6 λόγοι να επιλέξεις μία πιο φυτική διατροφή

Η φυτική διατροφή και η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος δεν είναι απλώς μια τάση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουμε με συνειδητή επιλογή να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Και οι λόγοι; Πολλοί.

Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος και η επιλογή μίας πιο φυτικής διατροφής μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, το περιβάλλον και τον κοινωνικό μας αντίκτυπο.

Αν ακόμα έχεις τους ενδοιασμούς σου για να κάνεις αυτή την αλλαγή, στο σημερινό άρθρο θα σου παρουσιάσω 5+1 οφέλη που μπορείς να απολαύσεις από τη φυτική διατροφή και τη μείωση του κρέατος.

entero kai diatrofi

Φυτική διατροφή και υγεία εντέρου

Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι συνήθως φτωχά σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, που συχνά συναντάμε σε μία πιο χορτοφαγική διατροφή, βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως η δυσκοιλιότητα.

Αξίζει να θυμάσαι ότι οι μικροοργανισμοί που έχουμε στο πεπτικό μας σύστημα είναι απαραίτητοι για τη συνολική υγεία και την ευεξία μας.

Η μείωση του κρέατος και η αύξηση των τροφίμων φυτικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια (προβιοτικά). Επιπλέον, η αύξηση των προβιοτικών έχει συσχετιστεί και με τη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό μας.

fytiki diatrofi gia tin kardia

Φυτική διατροφή και υγεία καρδιάς

Η κατανάλωση του κρέατος και πιο συγκεκριμένα, του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος, είναι πλέον γνωστό ότι συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Με μία φυτική διατροφή και την αύξηση της πρόσληψης των φυτικών τροφών μπορείς να μειώσεις τα ολικά και «κακά» κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι ίσως ήδη γνωρίζεις ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση φυτικών τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σου.

Δοκίμασε να ξεκινήσεις να βελτιώνεις την καρδιαγγειακή σου υγεία, αντικαθιστώντας το κρέας με τροφές όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και καθώς και προϊόντα σόγιας.

diatrofi gia meiosi baroys

Φυτική διατροφή και διαχείριση σωματικού βάρους

Είχες σκεφτεί ποτέ πως η μείωση του κρέατος μπορεί να σε βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού σου βάρους; Κι όμως.

Μία φυτική διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές τροφές είναι συνήθως χαμηλότερη σε ενέργεια (θερμίδες) συγκριτικά με μία διατροφή που αποτελείται κυρίως από ζωικές τροφές και πηγές λιπαρών.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν να έχεις ένα ακόμα καλύτερο αίσθημα κορεσμού και να συμβάλει σε μικρότερη επιθυμία για περισσότερο φαγητό.

Έτσι, η μετάβαση σε μια διατροφή με λιγότερο κρέας και πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σε βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους ή ακόμα και στη μείωσή του, καλύπτοντας μάλιστα και τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη.

Αυτό φυσικά, μπορεί να έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικά αντίκτυπο, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρχει μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σχετικών προβλημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

diatrogi gia ygeia

Φυτική διατροφή και μείωση κινδύνου για καρκίνο

Όλο και περισσότερες είναι οι μελέτες που εμφανίζονται και συσχετίζουν την κατανώλση κόκκινου κρέατος με ορισμένους τύπους καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές τροφές είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Επιλέγοντας φυτικά εναλλακτικά κρέατος και άλλες φυτικές τροφές, μπορείς να μειώσεις αυτόν τον κίνδυνο και να προάγεις μια πιο υγιή, αντιοξειδωτική διατροφή.

diatrofi gia to perivallon

Φυτική διατροφή και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Είναι πλέον δεδομένο ότι ζούμε σε μία πιο «πράσινη εποχή» με όλο και περισσότερες αναλύσεις να γίνονται για τις δράσεις μας και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον.

Η παραγωγή κρέατος έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και γης, ενώ συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, μία φυτική διατροφή που αποτελείται κυρίως από φυτικές τροφές έχουν πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμα περισσότερο, προτίμησε και επιλογές φυτικών εναλλακτικών με ανακυκλώσιμες συσκευασίες, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Προτιμώντας προϊόντα με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, συμβάλλεις στην μείωση της χρήσης πλαστικού και της συσσώρευσης απορριμμάτων, προσθέτοντας μια επιπλέον θετική επίδραση για τον πλανήτη μας.

diatrofi kai zoa

5+1: Φυτική διατροφή και ευαισθητοποίηση για τα ζώα

Το 6ο όφελος (και ίσως το πιο σημαντικό) είναι ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος συνδέεται με την ευαισθητοποίηση και την ηθική μας επίγνωση σχετικά με την ευημερία των ζώων.

Επιλέγοντας όλο και περισσότερο φυτικές τροφές, βοηθάς να μειωθεί η ανάγκη για εντατικές εκτροφές ζώων, που συχνά συνοδεύονται από κακές συνθήκες διαβίωσής τους.

Επιπλέον, μειώνοντας το κρέας και αυξάνοντας τις φυτικές εναλλακτικές, υποστηρίζεις και μια πιο ηθική κατανάλωση, προάγοντας την ευημερία των ζώων και μειώνοντας τον αριθμό τους που υφίστανται εκμετάλλευση για την παραγωγή κρέατος.

Κι έτσι… ένας ένας και όλοι μαζί βοηθάμε στην ευαισθητοποίηση των ζώων.

Συμβουλές για τη μετάβαση σε φυτική διατροφή

Και αφού είδαμε τα οφέλη του να ακολουθείς μία πιο φυτική διατροφή, μειώνοντας την κατανάλωση του κρέατος, πάμε να δούμε και κάποιες συμβουλές για να σε βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση.

  • Μέτρησε πόσες φορές την εβδομάδα έχεις μερίδες κρέατος και κάθε εβδομάδα ή 15 ημέρες , δοκίμασε να έχεις 1 μερίδα λιγότερο.
  • Ξεκίνα να μειώνεις την ήδη μερίδα κρέατος που έχεις και τοποθέτησε δίπλα περισσότερες φυτικές εναλλακτικές επιλογές.
  • Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το κρέας με άλλες φυτικές εναλλακτικές κρέατος, όπως μανιτάρια, κιμά σόγιας, τόφου ή ακόμα και με ποσότητα οσπρίων.
  • Επέλεξε κάποια φυτικά εναλλακτικά κρέατος, τα οποία περιέχουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνης και θα δώσουν γεύση στο πιάτο σου. Πλέον, μπορείς να αναζητήσεις στα σουπερ- μαρκετ φυτικά «κεφτεδάκια», nuggets – σνίτσελ ή ακόμα και φυτικά burger με πρωτεΐνη σόγιας και συστατικά φυτικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
diatrofiki etiketa sta trofima

Ανάγνωση Διατροφικών Ετικετών

Πριν αγοράσεις φυτικά εναλλακτικά κρέατος, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα τους. Δεν είναι όλα το ίδιο.

Οι διατροφικές ετικέτες είναι το «κλειδί» σου για να κάνεις σωστές επιλογές σε ό,τι διατροφή κι αν επιλέξεις.

Προτίμησε προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά τους, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και περιέχουν χαμηλές ποσότητες από λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι.

Extra bonus tip

Να θυμάσαι ότι η επιλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών συμβάλλει στη μείωση του οικολογικού σου αποτυπώματος.

Αναζήτησε και προτίμησε προϊόντα με οικολογικές και ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ώστε να μειώσεις τα απορρίμματα και να συμβάλλεις σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Κλείνοντας…

Να θυμάσαι ότι η φυτική διατροφή προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι από τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης έως την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ηθικής συνείδησης.

Μέσα από την κατανάλωση θρεπτικών φυτικών εναλλακτικών και την προσεκτική επιλογή προϊόντων μπορείς να απολαύσεις μια πλήρη, ισορροπημένη διατροφή που ευνοεί το σώμα σου και το περιβάλλον. Εσύ τι θα διαλέξεις;

Βιβλιογραφία

  • «The role of red meat in the diet: nutrition and health benefits», Laura Wyness, Proceedings of the Nutrition Society , Volume 75 , Issue 3 , August 2016 , pp. 227 – 232. Available: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26643369/
  • «Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies», Monica Dinu, Rosanna Abbate, Gian Franco Gensini, Alessandro Casini, Francesco Sofi, Review Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3640-3649. Available: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853923/
  • «How to transition to reduced-meat diets that benefit people and the planet», Niki A. Rust, Lucy Ridding, Caroline Ward, Beth Clark, Laura Kehoe, Manoj Dora, Mark J. Whittingham, Philip McGowan, Abhishek Chaudhary, Christian J. Reynolds, Chet Trivedy, and Nicola Westm. Sci Total Environ. 2020 May 20; 718: 137208. Available: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32088475/

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top