Μοιραστείτε το
Παγωτό στο “Όλα για τη Ζωή μας”
Το καλοκαίρι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το παγωτό, μία από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις μικρών και μεγάλων. Σήμερα, όμως, δεν περιοριζόμαστε στα κλασικά παγωτά· υπάρχει πληθώρα επιλογών που καλύπτουν διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες.
Γι’αυτό ακριβώς το λόγο είχα τη χαρά να είμαι καλεσμένη στην εκπομπή Μιχάλη Κεφαλογιάννη και την εκπομπή “Όλα για τη ζωή μας” για να συζητήσουμε για αυτή την αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων.
Δες το απόσπασμα της εκπομπής στο παρακάτω βίντεο.
Τα Κύρια Είδη Παγωτού
Κλασικό Μαλακό Παγωτό (Gelato)
Είναι παραδοσιακό ιταλικό παγωτό με βάση το γάλα και την πλούσια κρέμα γάλακτος. Η υφή του είναι πυκνή, ενώ οι θερμίδες ανά δύο μπάλες ανέρχονται περίπου στις 200. Αν το επιλέξουμε σε χωνάκι, οι θερμίδες αυξάνονται, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη απόλαυση αλλά και ενέργεια.
Παγωτό Παρφέ
Αυτό το παγωτό περιέχει υψηλότερη ποσότητα κρέμας γάλακτος και αυγά, αυξάνοντας τη θερμιδική του αξία στις 220-260 θερμίδες ανά δύο μπάλες, ειδικά αν περιέχει ξηρούς καρπούς ή σιρόπι. Το παγωτό παρφέ είναι πιο πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, λόγω των αυγών και της κρέμας γάλακτος, και καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο.
Σορμπέ και Γρανίτα
Φτιάχνονται χωρίς γάλα, με βάση χυμούς ή πουρέ φρούτων, και περιέχουν λιγότερες θερμίδες (περίπου 120-140 θερμίδες ανά δύο μπάλες). Η γρανίτα, συγκεκριμένα, έχει πιο έντονη υφή λόγω των κρυστάλλων νερού. Επειδή είναι πιο ελαφριά σε θερμίδες, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για όσους προτιμούν κάτι πιο δροσιστικό και χαμηλό σε λιπαρά.
Παγωτό Μηχανής
Παρασκευάζεται με γάλα και κρέμα γάλακτος, αλλά λόγω της ανάδευσης είναι πιο μαλακό και ενσωματώνει περισσότερο αέρα. Η μικρή μερίδα αποδίδει γύρω στις 200 θερμίδες.
Παγωμένο Γιαούρτι
Αν και δεν είναι ακριβώς παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι είναι μία πιο ελαφριά επιλογή με λιγότερες θερμίδες (100-125 θερμίδες χωρίς πρόσθετα). Χρειάζεται προσοχή στα έξτρα toppings, καθώς αυτά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις θερμίδες.
Διατροφική Αξία του Παγωτού και Τι να Προσέχουμε
Το παγωτό, εκτός από την απολαυστική γεύση, περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες A, D, E και B, και φυσικά ασβέστιο.
Ωστόσο, είναι επίσης πηγή κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης, ιδιαίτερα το παρφέ. Για τα παγωτά με σοκολάτα, οι θερμίδες αυξάνονται λόγω των επιπλέον λιπαρών.
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες, το παγωτό πρέπει να καταναλώνεται σαν γλυκό, περίπου μία φορά την εβδομάδα για ενήλικες και παιδιά.
Ειδικά για τα παιδιά, είναι καλό να επιλέγουμε υγιεινές εναλλακτικές με λιγότερη ζάχαρη, όπως τα σορμπέ ή το σπιτικό παγωτό με φυσικά υλικά.
Παγίδες και Συμβουλές Κατανάλωσης
Οι διάφορες μορφές παγωτού με επιπλέον toppings, όπως ξηρούς καρπούς, σιρόπι και τρούφα, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, φτάνοντας έως και τις 500 θερμίδες ανά μερίδα.
Επομένως, είναι καλό να αποφεύγουμε τα πολλά πρόσθετα και να ελέγχουμε τη μερίδα μας.
Η ισορροπία είναι το κλειδί. Απολαμβάνουμε το παγωτό ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς ενοχές, αλλά και χωρίς υπερβολές. Έτσι, διατηρούμε μια υγιή σχέση με τις απολαύσεις του καλοκαιριού!
Διάβασε περισσότερα για το παγωτό στον άρθρο οδηγό που έχω δημιουργήσει με τίτλο “Παγωτό: διατροφική αξία, θερμίδες…και απόλαυση“