Διατροφή

Κακάο: Διατροφική αξία, οφέλη και επιλογές για σοκολάτα ρόφημα

Ποιο είναι το αγαπημένο ρόφημα του χειμώνα; Μα φυσικά, το κακάο ρόφημα ή αλλιώς μία ζεστή σοκολάτα.. Έτσι δεν είναι;

Η σοκολάτα, όταν χρησιμοποιείται ως ρόφημα, αποτελεί μία από τις πιο απολαυστικές και χαλαρωτικές επιλογές. Το βασικό συστατικό της είναι το κακάο, ένα φυσικό υλικό γεμάτο πλούσια γεύση και άρωμα, αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Από το κλασικό κακάο σε σκόνη μέχρι τις διάφορες ποικιλίες σοκολάτας, οι επιλογές που μπορούμε να βρούμε είναι αμέτρητες. Καθεμία έχει τη δική της γευστική και διατροφική ταυτότητα, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες απόλαυσης.

Όμως επειδή πολλοί άνθρωποι θεωρούν το ρόφημα σοκολάτας κάτι το “απαγορευμένο” ή και συχνά συνοδεύεται από ενοχές και τύψεις, στο σημερινό άρθρο είναι η ευκαιρία να τα ..ξεδιαλύνουμε.

Ιδιότητες του Κακάο – Διατροφική Αξία

Η αξία του κακάο έχει αναγνωριστεί εδώ και αιώνες, τόσο από επιστήμονες όσο και από πολιτισμούς που το αποκαλούν «το φαγητό των θεών». Όπως μαρτυρά και η επιστημονική ονομασία του, Theobroma cacao, το κακάο κρύβει μέσα του πλούσια αντιοξειδωτικά στοιχεία που προάγουν την καλή υγεία. Ας δούμε, όμως, πώς μας ωφελεί πραγματικά.

Το κακάο περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μία κούπα ροφήματος κακάο, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι πολύ ισχυρότερες από εκείνες που προσφέρουν άλλοι αγαπημένοι μας σύμμαχοι, όπως το κόκκινο κρασί ή το πράσινο και μαύρο τσάι.

Πιο συγκεκριμένα:

1 κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, τριπλάσια από 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι και πενταπλάσια από 1 φλιτζάνι μαύρο τσάι.

Τα φλαβονοειδή αυτά βοηθούν και στη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και ενισχύοντας τις γνωστικές μας ικανότητες. Ειδικά, η κατανάλωση κακάο φαίνεται να ενισχύει τη μνήμη και τις δεξιότητες μάθησης, ενώ προσφέρει και αντιγηραντικά οφέλη.

rofima kakao

Το μαγνήσιο που περιέχει, μαζί με τις βιταμίνες Β, βοηθούν στη μείωση του στρες και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεσή μας, χάρη στις ενδορφίνες και τη σεροτονίνη που παράγονται κατά την κατανάλωσή του. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που νιώθεις απόλαυση και ευχαρίστιση επιλέγοντάς το!

Διάβασε περισσότερα: Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες;

Παρακάτω μπορείς να δεις αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που συναντάμε στο κακάο ανά 100γραμμάρια ή και ανά 1 κουταλιά της σούπας (~5γρ).

ΣυστατικάΑνά 100 γρ.Ανά 1 κ.σ. (5 γρ.)
Θερμίδες228 kcal11 kcal
Πρωτεΐνες19.6 γρ0.98 γρ
Υδατάνθρακες57.9 γρ2.9 γρ
Εκ των οποίων σάκχαρα1 γρ0.05 γρ
Λιπαρά13.7 γρ0.7 γρ
Κορεσμένα λιπαρά8.1 γρ0.4 γρ
Φυτικές Ίνες33.2 γρ1.66 γρ
Ασβέστιο128 mg6.4 mg
Σίδηρος13.9 mg0.7 mg
Μαγνήσιο499 mg25 mg
Φώσφορος734 mg36.7 mg
Κάλιο1524 mg76.2 mg
Ψευδάργυρος6.8 mg0.34 mg
USDA FoodData Central

cacao se sxima kardias

Κακάο και καρδιαγγειακή υγεία

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει και αρκετές μελέτες που συσχετίζουν την υγεία της καρδιάς με τα οφέλη από το κακάο.

Μία πρόσφατη ανασκόπηση (2020) που καλύπτει την έρευνα μιας δεκαετίας γύρω από τις καρδιαγγειακές επιδράσεις του κακάο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τακτική και ισορροπημένη κατανάλωση κακάο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Ενώ μία άλλη έρευνα εστιάζει στη συσχέτιση κακάο-σοκολάτας με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι η δράση των φλαβονοειδών στο κακάο, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και τη γενική καρδιαγγειακή υγεία.

Διάβασε περισσότερα: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος;

cacao se diafora megethi

Είναι το ίδιο η σοκολάτα με το κακάο;

Όχι, το κακάο και η σοκολάτα δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αν και το κακάο είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το κακάο είναι η σκόνη που προκύπτει από την επεξεργασία των καρπών του κακαόδεντρου (Theobroma cacao).
  • Ενώ, η σοκολάτα προέρχεται από το κακάο, ωστόσο περιέχει επιπλέον συστατικά, όπως ζάχαρη, γάλα και βούτυρο κακάο, που της προσδίδουν τη γνωστή γεύση και υφή. Υπάρχουν διάφορα είδη σοκολάτας, τα οποία έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο, λιπαρά και ζάχαρη.

Συνοπτικά, το κακάο είναι η βάση, ενώ η σοκολάτα είναι το τελικό προϊόν, συνδυάζοντας το κακάο με άλλα συστατικά που διαφοροποιούν τη γεύση και τη διατροφική της αξία.

Είδη Σοκολάτας και οι Διατροφικές τους Διαφορές

Τα είδη σοκολάτας διαφέρουν τόσο στη γεύση όσο και στη θρεπτική τους αξία. Ας ρίξουμε μια ματιά στις κύριες κατηγορίες τους:

Σοκολάτα Υγείας ή Μαύρη Σοκολάτα

Η σοκολάτα υγείας ή αλλιώς η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 34% κακαόμαζα. Να θυμάσαι ότι όσο μεγαλύτερο το ποσοστό κακάου, τόσο υψηλότερη η διατροφική της αξία.

Η σοκολάτα υγείας είναι η πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχει ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη, ενώ έχει και υψηλό ποσοστό μαγνησίου και φυτικών ινών.

Επιπλέον, όσο περισσότερη κακαομάζα περιέχει μία σοκολάτα, τόσο πιο ποιοτική είναι και τόσο λιγότερα τα πρόσθετα συστατικά. Η γεύση της είναι πιο πικρή σε σχέση με άλλους τύπους.

Το θερμιδικό της περιεχόμενο αντιστοιχεί σε 598 ανά 100 γραμμάρια, όμως η υψηλή θρεπτική της αξία την καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

rofimata sokolatas

Σοκολάτα Γάλακτος

Η σοκολάτα γάλακτος είναι η πιο ήπια και γλυκιά σε γεύση, καθώς περιέχει 20-40% κακάο, γάλα και ζάχαρη, κάτι που μειώνει τα αντιοξειδωτικά, μα ταυτόχρονα ενισχύει τη γεύση. Έχει περίπου 535 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι ιδανική για όσους αναζητούν μια πιο γλυκιά απόλαυση.

Λευκή Σοκολάτα

Η λευκή σοκολάτα για κάποιους δε θεωρείται καν σοκολάτα! Κι αυτό γιατί παρά το ότι περιέχει βούτυρο κακάο, δεν περιέχει κακαόμαζα, που σημαίνει ότι στερείται αντιοξειδωτικών.

Η λευκή σοκολάτα αποτελεί τη πιο γλυκιά επιλογή από όλα τα είδη σοκολάτας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και γάλα. Οι θερμίδες της είναι περίπου 538 στα 100 γραμμάρια, και παρότι απολαμβάνεται ευχάριστα, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Σοκολάτα Ruby

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μία νέα προσθήκη στις σοκολάτες και φυσικά, αναφέρομαι στη σοκολάτα Ruby. Αυτή η νέα πρόσφατη προσθήκη στον κόσμο της σοκολάτας, γνωστή για το ροζ χρώμα και τη φρουτώδη γεύση της, έχει πιο έντονες όξινες νότες από raspberry και λεμόνι. 

sokolata ruby

Περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη λευκή, αλλά περισσότερη σε σχέση με τη μαύρη σοκολάτα. Οπότε θα λέγαμε ότι αποτελεί μία ενδιάμεση επιλογή σε σχέση με τη ζάχαρη, εφόσον σου αρέσει η γεύση της.

Η σοκολάτα Ruby περιέχει περίπου 560 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική.

Κουβερτούρα

Τέλος, η κουβερτούρα αποτελεί άλλη μία γνωστή επιλογή σοκολάτας, η οποία περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να λιώνει εύκολα και ομοιόμορφα. Είναι το είδος σοκολάτας που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική και είναι ιδανική για ροφήματα λόγω της πλούσιας και ομοιόμορφης υφής της.

Θερμιδικά θα λέγαμε ότι…

Στα 100γρ.

  • 598 θερμίδες η μαύρη σοκολάτα
  • 535 θερμίδες η σοκολάτα γάλακτος
  • 538 θερμίδες η λευκή σοκολάτα
  • 560 θερμίδες η σοκολάτα Ruby

…Συνεπώς, οι θερμίδες στα διαφορα είδη σοκολάτας παραμένουν σοκολατένια…ίδιες!

Οφέλη της Σοκολάτας

Ανάλογα με το είδος σοκολάτας που θα επιλέξουμε, μπορούμε να απολαύσουμε και διαφορετικά οφέλη:

Μαύρη Σοκολάτα

Εάν επιθυμούμε να αυξήσουμε τα αντιοξειδωτικά και να ελαττώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης, η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη επιλογή. Με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και αντιοξειδωτικά, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να διατηρήσουμε τη γνωστική μας υγεία.

Σοκολάτα Γάλακτος

Εξαιτίας της ήπιας γεύσης της, είναι πιο εύπεπτη και συχνά προτιμάται από τα παιδιά και από όσους δεν αγαπούν την πικρή γεύση της μαύρης σοκολάτας. Αν και έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά, προσφέρει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από το γάλα που περιέχει.

Λευκή Σοκολάτα

Αν και δεν έχει κακαόμαζα, η λευκή σοκολάτα αποτελεί μια γλυκιά επιλογή για επιδόρπια ή ροφήματα. Ωστόσο, δεν προσφέρει σημαντικά θρεπτικά οφέλη πέραν της ενέργειας.

Ρόφημα Κακάο με Γανόδερμα, Χαρούπι ή Cranberry

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να επιλέξουμε κακάο σε συνδυασμό με γανόδερμα ή άλλα φυτικά στοιχεία που ενισχύουν τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά οφέλη, όπως το χαρούπι και τα cranberries.

Συνοπτικά, λοιπόν θα λέγαμε ότι:

  • Υψηλότερες θερμίδες: Μαύρη σοκολάτα
  • Λιγότερη ζάχαρη: Μαύρη σοκολάτα 
  • Περισσότερη ζάχαρη: Λευκή σοκολάτα
  • Περισσότερα λιπαρά: Μαύρη σοκολάτα
  • Λιγότερα λιπαρά: Σοκολατα γάλακτος
  • Περισσότερο μαγνήσιο: Μαύρη σοκολάτα
  • Λιγότερο μαγνήσιο: Λευκή σοκολατα
Έξυπνο tip

Τι είναι το γανόδερμα στο κακάο;

Το γανόδερμα, γνωστό και ως «μανιτάρι της αθανασίας», είναι ένας μύκητας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, πολυσακχαρίτες και τριτερπένια, το γανόδερμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει την αντοχή και συμβάλλει στη μείωση του άγχους.

Συνδυάζοντας το γανόδερμα με το κακάο, δημιουργούμε ένα ρόφημα που συνδυάζει τη γεύση του κακάο με επιπλέον αντιοξειδωτικά και ευεργετικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Πώς να Εντάξουμε τη Σοκολάτα στη Διατροφή μας;

Η σοκολάτα μπορεί να ενσωματωθεί με ασφάλεια στην καθημερινότητά μας, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί με τα πρόσθετα συστατικά. Μπορούμε να απολαύσουμε ένα ρόφημα σοκολάτας το πρωί αντί για καφέ για ενέργεια ή το βράδυ για χαλάρωση.

Προτιμώντας σοκολάτα υγείας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, αποφεύγουμε τη ζάχαρη, ενώ αν επιλέξουμε λευκή σοκολάτα, είναι καλό να τη συνοδεύουμε με λίγα συστατικά που προσθέτουν γεύση αλλά όχι επιπλέον ζάχαρη.

Επιπλέον, καλό είναι να προτιμάμε το ρόφημα σοκολάτας με νερό αντί για γάλα ή κρέμα, καθώς έτσι μειώνουμε τα λιπαρά και τις θερμίδες. Αποφεύγουμε την προσθήκη σιροπιού ή σαντιγί, διότι αυτά μπορεί να αυξήσουν τις θερμίδες και τη ζάχαρη σε σημαντικό βαθμό.

sokolata rofima

Τι είναι σημαντικό να προσέξεις

Σε κάθε περίπτωση, ένα ρόφημα σοκολάτας είναι μια απόλαυση που μπορεί να ενταχθεί με ισορροπία στη διατροφή μας. Καθώς απολαμβάνουμε τη σοκολάτα, πρέπει να έχουμε κατά νου την ποσότητα και τα πρόσθετα συστατικά.

Η ζάχαρη και τα σιρόπια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διατροφική αξία του ροφήματός μας, και έτσι καλό είναι να διαλέγουμε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη ή να την αποφεύγουμε εντελώς αν μπορούμε.

Συμπερασματικά…

Το κακάο είναι ένας διατροφικός θησαυρός που, όταν το εντάξουμε με ισορροπία στη διατροφή μας, μπορεί να μας προσφέρει πλούσια οφέλη και απόλαυση.

Με τα αντιοξειδωτικά του, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, δεν μας χαρίζει μόνο γεύση, αλλά και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία μας. Ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, ένα ζεστό ρόφημα κακάο είναι η τέλεια συντροφιά για να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε θαλπωρή.

Είναι μια μικρή καθημερινή συνήθεια που μας φέρνει ευεξία και μια αίσθηση φροντίδας, δίνοντάς μας ενέργεια και καλή διάθεση.

Ας την απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές, δίνοντας σημασία στην ποιότητα και την ισορροπία.

Βιβλιογραφία

Martinez-Pinilla, E., Oñatibia-Astibia, A., & Franco, R. (2019). “The relevance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption.” Frontiers in Pharmacology, 10, 561. Available online: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464624001282

Grassi, D., Desideri, G., & Ferri, C. (2021). “Cocoa, chocolate, and cardiovascular disease.” Frontiers in Nutrition, 8, 685324.

Corti, R., Flammer, A. J., Hollenberg, N. K., & Lüscher, T. F. (2020). “Cocoa and cardiovascular health: A decade of research.” European Journal of Clinical Nutrition, 74(8), 1101–1112. Available online:

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top