ti einai neuroglossikos programmatismos nlp
Wellbeing

Τι είναι Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι μια προσέγγιση που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει και να ενισχύσει την δυνατότητα του κάθε ατόμου να πετύχει και να φτάσει την άριστη απόδοσή του.

Μέσω του NLP, μπορεί κάποιος να έχει την πιο αποτελεσματική επικοινωνία με τον εαυτό του και το περιβάλλον του, καθώς και να βελτιώσει τόσο την πληρότητα, όσο και την ποιότητα την ευεξία του!

Πάμε όμως, να τα δούμε πιο αναλυτικά;

Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

Το NLP αποτελεί ακρωνύμιο για το NeuroLinguistic Programming ή αλλιώς, Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και συμπεριλαμβάνει τα τρία αυτά στοιχεία που συνθέτουν την κάθε μας εμπειρία:

 • τη νευρολογία
 • τη γλώσσα
 • τον προγραμματισμό

Φαίνεται πως το νευρικό μας σύστημα είναι αυτό που ρυθμίζει τη λειτουργία του σώματός μας. Ταυτόχρονα, ο τρόπος που εκφραζόμαστε δείχνει την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία που έχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Ο εγκέφαλός μας, ως ένας εξαιρετικός «υπολογιστής» έρχεται να προγραμματίσει με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο του κάθε ατόμου.

Είναι αυτό που τελικά έρχεται να δώσει την μοναδικότητα στον κάθε άνθρωπο!

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP), που συχνά τον αποκαλούν ως «Επιστήμη της Αριστείας», αξιοποιεί και συνδυάζει βασικές θεωρίες και τεχνικές από διαφορετικές επιστήμες. Ψυχολογία, φιλοσοφία, βιολογία, καθώς και επικοινωνία, μαθηματικά και ηεπιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μερικές από τις επιστήμες.

Δημιουργήθηκε από ιδέες που προέκυψαν από τη μελέτη των συνηθειών επιτυχημένων ανθρώπων τη δεκαετία του ’70. O Gestalt Richard Bandler και ο γλωσσολόγος John Grinder θεωρούνται ως “πατέρες του NLP”.

Τι σημαίνει ο όρος Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) προέρχεται από αυτά τα 3 στοιχεία που τελικά, δημιουργούν τη συμπεριφορά μας. Πιο συγκεκριμένα:

Νεύρο- (Neuro-)

Αναφέρεται γενικότερα, στο νευρικό μας σύστημα, το οποίο λαμβάνει δια μέσου των 5 αισθήσεων τα μηνύματα από το εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα μεταφέρει, τα επεξεργάζεται και κάνει συνδέσεις για τη δημιουργία της κάθε μας εμπειρίας

Γλωσσικός- (Linguistic-)

Αναφέρεται στη σημασία που έχουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την κάθε μας εμπειρίας. Δηλαδή, το πώς δίνουμε νόημα στις εμπειρίες μας. Ως γλώσσα φυσικά, αναφέρομαι τόσο στη λεκτική μας επικοινωνία (λέξεις), όσο και στη γλώσσα του σώματος, μέσω των κινήσεων και εκφράσεων του προσώπου, αυτό που ονομάζουμε «φυσιολογία».

Προγραμματισμός (Programming)

Αναφέρεται στα «προγράμματα» και τον τρόπο που οργανώνουμε τις σκέψεις μας. Ο τρόπος αυτός έχει δημιουργηθεί στο νου μας με την πάροδο του χρόνου και προέρχεται ως αποτέλεσμα προηγούμενων εμπειριών. Αυτά σε συνδυασμό με την αξιοποίηση λειτουργικών προγραμμάτων που ήδη έχουμε, τα χρησιμοποιούμε σε ασυνείδητο επίπεδο, για να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.  

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός NLP

Πώς λειτουργεί ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

Οι εμπειρίες που βιώνουμε είναι ουσιαστικά, το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κατάστασης- εικόνας που δημιουργείται μέσα στον εγκέφαλό μας. Ουσιαστικά, είναι μία εικόνα που περιλαμβάνει τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης που έχουμε «αποθηκεύοντας» στη μνήμη μας αυτή την εμπειρία.

Για παράδειγμα, θυμήσου την αγαπημένη σου στιγμή από πέρυσι το καλοκαίρι.

 • Τι εικόνες υπάρχουν;
 • Τι ήχους ακούς;
 • Τι συναισθήματα υπάρχουν;
 • Τι αισθάνεσαι στο σώμα σου;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες δημιουργούν την εμπειρία σου!

Βλέπουμε, λοιπόν ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις 5 αισθήσεις μας (όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, γεύση) περνούν διαμέσου του νευρικού μας συστήματος και αξιοποιώντας κάποια φίλτρα, φτάνουν στον εγκέφαλο, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός εσωτερική αναπαράσταση

Εκεί, τελικά θα δημιουργήσουμε μία εσωτερική εικόνα, η οποία με τη σειρά της μας δημιουργεί μία συναισθηματική κατάσταση. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που στέκεται το σώμα μας. Ακόμα μπορεί να αλλάξει και τις εκφράσεις που κάνουμε στο πρόσωπό μας (φυσιολογία). Και τέλος, όλο αυτό να μας δημιουργήσει μία συμπεριφορά.

Στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω, η αγαπημένη δικιά μου εμπειρία του καλοκαιριού είναι όταν έκανα καταδύσεις. Η συναισθηματική κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ο ενθουσιασμός και η χαρά. Αυτό με κάνει να χαμογελάω κάθε φορά που τη θυμάμαι!

καταδύσεις

Τι συμβαίνει όμως, όταν το συναίσθημα και η κατάσταση που μας έχει δημιουργηθεί δεν είναι τόσο ευχάριστο;

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η μέθοδος NLP σε προσωπικό επίπεδο;

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) αποτελεί ένα σύνολο τεχνικών, δεξιοτήτων. Είναι μια μεθοδολογία που μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε καλύτερα τις σκέψεις μας. Μας βοηθάει να δούμε πώς ακριβώς σκεφτόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει μέσα μας. Στόχος, φυσικά είναι να έχουμε καλύτερη επαφή με τον εαυτό  μας!

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός σε προσωπικό επίπεδο

Με το NLP, ο κάθε άνθρωπος έχει επίγνωση στον τρόπο που λειτουργούν οι ασυνείδητοι περιορισμοί, πετυχαίνει αυτό που πραγματικά θέλει και μεταμορφώνει τη ζωή του, όπως επιθυμεί.

Το αποτέλεσμα ουσιαστικά, είναι να μπορεί να αφαιρεί τυχόν ασυνείδητους περιορισμούς που εμποδίζουν να πετύχει αυτό που πραγματικά θέλει. Και τελικά, να πετυχαίνει τα πραγματικά θέλω του, ώστε να έχει την ευημερία στη ζωή του!

Με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), το κάθε άτομο έρχεται να αναγνωρίσει σημεία που διαμορφώνουν τη δική του συμπεριφορά. Επιπλέον, μπορεί να αναγνωρίσει σημεία που ενεργοποιούν τις επιθυμητές συμπεριφορές, καθώς φυσικά και αυτές που θέλει να αλλάξει.

εσωτερικά πιστεύω και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός

Καθώς, τα εσωτερικά «πιστεύω» μας, διαμορφώνουν την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, το κάθε άτομο διαμορφώνει τις αξίες και τα πιστεύω του με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν κίνητρα για πετύχει τα θέλω του.

Μέσα από τον Νευρογλωσικό Προγραμματισμό (NLP), το κάθε άτομο μπορεί να εντοπίσει και να περιορίσει τυχόν συνήθειες που δημιουργούν μία «εσωτερική διαμάχη» και να περιορίσει τις λανθασμένες επιλογές.

Επιπλέον, βοηθάει να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τα συναισθήματα, ακόμα και τα «αρνητικά» και πλέον, να έχει την επιλογή να διαλέξει πως θέλει να διαχειριστεί διαφορετικά κάθε του κατάσταση.

Όλοι έχουμε τα εφόδια που χρειαζόμαστε! Με το NLP μπορεί ο καθένας να τα ανακαλύψει ξανά και να τα διαθέσει για τη δική του ψυχική υγεία και ευημερία!

Οι αλλαγές προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, χρειάζονται να γίνονται εσωτερικά πρώτα, σε υποσυνείδητο επίπεδο. Εκεί είναι που έρχεται, ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) να επανα-προγραμματίσει και να βοηθήσει στην επίτευξη του κάθε στόχου.

στόχος και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός NLP

Τι είναι οι NLP Coaching συνεδρίες;

Το νευρικό μας σύστημα είναι αυτό, το οποίο τελικά καθορίζει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας. Η γλώσσα και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι σαν την κορυφή του παγόβουνου και μας δείχνουν το πώς αλληλοεπιδρούμε και επικοινωνούμε με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Φυσικά, ο εγκέφαλός μας έρχεται να προγραμματίσει και να καθορίσει τα είδη μοντέλων και συμπεριφορών που θα έχουμε, που τελικά μορφοποιούμε την κάθε μας εμπειρία.

Έτσι, λοιπόν οι συνεδρίες NLP coaching αξιοποιούν εργαλεία του coaching σε συνδυασμό με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), προκειμένου να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Μέσα από τις συνεδρίες NLP Coaching μπορείς να:

 • βρεις τον εαυτό σου στο τώρα, και να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις το παρελθόν σου
 • μάθεις τους λόγους που ξεκινάς και παρατάς το στόχο σου τόσο γρήγορα
 • αλλάξεις την αναβλητικότητα σου και όλα εκείνα που συνεχίζεις να κάνεις και σου «τρώνε χρόνο», από το να ολοκληρώσεις το στόχο σου
 • μειώσεις το στρες που αισθάνεσαι καθημερινά
 • βρεις τον λόγο που αισθάνεσαι λύπη, στρες, άγχος, αναστάτωση και δεν ξέρεις γιατί
 • ανακαλύψεις τους λόγους που διαταράσσεται ο ύπνος σου
 • βρεις τον τρόπο που θα μπορέσεις να ενσωματώσεις μια νέα συνήθεια που κάθε εβδομάδα, προσπαθείς, αλλά δεν τα καταφέρνεις, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι απογοητευμένος/η με τον εαυτό σου
 • ξεκολλήσεις από ένα κενό που νιώθεις ότι έχεις φτάσει, εξαιτίας μία κατάστασης και δε ξέρεις πώς να βγεις
 • βρεις τον τρόπο να θέτεις αποτελεσματικά τα όρια στους γύρω σου
 • ανακαλύψεις την αυτοπεποίθηση που έχεις και η απουσία της σε εμποδίζει να πάρεις μια πρωτοβουλία
 • βρεις και να αποκαλύψεις τα εμπόδια που σε κρατούν «κλειδωμένο» και σε κρατούν μακριά από την ελευθερία σου

Αυτά αποτελούν μερικά μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς o Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) μπορεί να σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου και στην ευεξία σου!


Διάβασε περισσότερα:


Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις NLP Coaching συνεδρίες,

κλείσε τώρα μία 20′ συνεδρία δωρεάν!

ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ

ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Βιβλιογραφία

International NLP Trainers Association (INLPTA), available online: www.inlpta.org

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Scroll To Top