Μοιραστείτε το
Coaching ή συμβουλευτική στη διατροφή: ποια είναι κατάλληλη για σένα;
Όταν επιδιώκουμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή μας, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα: να επιλέξουμε coaching ή συμβουλευτική στη διατροφή;
Πολλές φορές, μάλιστα μπερδευόμαστε για το ποιον άνθρωπο, coach ή διατροφολόγο πρέπει να αναζητήσουμε, για να μας καθοδηγήσει σε διάφορες δυσκολίες της ζωής μας, που θέλουμε να ξεπεράσουμε ή να αλλάξουμε προς το θετικό.
Αν και οι δύο προσεγγίσεις coaching ή συμβουλευτική στη διατροφή έχουν κοινό στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μας, να θυμάσαι ότι διαφέρουν σημαντικά ως προς την προσέγγιση, τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα που επιδιώκουν να επιτύχουν.
Σε αυτό το άρθρο, θα σου παρουσιάσω τις βασικές διαφορές μεταξύ του coaching και διατροφικής συμβουλευτικής, θα σε βοηθήσω να κατανοήσεις ποια προσέγγιση ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου και θα σε καθοδηγήσω στην επιλογή της κατάλληλης προσέγγισης για την προσωπική σου διατροφική υποστήριξη.
Πάμε να ξεκινήσουμε;
Ορισμός του Coaching και της Συμβουλευτικής στη διατροφή
Τι είναι Coaching στη διατροφή;
Το coaching είναι μια διαδικασία συνεργασίας, όπου ο nutrition coach υποστηρίζει τον άνθρωπο που δουλεύουν μαζί να επιτύχει τους προσωπικούς του διατροφικούς στόχους. Όπως έχω αναλύσει και στο άρθρο μου για το «Τι είναι coaching», θυμίζω ότι…
…το coaching εστιάζει στην ενδυνάμωση του ατόμου, δίνοντάς του τα εργαλεία και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να αναπτύξει νέες συνήθειες και να κάνει αλλαγές στη ζωή του.
Ο ρόλος του coach είναι να ενθαρρύνει την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία του coachee (έτσι λέγεται ο άνθρωπος που λαμβάνει το coaching), βοηθώντας τον να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.
Το coaching είναι περισσότερο προσανατολισμένο στη διαδικασία και την αλλαγή συμπεριφοράς, και όχι στην παροχή συγκεκριμένων διατροφικών οδηγιών. Και όπως συχνά αναφέρω:
Αν έχεις λάβει διατροφική συμβουλή, τότε αυτό δεν ήταν coaching!
Τι είναι Συμβουλευτική στη διατροφή;
Από την άλλη πλευρά, η διατροφική συμβουλευτική επικεντρώνεται στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και οδηγιών που βασίζονται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Στην Ελλάδα, η συμβουλευτική της διατροφής μπορεί να γίνεται από διαιτολόγο – διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, και από κανέναν άλλο επιστήμονα υγείας.
Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σου παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις και διατροφικά πλάνα που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας του διαιτώμενου ή στη διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, όπως για παράδειγμα αυξημένη χοληστερίνη.
Η συμβουλευτική είναι πιο καθοδηγητική και διδακτική μέθοδος, με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο ως σύμβουλο να αναλαμβάνει το ρόλο του ειδικού που μεταδίδει τη γνώση στον διαιτώμενο.
Σημασία της Εξατομικευμένης Υποστήριξης στη Διατροφή
Είναι γνωστό και ίσως να το γνωρίζεις πια μέσα από την αρθρογράφησή μου ότι η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας. Όπως αναφέρει και ο John Travis:
«η ευεξία είναι επιλογή, τρόπος ζωής, διαδικασία, ένα αποδοτικό κανάλι ενέργειας, μία ολοκλήρωση μυαλού, σώματος, πνεύματος και αποδοχής του εαυτού»…
Κάθε άνθρωπος έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις, οι οποίες καθορίζονται από παράγοντες όπως:
- η ηλικία
- το φύλο
- η σωματική δραστηριότητα
- τα γονίδια
- το ιατρικό ιστορικό
- καθώς και οι προσωπικοί στόχοι.
Εξαιτίας αυτών των διαφορών που έχουμε ως άνθρωποι, μια γενική προσέγγιση στη διατροφή είναι σίγουρο πως δε μπορεί να είναι πάντα αποτελεσματική ή κατάλληλη.
Η εξατομικευμένη υποστήριξη στη διατροφή λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους και προσαρμόζει τις συστάσεις και τις στρατηγικές, ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Μέσω του διατροφικού coaching, το άτομο καθοδηγείται να ανακαλύψει ποιες αλλαγές στη διατροφή του θα ήταν οι πιο ωφέλιμες και πώς να τις εφαρμόσει με βιώσιμο τρόπο, ενώ η συμβουλευτική παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι υγείας.
Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση της διατροφής, καθώς βοηθά το άτομο να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες που ταιριάζουν στο τρόπο ζωής του και να αποφύγει γενικές συμβουλές που μπορεί να μην είναι κατάλληλες ή εφαρμόσιμες για εκείνον.
Επιπλέον, η υποστήριξη από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, είτε μέσω coaching είτε μέσω συμβουλευτικής, μπορεί να αυξήσει την επιτυχία στην επίτευξη και διατήρηση των διατροφικών στόχων, οδηγώντας σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμη υγεία.
Στόχος του Coaching και ο ρόλος του Coach
Πάμε λοιπόν σε αυτή την ενότητα να δούμε εν συντομία το coaching και τον coach, καθώς μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά το coaching στο άρθρο που έχω γράψει εδώ.
Στόχος του Διατροφικού Coaching
Ο κύριος στόχος του διατροφικού coaching είναι να βοηθήσει το άτομο να επιτύχει βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του, ενισχύοντας την προσωπική του ευθύνη και αυτοπεποίθηση.
Επιπλέον, το coaching δεν επιδιώκει απλά την επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως το να μειώσεις το βάρους σου, καθώς στοχεύει στη διαρκή αλλαγή της νοοτροπίας και διατροφικής συμπεριφοράς που θα σε οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία.
Ποιος είναι ο ρόλος του Coach;
Ο coach λειτουργεί ως καθοδηγητής που προσφέρει στο άτομο τα εργαλεία να καθορίσει και να επιτύχει τους διατροφικούς του στόχους. Ο ρόλος του δεν είναι να επιβάλλει συγκεκριμένες λύσεις, αλλά να προσφέρει τις ευκαιρίες στον coachee να ανακαλύψει τις δικές του δυνατότητες και να βρει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια που τον αποτρέπουν από το να επιτύχει την επιθυμητή αλλαγή.
Τι χρειάζεται να έχει ένας Coach;
Ένας coach είναι σημαντικό να διαθέτει μια σειρά από δεξιότητες, όπως η ενεργητική ακρόαση, η ικανότητα να θέτει κατάλληλες και αποτελεσματικές ερωτήσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ικανότητα να αναγνωρίζει την ασυνείδητη επικοινωνία, καθώς και την ικανότητα να παρέχει κίνητρα και υποστήριξη.
Αυτές οι δεξιότητες επιτρέπουν στον coach να κατανοεί σε βάθος τις ανάγκες και τους στόχους του coachee, να διακρίνει τα συναισθηματικά και τα ψυχολογικά εμπόδια, και να παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση για την αντιμετώπισή τους.
Τι προσφέρει ένας Coach στον Coachee;
Ο coach προσφέρει στον coachee του ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου μπορεί να εξερευνήσει και να κατανοήσει τις διατροφικές του συνήθειες, να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να αναπτύξει στρατηγικές για την επίτευξή τους.
Ο coach ενισχύει την αυτονομία του coachee, βοηθώντας τον να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του για τις επιλογές που κάνει και να εφαρμόσει πρακτικά και βιώσιμα πλάνα δράσης.
Ποια διαδικασία έχει το Coaching;
1. Αρχική συνάντηση – αξιολόγηση
Η διαδικασία του coaching ξεκινά συνήθως με μια αρχική συνάντηση ή αξιολόγηση, όπου ο coach και ο coachee διερευνούν τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες, τους στόχους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο coachee. Σε αυτήν τη φάση, ο coach χρησιμοποιεί ενεργητική ακρόαση και στοχευμένες ερωτήσεις για να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση του coachee.
2. Θέσπιση Στόχων
Στη συνέχεια, οι στόχοι τίθενται σε συνεργασία με τον coachee, με έμφαση στην επίτευξη ρεαλιστικών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ή μεγαλύτερους στόχους, όπως η βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.
Είναι σημαντικό οι στόχοι να είναι προσωπικοί και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του coachee.
3. Ενθάρρυνση της Αυτονομίας
Ο ρόλος του coach σε αυτήν τη φάση είναι να ενθαρρύνει την αυτονομία του πελάτη, δηλαδή την ικανότητά του να κάνει υγιείς επιλογές και να υιοθετήσει θετικές συνήθειες, χωρίς συνεχή εξωτερική υποστήριξη, όπως για παράδειγμα συνεχή ζύγιση ή εβδομαδιαίες συναντήσεις για «έλεγχο».
Ο coach βοηθά τον πελάτη να αναπτύξει στρατηγικές για να ξεπεράσει τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει, όπως η έλλειψη χρόνου ή το άγχος, και να παραμείνει αφοσιωμένος στους στόχους του.
4. Παρακολούθηση και Υποστήριξη
Η διαδικασία συνεχίζεται με τακτικές συνεδρίες παρακολούθησης (follow up), όπου ο coach αξιολογεί την πρόοδο του πελάτη, παρέχει ανατροφοδότηση και προσαρμόζει τις στρατηγικές ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την ενθάρρυνση, την καθοδήγηση, καθώς και την ευελιξία για την προσαρμογή των στόχων ή των μεθόδων όταν χρειάζεται.
Στόχος της Συμβουλευτικής και ο ρόλος του Διατροφολόγου
Σε αυτή την ενότητα πάμε να δούμε περισσότερα σχετικά με τη διατροφική συμβουλευτική.
Όπως ανέφερα και πιο πριν, η διατροφική συμβουλευτική είναι μια επιστημονικά βασισμένη διαδικασία που επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των διατροφικών αναγκών ενός ατόμου και την παροχή εξειδικευμένων οδηγιών για τη βελτίωση της διατροφής του.
Στόχος της διατροφικής συμβουλευτικής
Ο κύριος στόχος της διατροφικής συμβουλευτικής είναι η παροχή εξατομικευμένων διατροφικών προτάσεων που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη υγεία και ευεξία. Αυτό περιλαμβάνει:
- την πρόληψη και διαχείριση ασθενειών
- τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών
- τη δημιουργία ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.
Η συμβουλευτική έχει, επίσης ως στόχο την εκπαίδευση του ατόμου γύρω από τις διατροφικές επιλογές του και τις επιπτώσεις που αυτές μπορεί να έχουν στην υγεία του.
Ποιος είναι ο ρόλος του Διατροφολόγου ως Συμβούλου Διατροφής
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, στην Ελλάδα, η συμβουλευτική της διατροφής μπορεί να γίνεται από διαιτολόγο – διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι ο ειδικός – επαγγελματίας που γνωρίζει τον τομέα της διατροφής και διατροφολογίας, προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις και κατευθυντήριες οδηγίες που στηρίζονται σε επιστημονικές έρευνες και δεδομένα.
Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει τους διαιτώμενους να κατανοήσουν τις διατροφικές τους ανάγκες, να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα στη διατροφή τους και να τους παράσχει τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνουν αλλαγές που θα ωφελήσουν την υγεία τους.
Τι χρειάζεται να έχει ένας Διατροφολόγος;
Ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι σημαντικό να διαθέτει εκτεταμένες γνώσεις στη διατροφολογία, βιοχημεία και φυσιολογία, καθώς και στην παθολογία σχετική με τη διατροφή.
Είναι ικανός να αναλύει διατροφικές πληροφορίες και να τις μετατρέπει σε πρακτικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Εκτός από τις επιστημονικές του γνώσεις, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι σημαντικό να διαθέτει δεξιότητες επικοινωνίας και κατανόησης, επιτρέποντάς του να προσεγγίσει τους πελάτες του με ενσυναίσθηση και να προσαρμόσει τις συμβουλές του στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις τους.
Τι προσφέρει ένας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο διαιτώμενο;
Η καθοδήγηση που παρέχει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να περιλαμβάνει:
- τη δημιουργία εξατομικευμένων διατροφικών πλάνων
- τη σύσταση συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών ή συμπληρωμάτων
- την εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής διατροφής και τη διαχείριση ειδικών διατροφικών αναγκών (π.χ. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ΣΕΕ, διαβήτης, υπέρταση, κοιλιοκάκη)
Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος παρέχει επίσης, συνεχόμενη υποστήριξη και παρακολούθηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι διαιτώμενοί του επιτυγχάνουν τους στόχους τους και παραμένουν συνεπείς στις διατροφικές τους επιλογές.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Coaching και Συμβουλευτικής στη Διατροφή;
Αν ακόμα αναρωτιέσαι “coaching ή συμβουλευτική”, τότε συνέχισε να διαβάζεις.
Όπως ήδη έχω αναφέρει, στο διατροφικό coaching, η προσέγγιση είναι πιο συνεργατική και εστιασμένη στην ενδυνάμωση του coachee. Ο coach χρησιμοποιεί τεχνικές που προάγουν την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Η μεθοδολογία του coaching περιλαμβάνει τη χρήση ερωτήσεων, την ενίσχυση της αυτονομίας και την καθοδήγηση του πελάτη προς την εύρεση των δικών του λύσεων και στρατηγικών για την επίτευξη των στόχων του.
Ο coach δεν παρέχει συγκεκριμένες απαντήσεις ή λύσεις, αλλά προσφέρει στον coachee τα εργαλεία για να ανακαλύψει τι λειτουργεί καλύτερα για εκείνον μέσα από έναν διάλογο και μια διαδικασία αυτοεξερεύνησης.
Αντίθετα, η προσέγγιση στη διατροφική συμβουλευτική είναι πιο δομημένη και καθοδηγητική. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα και κλινική εμπειρία. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει την αξιολόγηση των διατροφικών αναγκών του διαιτώμενου, τη δημιουργία συγκεκριμένων πλάνων δράσης και την παροχή άμεσων οδηγιών για το πώς να επιτευχθούν οι στόχοι.
Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος αναλαμβάνει το ρόλο του ειδικού που παρέχει λύσεις, συστάσεις και πληροφορίες με στόχο την επίτευξη βέλτιστων διατροφικών πρακτικών.
Πώς είναι η σχέση με τον διαιτώμενο/coachee;
Και στα 2 ήδη σχέσεων υπάρχει υποστήριξη και ενθάρρυνση. Παρόλα αυτά υπάρχουν μικρές διαφορές. Πιο συγκεκριμένα, η σχέση μεταξύ coach και coachee είναι ισότιμη και συνεργατική.
Ο coach λειτουργεί ως ένας καθοδηγητής και υποστηρικτής, ενθαρρύνοντας τον coachee να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του για τις επιλογές του και να ανακαλύψει τα δικά του κίνητρα για αλλαγή. Η σχέση αυτή βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση, με τον coach να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τον coachee να εξερευνήσει και να αλλάξει τις συνήθειές του.
Στη διατροφική συμβουλευτική, η σχέση θα λέγαμε ότι είναι λίγο πιο ιεραρχική, με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο να διατηρεί το ρόλο του ειδικού. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι αυτός που κατευθύνει τη διαδικασία και παρέχει τις γνώσεις και τις λύσεις που χρειάζεται ο διαιτώμενος.
Παρόλο που υπάρχει διάλογος και επικοινωνία, η σχέση είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην παροχή πληροφοριών και στην εφαρμογή συγκεκριμένων οδηγιών από τον διαιτώμενο.
Coaching ή συμβουλευτική;
Εν συντομία, παρακάτω μπορείς να δεις τις διαφορές μεταξύ coaching και συμβουλευτικής.
Coaching | Συμβουλευτική | |
Προσέγγιση και Μεθοδολογία | επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του πελάτη, στην αυτογνωσία και στη μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφορών, χρησιμοποιώντας μια συνεργατική και ερευνητική προσέγγιση | πιο δομημένη και καθοδηγητική, με τον διατροφολόγο να παρέχει εξειδικευμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθύνσεις |
Σχέση με τον Πελάτη | ισότιμη και συνεργατική | πιο ιεραρχική, με τον διατροφολόγο να αναλαμβάνει τον ρόλο του ειδικού που καθοδηγεί τον πελάτη |
Εστίαση στους Στόχους και τα Αποτελέσματα | εστιάζει στη μακροπρόθεσμη αλλαγή και στη διαδικασία ανάπτυξης του πελάτη | επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα και άμεσα αποτελέσματα, όπως η διαχείριση χρόνιων ασθενειών ή η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης. |
Εφαρμογές και Καταστάσεις Χρήσης | κατάλληλο για προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή συνηθειών | ενδείκνυται για περιπτώσεις που απαιτούν συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις ή εξειδικευμένη γνώση |
Πότε να επιλέξεις Coaching και πότε Συμβουλευτική;
Η επιλογή μεταξύ coaching ή συμβουλευτική στη διατροφή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους προσωπικούς σου στόχους και τις συγκεκριμένες ανάγκες σου.
Το Coaching είναι κατάλληλο…
Το coaching είναι πιο κατάλληλο για άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με βιώσιμο τρόπο και να αναπτύξουν νέες, υγιεινές συνήθειες που θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.
Είναι ιδανικό για όσους αναζητούν προσωπική ανάπτυξη, αυτογνωσία και ενδυνάμωση, και που θέλουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Το coaching μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό για άτομα που έχουν δυσκολία να παραμείνουν συνεπή στις αλλαγές που επιθυμούν να κάνουν και χρειάζονται μια μακροχρόνια υποστηρικτική σχέση.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που επιθυμεί να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μα δυσκολεύεται να παραμείνει συνεπής στις αλλαγές, όπως η μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή ή η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, μπορεί να ωφεληθεί από το coaching.
Ένα άλλο παράδειγμα που κάποιος μπορεί να επιλέξει το coaching είναι όταν ένας άνθρωπος θέλει να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους που τον ωθούν σε συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως να τρώει γλυκό κάθε φορά που αγχώνεται ή στεναχωριέται.
Μήπως πλέον, έχεις ήδη αναγνωρίσει τι χρειάζεσαι μεταξύ coaching ή συμβουλευτική στη διατροφή;
Η διατροφική συμβουλευτική είναι κατάλληλη…
Η διατροφική συμβουλευτική είναι πιο κατάλληλη για άτομα που χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση συγκεκριμένων διατροφικών αναγκών ή προβλημάτων υγείας.
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση και σαφής παρέμβαση, όπως στην περίπτωση διαχείρισης χρόνιων ασθενειών (π.χ. διαβήτης, υπέρταση), μείωση βάρους ή βελτίωσης της διατροφής σε άτομα με διατροφικές ελλείψεις (πχ σιδηροπενική αναιμία).
Η συμβουλευτική είναι ιδανική για άτομα που αναζητούν μια συγκεκριμένη και καθοδηγητική προσέγγιση για να επιτύχουν αποτελεσματικά τα διατροφικά τους αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, ένα άτομο με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) που χρειάζεται συγκεκριμένες διατροφικές κατευθύνσεις για να βελτιώσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να μειώσει τα συμπτώματα μέσα από το ειδικό διατροφικό σχήμα Low FODMAP, μπορεί να επωφεληθεί από τη διατροφική συμβουλευτική. Ο σύμβουλος διατροφής θα του παρέχει ένα λεπτομερές και επιστημονικά βασισμένο πλάνο διατροφής, σύμφωνα με το ειδικό διατροφικό σχήμα Low FODMAP για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Διάβασε περισσότερα: Ευερέθιστο έντερο & Δίαιτα FODMAP
Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ένα άτομο που αντιμετωπίζει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο ή βιταμίνη D, μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια ενός διαιτολόγου – διατροφολόγου για να προσδιορίσει τα αίτια και να δημιουργήσει ένα πλάνο διατροφής που θα καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες του.
1 ερώτηση για να μάθεις τι χρειάζεσαι…
Μια απλή μέθοδος που συχνά χρησιμοποιώ για να εξακριβώσουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος ανάμεσα στο coaching ή συμβουλευτική στη διατροφή, είναι κάνοντας την παρακάτω ερώτηση:
Γνωρίζεις τα βήματα που πρέπει να κάνεις, για να βγεις από την κατάσταση που είσαι και να φτάσεις εκεί που θέλεις;
Η απάντηση συχνά μπορεί να έχει 3 πιθανές απαντήσεις.
1. ΟΧΙ, δε γνωρίζω.
Όταν ο ενδιαφερόμενος δε γνωρίζει ποια είναι τα βήματα για να πετύχει την αλλαγή στη διατροφή του, τότε η συμβουλευτική της διατροφής είναι μία μέθοδος για να δείξει τα βήματα ή τη μέθοδο, για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε αυτή την περίπτωση, αν ήταν να συνεργαζόμασταν μαζί θα χρειαζόταν να ξεκινήσεις από την 1η συνεδρία διατροφής, όπου θα βλέπαμε αναλυτικά το ιστορικό σου. Δες ένα παράδειγμα με περισσότερα εδώ.
2. ΝΑΙ γνωρίζω, κάνω τα βήματα, αλλά δεν έχω αποτελέσματα.
Αν ο ενδιαφερόμενος κάνει τα βήματα που γνωρίζει, όμως τελικά βλέπει ότι δεν υπάρχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί, τότε ίσως θα χρειαζόταν να αλλάξει μέθοδο.
Αρχικά, αν κάνεις μόνος/η την προσπάθεια, δοκίμασε να συνεργαστείς με κάποιο Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ώστε να επιβεβαιώσεις ότι όντως γνωρίζεις τα βήματα που είναι σημαντικά να γίνουν για να το πετύχεις. Επιπλέον, μπορεί να σου δείξει κάποιον άλλο τρόπο πιο αποδοτικό ή πιο χρήσιμο για εσένα.
Καμιά φορά, συχνά πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε, ενώ δε γνωρίζουμε και είναι ΟΚ να ζητάμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Να θυμάσαι ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να έχεις στο νου σου ότι αν παραμείνεις πολύ καιρό σε αυτό το σημείο, δηλαδή για παράδειγμα έχεις αλλάξει 3 διατροφολόγους μέσα σε 1 χρόνο, τότε ήρθε η ώρα να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα 3.
3. ΝΑΙ γνωρίζω, αλλά για κάποιον λόγο δεν ξεκινάω να τα κάνω ή τα παρατάω στη μέση.
Αν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, για παράδειγμα για να μειώσεις το βάρος σου, αλλά δεν ξεκινάς να κάνεις τα βήματα ή τα παρατάς στη μέση, τότε αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιο εσωτερικό μπλοκάρισμα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον θέμα γνώσης, λογικής ή στρατηγικής, μα κάποιου μπλοκαρίσματος σε αυτά που νιώθεις ή και σκέφτεσαι για τη διατροφή σου.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι μπορείς να επιλέξεις καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν Coach, ώστε να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις και να απελευθερώσεις αυτό το μπλοκάρισμα.
Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση αν σκεφτόσουν να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, τότε μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για να το κάνεις.
Ας το εξηγήσουμε πιο απλά και σχηματικά.
Σκέψου μια κατάσταση, που θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου και κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου:
Γνωρίζω τα βήματα που πρέπει να κάνω, για να βγω από την κατάσταση που είμαι και να φτάσω εκεί που θέλω;
1. ΌΧΙ, δε γνωρίζω.
Διατροφολόγος
2. ΝΑΙ γνωρίζω, κάνω τα βήματα, αλλά δεν έχω αποτελέσματα.
Νέος Διατροφολόγος
(Προσοχή: Αν παραμείνεις για πολύ καιρό στο 2, δηλαδή πηγαίνεις από Διατροφολόγο σε Διατροφολόγος για το ίδιο θέμα αλλά δεν έχεις αποτελέσματα, τότε προχώρησε στο 3)
3. ΝΑΙ γνωρίζω, αλλά για κάποιον λόγο δεν ξεκινάω να το κάνω ή τα παρατάω στη μέση.
Wellbeing Coach
Κι αν θες να το δοκιμάσεις στην πράξη, τότε διάλεξε τώρα 3 πράγματα που θέλεις να αλλάξεις στη διατροφή σου, και σημείωσέ τα σε ένα χαρτί. Τώρα διάλεξε ένα από αυτά, φέρτο στο νου σου σαν μια εικόνα και κάνε την παραπάνω ερώτηση για να βρεις ανάμεσα στο coaching ή συμβουλευτική:
Γνωρίζω τα βήματα που πρέπει να κάνω, για να βγω από την κατάσταση που είμαι και να φτάσω εκεί που θέλω;
Κάνε αυτή την πρακτική για το κάθε ένα ξεχωριστά.
Συνδυασμός Coaching και Συμβουλευτικής
Ο συνδυασμός coaching και συμβουλευτικής μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση της διατροφής. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δύο μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να ξεκινήσει με συμβουλευτική για να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις του διατροφικού θέματος που έχει και να δημιουργήσει ένα σταθερό διατροφικό πλάνο για τη διαχείριση της κατάστασής του.
Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει με coaching για να εξερευνήσει τα εμπόδια που μπορεί να εμφανίζονται, ώστε να διατηρήσει την παρακίνηση του. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο μπορεί να εμβαθύνει στην προσωπική του ανάπτυξη και αυτογνωσία, και να προσαρμόσει το πλάνο του, καθώς όπως είναι φυσικό αλλάζουν οι ανάγκες και οι στόχοι μας.
Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος επιθυμεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής του, η αρχική συμβουλευτική μπορεί να του παρέχει την απαραίτητη βάση γνώσεων και στρατηγικών, ενώ το coaching μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση αυτών των αλλαγών και στην ενσωμάτωση νέων συνηθειών σε βάθος χρόνου.
Ο συνδυασμός των 2 προσεγγίσεων επιτρέπει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των 2 μεθόδων, εξασφαλίζοντας μια πιο ολοκληρωμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ατόμου υποστήριξη.
Κλείνοντας…
Όπως είδαμε, το coaching και η συμβουλευτική μοιράζονται κοινά μονοπάτια, μα έχουν και διαφορές μεταξύ τους.
Το coaching στη διατροφή επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του ατόμου και στην υποστήριξη της διαδικασίας αλλαγής συμπεριφορών, προωθώντας την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη στη διατροφή. Η διατροφική συμβουλευτική προσφέρει εξειδικευμένη καθοδήγηση βασισμένη σε επιστημονικές γνώσεις, παρέχοντας συγκεκριμένες λύσεις για διατροφικά προβλήματα ή συνθήκες υγείας.
Αν σκέφτεσαι να επενδύσεις στη διατροφή και την υγεία σου, είναι σημαντικό να αξιολογήσεις τους προσωπικούς σου στόχους και τις ανάγκες σου. Αναρωτήσου λοιπόν:
- Θέλεις να αλλάξεις μακροπρόθεσμα τον τρόπο ζωής σου ή να βελτιώσεις συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες;
- Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί εξειδικευμένη διατροφική παρέμβαση;
- Είσαι έτοιμος να αναλάβεις ενεργό ρόλο στη διαδικασία αλλαγής και να αναπτύξεις νέες δεξιότητες μέσω της καθοδήγησης ή χρειάζεσαι συγκεκριμένες και άμεσες συμβουλές;
Είναι σημαντικό να σκεφτείς επίσης, και το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζεσαι. Αν θέλεις μια υποστηρικτική και αναπτυξιακή σχέση που εστιάζει στην προσωπική σου ενδυνάμωση, το coaching είναι η καλύτερη επιλογή. Αντίθετα, αν αναζητάς πρακτικές και άμεσες λύσεις για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, η συμβουλευτική μπορεί να σου προσφέρει αυτό που χρειάζεσαι.
Ό,τι και να διαλέξεις, να θυμάσαι ότι…
…η υγεία δεν είναι προορισμός, αλλά ένα ταξίδι που αξίζει κάθε επένδυση.
Γι’αυτό η επένδυση στην υγεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον σου.