλλου, μία από τις βασικές αρχές του NLP είναι ότι «Η προσφορά περισσότερων επιλογών διευρύνει τις πιθανότητες να πετύχουμε».

Διάβασε περισσότερα: Συνεδρίες εξ’αποστάσεως

συνεδρίες εξ'αποστάσεως αλλαγή

Ευκαιρία για αλλαγή!

Μέσα από τις συνεδρίες εξ’αποστάσεως (online) θα μπορέσεις να έχεις την ευκαιρία να μάθεις τους δικούς σου τρόπους αυτό-παρακολούθησης, σαν να μην ήσουν στο γραφείο. Τι εννοώ;

Συχνά, «βολευόμαστε» σε ένα αποτέλεσμα – νούμερο που δείχνει η λιπομέτρηση, με αποτέλεσμα ο τρόπος σκέψης να μένει εκεί!

Αναρωτιέμαι …”Τι θα γινόταν αν δεν είχες τη λιπομέτρηση;

Έτσι, ακριβώς μπορείς να μάθεις να σκέφτεσαι! Είναι στιγμή που σου δίνεται η ευκαιρία να σκεφτείς έξω από τα συνηθισμένα… Think out-of-the-box!

Μέσα από τις εξ’αποστάσεως συνεδρίες, αρχικά δίνεται μία καθοδήγηση για το πώς μπορείς να παρακολουθείς το βάρος σου. Επιπλέον, η μέτρηση με μεζούρα στην περιφέρεια της μέσης, της κοιλιάς, καθώς και στα ισχύα, αποτελούν κάποιους ακόμα τρόπους παρακολούθησης της εξέλιξής σου, ακόμα και του ποσοστού λίπους σου.

Μαζί… θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις ακόμα περισσότερους τρόπους προσδιορισμού του βάρους σου (πέρα από τη ζυγαριά), για να μπορείς να έχεις ευελιξία και ελευθερία στη διατροφή σου!

Επιπλέον Πλεονεκτήματα στις Συνεδρίες εξ’αποστάσεως online

Τη δεδομένη χρονική περίοδο, οι συνεδρίες εξ’αποστάσεως παρέχουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις από κοντά συναντήσεις. Ποια είναι αυτά;

 • Μας δίνει τη δυνατότητα να προστατευτούμε περισσότερο. Είμαστε όλοι μαζί! Μειώνοντας τις αποστάσεις και τις επαφές, μειώνουμε και την πιθανότητα να μεταδώσουμε τον ιό.
 • Κερδίζεις χρόνο στις άσκοπες μετακινήσεις… Αφού μπορούμε να τα πούμε και εξ’αποστάσεως με την ίδια αποτελεσματικότητα, εξοικονομείς χρόνο & χρήματα καυσίμων.
 • Μπορώ και μπορείς να με βλέπεις…ολόκληρο/η! Σίγουρα η χρήση μάσκας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα δυσκολίας. Αν και μπορεί να το συνηθίσαμε, σίγουρα η χρήση κάμερας στις συνεδρίες εξ’αποστάσεως, μας δίνει την ευκαιρία να βλέπεις και να βλέπω ολόκληρο το πρόσωπό σου.
συνεδρίες εξ'αποστάσεως και διαιτολόγος

Λένε πως «αν δεν μπορείς να αλλάξεις μία κατάσταση, τότε άλλαξε τη συμπεριφορά σου μέσα στην κατάσταση»! Και ακριβώς έτσι δημιουργείς έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης (mindset) για το πώς θέλεις να βλέπεις τελικά τα πράγματα.

Τι θα γινόταν αν όλο αυτό, το έβλεπες σαν ευκαιρία αντί για lock-down;

Και κάπως έτσι αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματικα διαφορετικά!

Να θυμάσαι, βρίσκομαι εδώ για να συζητήσουμε οτιδήποτε σε απασχολεί…

Βιβλιογραφία

 1. Tartof, S. Y., Qian, L., Hong, V., Wei, R., Nadjafi, R. F., Fischer, H., … & Saxena, T. (2020). Obesity and mortality among patients diagnosed with COVID-19: results from an integrated health care organization. Annals of Internal Medicine.
 2. Role of Dietitians in the fight against COVID-19, EFAD Briefing Paper, Available online http://www.efad.org/media/1985/role-of-dietitians-in-the-fight-against-covid19-efad-briefing-paper-may-2020.pdf
 3. Does Serum Vitamin D Level Affect COVID-19 Infection and Its Severity?-A Case-Control Study
  Kun Ye, Fen Tang, Xin Liao, Benjamin A. Shaw, Meiqiu Deng, Guangyi Huang, Zhiqiang Qin, Xiaomei Peng, Hewei Xiao, Chunxia Chen, Xiaochun Liu, Leping Ning, Bangqin Wang ORCID Icon, Ningning Tang, Min Li, Fan Xu ,Shao Lin & Jianrong Yang, (2020), Does Serum Vitamin D Level Affect COVID-19 Infection and Its Severity?-A Case-Control Study
 4. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation, World Health Organization 2011, Available online https://www.who.int/publications/i/item/9789241501491

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Scroll To Top