nlp sti diaita kai diatrofi
Wellbeing

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) στη δίαιτα;

Αν αναρωτιέσαι πως μπορεί να βοηθήσει ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στη δίαιτα και πώς μπορεί να μειώσει το συναισθηματικό φαγητό, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

Αισθάνομαι ότι θα δεις τα πράγματα για τη δίαιτα διαφορετικά, ακόμα κι αν σου ακούγονται περίεργα όλα αυτά για την διαδικασία που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας στη διατροφή! Πάμε όμως, να δούμε τα πράγματα από τη αρχή;

Αλλάζουν οι στερητικές δίαιτες τη βιοχημεία στο σώμα μας;

Τα άτομα που στερούνται τροφή και θρεπτικά συστατικά, μέσα από αρκετές στερητικές δίαιτες, φαίνεται με την πάροδο του χρόνου να εμφανίζουν αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου τους.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν τη ψυχολογία και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

τροφές στη δίαιτα και ψυχολογία

Από την άλλη πλευρά, η ποιότητα της διατροφής μας έρχεται να επηρεάσει και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στη δίαιτα έρχεται ουσιαστικά να αλλάξει την προσέγγιση από την κλασσική μέθοδο.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι στερητικές δίαιτες αποτελούν την αφορμή για τον περιορισμό και τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοτίβου διατροφικής συμπεριφοράς, χωρίς να γίνεται απόλυτα αντιληπτό, που επηρεάζει όλη τη φυσιολογία του ατόμου.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναρωτηθείς και να θυμηθείς:

 • Με τη διάθεση ξεκινάς μία νέα δίαιτα, όταν έχεις κάνει άλλες τόσες στο παρελθόν;
 • Πόσο εύκολα επαναλαμβάνεις να φας κοτόπουλο με σαλάτα σε κάθε δίαιτα;
 • Πόσες φορές ξεκίνησες και σταμάτησες μία δίαιτα, επειδή είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες “αποτυχημένες δίαιτες”;

Που στην πραγματικότητα, οι δίαιτες αυτές δεν ήταν καθόλου αποτυχημένες! Ήταν τόσο πετυχημένες για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, απλά με “αλλουνού” στρατηγική.

Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στη δίαιτα αποτελεί ένα «κλειδί» στην απελευθέρωση των ανθρώπων από προηγούμενες εμπειρίες, οι οποίες αποτελούν πλέον εμπόδιο στην τωρινή τους διατροφική κατάσταση.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα που είναι εντελώς ανεξάρτητη από προηγούμενα πρότυπα διατροφής που τους οδηγούν σε αυτές τις «λανθασμένες» επιλογές.

Μάθε περισσότερα: Τι είναι Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

Αν το δούμε, όμως και από διαφορετική οπτική γωνία.

Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τη διατροφή σου;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που ο καθένας αισθάνεται, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την υγεία και την ευεξία του ατόμου.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος, την κούραση και τις πολλές ώρες εργασίας, οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως:

 • Να αυξήσει κάποιος το βάρος του παραπάνω από το φυσιολογικό
 • Να έχει υψηλή πίεση στο αίμα
 • Να αυξηθεί η χοληστερίνη
 • Να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2
 • Να εμφανίσει οστεοπόρωση
 • Να εμφανίσει κατάθλιψη
 • Να εμφανίσει διατροφική διαταραχή

Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) σε αρχικό επίπεδο, ο καθένας αρχικά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συνολικού στρες και να αλλάξει τη διάθεσή του. Η αλλαγή αυτή στη συνέχεια, βοηθάει στην αλλαγή των διατροφικών μοτίβων και συμπεριφορών, τα οποία συχνά ενεργοποιούνται λόγω στρεσογόνων παραγόντων.

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στη δίαιτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διατροφή τους, το βάρος τους ή ακόμα παρουσιάζουν συναισθηματικό φαγητό, συχνά ενεργοποιούνται από άλλους παράγοντες στην καθημερινότητα, όπως τον ύπνο, το ωράριο εργασίας, τη διαχείριση των συναισθημάτων, κ.α.

Σε αυτό το σημείο, αρκεί να θυμηθείς:

 • πόσες φορές απέφυγες να φας πρωινό, επειδή καθυστέρησες να ξυπνήσεις
 • πόσες φορές έφαγες πατατάκια ή σοκολάτα, επειδή γύρισες εκνευρισμένος/η ή και στεναχωρημένος/η από τη δουλειά
 • πόσες φορές άνοιξες το ψυγείο και τσίμπησες κάτι, χωρίς να το καταλάβεις

Κατάλαβες τι εννοώ;

Ποια η σημασία των Diet & NLP Wellbeing Coaching συνεδριών;

Καθώς, η ευεξία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευτυχίας μας, οι Diet & NLP Wellbeing Coaching συνεδρίες έρχονται να προσφέρουν μία ολιστική προσέγγιση για την υγεία του ατόμου, το οποίο συμπεριλαμβάνει πολλά περισσότερα από τη διατροφή και την άσκηση!

Η ολιστική αυτή προσέγγιση περιλαμβάνει:

 • τη διατροφή και τον τρόπο θρέψης του σώματος
 • την κίνηση και τη σημασία στον τρόπο σκέψης
 • τη διαχείριση των συναισθημάτων
 • την αναγνώριση του αρνητικού εσωτερικού διαλόγου που λειτουργεί ως αυτο-σαμποτάζ
 • την επικοινωνία με τον εαυτό, το σώμα και τις ανάγκες
 • τον τρόπο επικοινωνίας με τους γύρω ανθρώπους
 • την ανακάλυψη του εσωτερικού κινήτρου για το στόχο
 • την αναγνώριση των δυνατών χαρακτηριστικών για την επίτευξη του στόχου, κ.α.
Νευρογλωσσικός προγραμματισμός και επιτυχία

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι δυνατή η μακροχρόνια μείωση βάρους μέσω αλλαγών μόνο στην κατανάλωση τροφής και τη σωματική άσκηση, λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να τις διατηρήσουν.

Σε αυτό, ωστόσο έρχεται, να δώσει ενδιαφέρον μία κλινική μελέτη, στην οποία τα άτομα που είχαν κάνει θεραπεία με Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), έπειτα από ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους, είχαν την ίδια διατήρηση βάρους μετά από 2 και 3 χρόνια, με άτομα που είχαν εκπαιδευτεί σε gourmet μαγειρική.

Μέσα στις Diet & NLP Wellbeing Coaching συνεδρίες αξιοποιούνται μέθοδοι από το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) σε συνδυασμό με εργαλεία coaching, την επιστήμη της διατροφής & διαιτολογίας, τη βιολογία και δημιουργικές τέχνες.

Το άτομο μαθαίνει τις βασικές δυνάμεις- συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ του μυαλού και των σκέψεων που κάνει, σε συνδυασμό με τον τρόπο που μιλάει στον εαυτό του για να έχει το αποτέλεσμα που θέλει.

Φυσικά, ταυτόχρονα, εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει την άμεση σύνδεση που έχουν όλα τα παραπάνω και επηρεάζουν τελικά το σώμα και τη διατροφική του συμπεριφορά.

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στη δίαιτα

Διάβασε περισσότερα: Υπηρεσία Diet & NLP Wellbeing Coaching


Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις Diet & NLP Wellbeing Coaching συνεδρίες,

κλείσε τώρα μία 20′ συνεδρία δωρεάν!

ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ

ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Βιβλιογραφία

 • Rena R Wing, Suzanne Phelan, Long-term weight loss maintenance, Review Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):222S-225S.
 • A Avenell, Systematic Review of the Long-Term Effects and Economic Consequences of Treatments for Obesity and Implications for Health Improvements, June 2004 Health technology assessment (Winchester, England) 8(21):iii-iv, 1-182
 • Lone Brinkmann Sørensen, Tine Greve, Martin Kreutzer, Ulla Pedersen, Claus Meyer Nielsen, Søren Toubro, Arne Astrup, Weight maintenance through behaviour modification with a cooking course or neurolinguistic programming, Randomized Controlled Trial Can J Diet Pract Res. Winter 2011;72(4):181-5. Available online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22146117/

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top