eidi ksekourasis
Wellbeing

7 είδη ξεκούρασης: πώς σχετίζονται με τη διατροφή;

Σου έχει τύχει ποτέ παρόλο που κοιμάσαι 7-9 ώρες να αισθάνεσαι κούραση μόλις ξυπνήσεις; Από την άλλη, πόσες φορές έχει γυρίσει στο σπίτι μετά από μία κουραστική ημέρα και αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποια ποτάκι για να χαλαρώσεις; Κι αν ναι, κι όμως πολλές φορές το σώμα δε χρειάζεται μόνο ύπνο ή αλκοόλ για να χαλαρώσει. Κι’αυτό γιατί υπάρχουν 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να ξεκουραστούμε πραγματικά.

Το βασικό ερώτημα όμως, είναι τελικά «Πώς ξέρω ποιο από τα είδη ξεκούρασης χρειάζομαι ανά πάσα στιγμή;».

Κι άντε το βρίσκεις, τι χρειάζεται να κάνεις (ή να μην κάνεις) μετά για να ξεκουραστεί πραγματικά;

Στο σημερινό λοιπόν, άρθρο θα δούμε τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειάζεται το σώμα μας (και όχι μόνο!), καθώς και τι χρειάζεται να κάνεις ή να μην κάνεις, προκειμένου να προσφέρεις την ξεκούραση που χρειάζεσαι.

Ταυτόχρονα, θα δούμε και κάποια παραδείγματα για το πως τελικά το φαγητό ή το αλκοόλ «καλύπτει» το είδος ξεκούρασης που έχουμε ανάγκη.

Τι σημαίνει ξεκούραση;

Αν και μπορεί να σου φανεί αστείο να απαντήσεις αυτή την ερώτηση, στην πραγματικότητα μέσα από τις συνεδρίες μου το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων απαντούν «κοιμάμαι». Κι όμως, η ξεκούραση και ο ύπνος δεν είναι δύο έννοιες που απαραιτήτως πάνε μαζί.

Και για να καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ, θυμήσου όλες εκείνες τις φορές που ήθελες απεγνωσμένα να κοιμηθείς ένα 2ωρο το απόγευμα. Όμως μετά ξύπνησες με μεγαλύτερη κούραση από αυτή που κοιμήθηκες. Έτσι δεν είναι;

Ο ύπνος και η ξεκούραση πολλές φορές δεν είναι συνώνυμα, παρόλο που συχνά νομίζουμε ότι ταυτίζονται. Και έτσι ενώ εστιάζουμε (στην καλύτερη περίπτωση) στον ύπνο, τελικά δεν νιώθουμε ανακούφιση.

Σε μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το τι σημαίνει ξεκούραση, τα αποτελέσματα που εμφάνισε ήταν:

 • «η κατάσταση στην οποία κάποιος αποφεύγει την εργασία, ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες»
 • «η αίσθηση που έχει κάποιος όταν απαλλάσσεται από την κούραση»

Στη δική μου πραγματικότητα:

Ξεκούραση σημαίνει παύση από δραστηριότητα

Κι όσο νομίζουμε ότι η παύση είναι μη παραγωγική, θα δούμε ότι τα 7 είδη ξεκούρασης μπορούν πραγματικά να προσφέρουν…παραγωγικότητα μέσα από την ανά-παυση!

xalarosi sto mpanio

Ποια είναι τα είδη ξεκούρασης;

Ο ύπνος από μόνος του, ενώ είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες για να διατηρήσουμε σωματική και ψυχική υγεία, δεν αρκεί. Υπάρχουν διαφορετικά είδη ξεκούρασης που έχουμε ανάγκη.

Σωματική ξεκούραση

Η σωματική ξεκούραση είναι το ένα είδος ξεκούρασης που χρειαζόμαστε. Η ξεκούραση μπορεί να είναι είτε παθητική, είτε ενεργητική.

Ο ύπνος και ο μεσημεριανός ύπνος (siesta) είναι οι δύο πιο κοινές μορφές παθητικής ανάπαυσης. Προκειμένου ο ύπνος σου να είναι πραγματικά ξεκούραστος είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις αντίστοιχες προδιαγραφές ύπνου.

Έξυπνο tip

Οι προδιαγραφές υγιούς ύπνου αντιστοιχούν σε σταθερή ώρα ύπνου, έλεγχο της θερμοκρασίας, μη κατανάλωση καφεΐνης αργά την ημέρα, ρουτίνα χαλάρωσης πριν τον ύπνο, αποφυγή οθονών 2 ώρες πριν τον ύπνου.

Η ενεργή σωματική ξεκούραση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως:

 • διατάσεις ή γιόγκα
 • ασκήσεις αναπνοής
 • προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
 • ζεστά μπάνια και μασάζ

Πώς θα ξέρεις ότι χρειάζεσαι σωματική ξεκούραση;

Παρατήρησε το σώμα σου! Νιώθεις κάποια πίεση στο σώμα, στη μέση, στον αυχένα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος;

Για παράδειγμα, αν περνάς πολλές ώρες της ημέρας σου σε μία καρέκλα γραφείου, μπορεί να αισθάνεσαι μια συσσώρευση έντασης στην πλάτη, τους ώμους, το λαιμό και τους γοφούς.

Άλλα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου ότι χρειάζεται σωματική ξεκούραση είναι:

 • η έλλειψη ενέργειας για να ξεκινήσεις την ημέρα σου
 • αισθάνεσαι κούραση αλλά δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς
 • το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι εξασθενημένο ή αρρωσταίνεις συχνά
 • έχεις συχνούς μυϊκούς πόνους
 • αναζητάς μεγάλες ποσότητες από τροφές ή ροφήματα που δίνουν ενέργεια (πχ. Καφές, ζάχαρη, εργογόνα ποτά) και αντίστοιχα τροφές ή ροφήματα που θα σου προσφέρουν περισσότερη ξεκούραση (π.χ. αλκοόλ ή κάπνισμα).

Διάβασε περισσότερα: Ανακάλυψε τρόπους ενυδάτωσης για τους καλοκαιρινούς μήνες

isoxrones anapnoes somatiki ksekourasi

Νοητική ξεκούραση

Η νοητική ξεκούραση είναι ένα από τα είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε. Εκεί που ο νους κάνει τη δική του παύση από σκέψεις και υποχρεώσεις.

«Μα πώς γίνεται αυτό, Ελένη;», συχνά με ρωτάνε στο γραφείο. Κατανοώ ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει φέρει μία ταχύτατη σκέψη προκειμένου να καταφέρουμε στον ελάχιστο χρόνο, το μέγιστο αριθμό υποχρεώσεων. Σωστά;

Ποιος όμως, τελικά «εργάζεται» για όλα αυτά να τα φέρει εις πέρας; Φυσικά, ο νους μας. Και γι’αυτό χρειάζεται να τον ξεκουράζομαι με τους κατάλληλους τρόπους, ώστε να μπορεί να συνεχίσει.

Τρόποι να έχεις νοητική ξεκούραση

Ένας καταπληκτικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προγραμματίζετε μικρά διαλείμματα κάθε δύο ώρες να κάνετε οτιδήποτε άλλο που δε χρειάζεται…σκέψη.

Αν δουλεύετε για παράδειγμα, σε μία δουλειά γραφείου, βάλε μία υπενθύμιση ανά 2 ώρες ώστε να σηκωθείς να κάνεις μία μικρή βόλτα των 10 λεπτών μέσα στο κτίριο. Αν εργάζεσαι από το σπίτι μπορείς να κάνεις βόλτα στο τετράγωνο της γειτονιάς σου.

Άλλοι τρόποι να έχεις νοητική ξεκούραση είναι:

 • να φτιάξεις ένα θρεπτικό γεύμα για το σώμα σου που θα του παρέχει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά για καλύτερη λειτουργία του νου
 • να εξασκήσεις τις ισόχρονες αναπνοές
 • να καταγράψεις τυχόν σκέψεις που επαναλαμβάνονται σε ένα τετράδιο ή λίγο πριν τον ύπνο

Διαλείμματα σαν αυτά υπενθυμίζουν στο σώμα μας να επιβραδύνει, κάτι που μας δίνει την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε επιπλέον δύο ώρες παραγωγικότητας μετά.

Πώς η διατροφή σχετίζεται με τη νοητική ξεκούραση;

Πολύ συχνά, η νοητική μας κούραση προκύπτει και από την έλλειψη του «καυσίμου» που δεν του έχουμε προσφέρει. Μπορεί δηλαδή, να κουράζεσαι πνευματικά, γιατί υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη λειτουργία του νου. Τέτοια συστατικά των τροφίμων είναι:

 • ω-3 λιπαρά
 • μαγνήσιο
 • βιταμίνες του συμπλέγματος Β
 • σίδηρος

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς «άσε δεν έχω χρόνο για να φάω», θυμήσου:

Η παύση θα σου προσφέρει μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ειδικά αν τη διαχειριστείς με τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

aithitiriaki ksekourasi vivlio

Αισθητηριακή ξεκούραση

Σου έχει τύχει ποτέ στο τέλος της ημέρας να νιώθεις ότι οι ήχοι είναι πολύ έντονοι να τους ακούσεις, ότι τα μάτια σου μπορεί και να «πονάνε» (χωρίς να υπάρχει παθολογικό πρόβλημα) και ότι το μόνο που θέλεις είναι την απόλυτη ησυχία με κλειστά τα μάτια; Αυτές είναι μερικές ενδείξεις που το σώμα σου ζητάει την αισθητηριακή ξεκούραση.

Η αισθητηριακή μας ξεκούραση είναι άλλο ένα ακόμα μία μορφή από τα είδη ξεκούρασης που είναι απαραίτητο για την ολική μας ξεκούραση.

Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό λαμβάνεις συνεχόμενα ερεθίσματα από το περιβάλλον σου μέσα από τις πέντε μας αισθήσεις (αφή, ακοή, όραση, όσφρηση, γεύση). Τα έντονα φώτα, οι πολλαπλές συνομιλίες – είτε στο γραφείο, είτε σε κλήσεις Zoom – ο θόρυβος του περιβάλλοντος, οι πολλές ώρες μπροστά από οθόνες υπολογιστή/κινητών/tablet μπορούν να καταβάλλουν ή να υπερφορτώσουν τις αισθήσεις μας.

Πώς να το αντιμετωπίσεις αυτό;

Αποσυνδέσου για να συνδεθείς! Δοκίμασε να:

 • Κλείσεις τις οθόνες και να περάσεις λίγο χρόνο μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μάλιστα, πλέον τα περισσότερα κινητά εμφανίζουν ενδείξεις που λένε για το πόση ώρα έκανες χρήση της οθόνης.
 • Διαβάσεις ένα φυσικό βιβλίο και όχι e-Book.
 • Σβήσεις τα φώτα για λίγα λεπτά και να κλείσεις τα μάτια σου.
 • Κλείσε κάθε μουσική – ήχο μέσα στο σπίτι και παρέμεινε για λίγα λεπτά χωρίς τίποτα άλλο, εκτός από απαλό λευκό θόρυβο στο φόντο. Αυτός είναι ο ήχος της σιωπής.

Αν παρατηρήσεις ότι δεν έχεις φάει τίποτα όλη την ημέρα, δοκίμασε να σου ετοιμάσεις ένα ισορροπημένο γεύμα. Δώσε τις αισθήσεις σου (γεύση, όσφρηση, όραση) αυτό που επιθυμούν.

Πώς θα σε βοηθήσει;

Όπως αναφέρει και το OneBreathMindfulness Center «Η πρακτική του να στερούμε σκόπιμα τις αισθήσεις μας από τα πολλαπλά ερεθίσματα, έχει τη δύναμη να αναιρέσει τη ζημιά που προκαλείται από τον υπερδιεγερτικό κόσμο στον οποίο ζούμε.»

ksekourasisi sti fisi dimiourgiki

Δημιουργική ξεκούραση

Εάν αισθανθήκατε ποτέ ότι δεν έχετε καλές ιδέες, έχετε βιώσει την δημιουργική εξάντληση. Οι περισσότεροι άνθρωποι το βιώνουν σαν να μην έχουν έμπνευση ή να αισθάνονται αποκλεισμένοι από τους δημιουργικούς τους πόρους.

Η δημιουργική ξεκούραση είναι μία ακόμα ξεκούραση από τα είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε. Για πολλούς, όταν ακούμε δημιουργική ξεκούραση μπορεί να σκεφτούμε, «Δεν είμαι δημιουργικός» ή «Δεν είμαι καλλιτέχνης, μουσικός ή ηθοποιός». Κι όμως, η δημιουργική ξεκούραση είναι σημαντική για όλους, ακόμα και σε ανθρώπους που εργάζονται σε θέσεις που είναι συχνή η επίλυση προβλημάτων ή η δημιουργία νέων ιδεών.

Η δημιουργικότητα είναι η ικανότητά μας να είμαστε καινοτόμοι, να σκεφτόμαστε out-of-the-box ή να είμαστε εφευρετικοί. Τα παιδιά την έχουν αρκετά αναπτυγμένοι, καθώς όλη μέρα ασχολούνται…με τη δημιουργία νέων ιστοριών – παιχνιδιών κλπ.

Η δημιουργική ξεκούραση ξυπνά ξανά το αίσθημα της κατάπληξης μέσα στον καθένα μας.

Τι χρειάζεται να κάνεις για να έχεις δημιουργική ξεκούραση;

Το κλειδί εδώ είναι να αφαιρέσετε την απαίτηση για παραγωγή και συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας εμπνέουν. Για παράδειγμα, για το αν πρέπει να γράψεις ένα άρθρο ή να πρέπει να ζωγραφίσεις ένα πίνακα. Και τα 2 παραδείγματα θέλουν δημιουργικότητα!

Η δημιουργική ανάπαυση μπορεί να έρθει:

 • μετατρέποντας το χώρο εργασίας σε χώρο έμπνευσης, προσθέτοντας στο χώρο εικόνες από μέρη που αγαπάτε και έργα τέχνης που σας συγκινούν
 • απολαμβάνοντας την ομορφιά ενός φυσικού τοπίου, όπως θάλασσα, βουνό, καταρράκτη ακόμα και το αγαπημένο σου πάρκο στην πόλη
 • καταγράφοντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
 • γράφοντας ένα κείμενο, όταν νιώσεις ότι θέλεις να δημιουργήσεις
 • ζωγραφίσεις ένα σχέδιο, όταν νιώσεις ότι θέλεις να εκφραστείς

Πώς η δημιουργική ξεκούραση συνδυάζεται με τη διατροφή;

Πολλοί άνθρωποι τους αρέσει η μαγειρική, καθώς μέσα από αυτήν αισθάνονται ότι εκτονώνονται ή και χαλαρώνουν. Επέλεξε να δημιουργήσεις κάποιες όμορφες συνταγές που έχεις βρει εδώ και καιρό, αποφεύγοντας την κριτική για τον αν πήγε καλά ή όχι.

Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα δημιουργείται όταν μετά τη δημιουργία μιας συνταγής γίνεται η υπερκατανάλωσή του.

Αν λοιπόν, αισθάνεσαι ότι θέλεις να ξεκουραστείς δημιουργικά, έχοντας σκεφτεί τι θα κάνεις το φαγητό/συνταγή ΑΦΟΥ την ολοκληρώσεις. Μπορείς να τη μοιράσεις ή να τη χωρίσεις σε ταπερ για να την αξιοποιήσεις ως γεύμα μέσα στη διατροφή της εβδομάδας σου.

synaisthimatiki ksekourasi

Συναισθηματική ξεκούραση

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνω στις συνεδρίες είναι «πώς ξεκουράζεσαι συναισθηματικά μέσα στην ημέρα;». Κι αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι πως το κάνεις κι εσύ, σκέψου:

 • Όταν γύρισες στο σπίτι, είχες νεύρα με το γιο/κόρη σου, χωρίς να σου έχει κάνει κάτι το ιδιαίτερο;
 • Είχες άγχος ενώ παρακολουθούσες τις ειδήσεις;
 • Ξυπνάς και κοιμάσαι με νεύρα και ένταση;
 • Είχες κάποια σύγκρουση με συνάδελφο, χωρίς ουσιαστικό λόγο;
 • Ενώ έκανες τις εργασίες της ημέρας, ήταν στο μυαλό σου ο πρόσφατος θάνατος του κατοικίδιου σου;
 • Αισθάνεσαι συνέχεια όλο και πιο ανεπαρκής;

Αν κάπου μέσα στα παραπάνω, βλέπεις τον εαυτό σου τότε το βιώνεις κάποια σημάδια που σου δείχνουν ότι χρειάζεσαι συναισθηματική ξεκούραση.

Μερικά σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζεις ένα έλλειμμα συναισθηματικής ξεκούρασης είναι:

 • η έντονη αυτοκριτική για μικρά λάθη
 • η υπερβολική ανησυχία ή το άγχος
 • τα αισθήματα αμφιβολίας για τον εαυτό σου
 • η υπερβολική συγγνώμη
 • η υπερκατανάλωση φαγητού, χωρίς αίσθημα πείνας

Το συναισθηματικό φαγητό αποτελεί ένα ακόμη σημάδι που μπορεί να βιώνεις και το σώμα σου να προσπαθεί να σου δείξει ότι χρειάζεσαι συναισθηματική ξεκούραση. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί μία «απλή» διαδικασία.

Διάβασε περισσότερα: Συναισθηματικό φαγητό: γιατί συμβαίνει;

Το πρώτο βήμα όμως, που μπορείς να κάνεις είναι να αναρωτηθείς «Πώς αισθάνεσαι τώρα;». Για παράδειγμα, προσωπικά πολύ συχνά νιώθω γεμάτη από ενέργεια όταν περνάω χρόνο με το σκύλο μου. Από την άλλη πλευρά, όταν συναναστρέφομαι με άτομα που επικρίνουν συνεχώς, τότε αισθάνομαι «στραγγισμένη». Σε αυτές τις περιπτώσεις, αξιοποιώ διάφορες δεξιότητες επικοινωνίας και προστασίας του εαυτού μου, προκειμένου να διατηρώ τη συναισθηματική μου ενέργεια.

Μπορείς να αναπτύξεις κι εσύ τις δικές σου δεξιότητες μέσα από το NLP Wellbeing Coaching.

Μερικοί τρόποι για συναισθηματική ξεκούραση

Μερικές τρόποι που μπορείς να σε ξεκουράσεις συναισθηματικά είναι:

 • να ξεκινήσεις να λες «όχι» σε ανθρώπους που σε πιέζουν
 • να ξεκινήσεις να οριοθετείς τους άλλους και να προστατεύεις τον εαυτό σου
 • να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό/τη δουλειά/τις πράξεις σου με άλλους

Λένε πως ένα συναισθηματικά ξεκούραστο άτομο στην ερώτηση «Τι κάνεις;» θα απαντήσει με ένα ειλικρινές «Δεν είμαι καλά». Πολλές φορές, στην καθημερινότητα που ζούμε και ακόμα περισσότερο, στην κατάσταση που ο καθένας βιώνει υπάρχουν συναισθήματα που κρύβονται πίσω από το κάθε «καλά» του καθενός. Ξέρω ότι ξέρεις ότι αρκετές ήταν οι φορές που απέφυγες να μοιραστείς αυτό που αισθάνεσαι.. Αναρωτήσου «Γιατί;»..Για να το αποφύγεις; Για να μη δεχτείς ότι υπάρχει; Ή πιστεύοντας ότι αν το αγνοήσεις θα φύγει; .

Περισσότερα για τη συναισθηματική ξεκούραση μπορείς να δεις στο αντίστοιχο post στο Instagram μου.

selfcare

Κοινωνική ξεκούραση

Συχνά, η κοινωνική ξεκούραση έρχεται μαζί με τη συναισθηματική ξεκούραση, καθώς άνθρωποι που δυσκολεύονται να θέσουν τα όρια στους γύρω, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και ποιοι άνθρωποι τους γεμίζουν ή κουράζουν συναισθηματικά.

Επιπλέον, η κοινωνική κούραση έρχεται όταν μας περιβάλλουν συχνά άνθρωποι, όμως στην πράξη γεμίζουμε την ενέργειά μας μόνοι μας.

Στο NLP υπάρχει ένα metaprogram που μας διακρίνει στο πως «γεμίζουμε τις μπαταρίες» μόνοι μας ή με άλλους. Ανάλογα με την απάντηση διακρινόμαστε σε Εσωστρεφής (Introverts) και σε Εξωστρεφείς (Extroverts), αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι για να ξεκουραστούμε κοινωνικά, οι εσωστρεφείς χρειάζεται ενδεχομένως να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές με ανθρώπους, και οι εξωστρεφείς χρειάζεται να έχουν κοινωνικές επαφές… για να ξεκουραστούν!

Το πρώτο βήμα που προτείνω εδώ είναι να προσδιορίσετε τις κοινωνικές σας ανάγκες. Αυτό το βήμα θα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Για παράδειγμα, αν είμαι εσωστρεφής και έχω μια δουλειά όπου είμαι ενεργά παρών με άλλους όλη την ημέρα, ως εκ τούτου χρειάζομαι συνήθως χρόνο μόνος/η στο τέλος της ημέρας μου. Χωρίς αυτό, θα αρχίσω να νιώθω αποκλεισμένος ή αποσυνδεδεμένος από τους άλλους, επειδή δεν είχα αρκετό χρόνο για να «επαναφορτίσω» την ενέργειά μου.

Η κοινωνική ξεκούραση έρχεται μέσα από:

 • μία βόλτα με φίλους που γελάς μαζί τους
 • ανθρώπους που νιώθεις ότι σε γεμίζουν ενέργεια
 • ένα ανθρώπινο περιβάλλον που σε στηρίζουν
 • το να ξεκουραστείς στον καναπέ μόνος/η

Πώς η κοινωνική ξεκούραση συνδυάζεται με τη διατροφή;

Φαντάσου τώρα να είσαι εσωστρεφής και να θέλεις να γεμίσεις την ενέργειά σου στο τέλος της ημέρας. Παρόλα αυτά, η παρέα σου σου προτείνει να βγείτε έξω για φαγητό και δυσκολεύεσαι να πεις «όχι»(κάπου εδώ μπαίνει και η συναισθηματική κούραση).

Εκεί που κάθεστε βλέπεις τους φίλους να έχουν μία πιο δυσάρεστη κατάσταση, να λένε πχ τα προβλήματα της δουλειάς ή της σχέσης και εσύ μέσα σου να σκέφτεσαι:

«Τι ήθελα και ήρθα; Καλύτερα να είχα πάει σπίτι και να ξεκουραζόμουν. Έχω τα προβλήματα του γραφείου, έχω και την Μ. να μου λέει τα δικά της. Τι γκρινιάζει;» κλπ κλπ.

Και κάπου σε όλη αυτή τη σκέψη, το πιρούνι του φαγητού κάνει τη δική του διαδικασία. Ανεβοκατεβαίνει στο στόμα, γεμάτο φαγητό, μα εσύ έχεις χαθεί σε ένα φαύλο κύκλο σκέψεων και συναισθημάτων…

Η διατροφή λοιπόν, μπορεί να σκέφτεσαι πήγε…περίπατο. Στην πραγματικότητα, όμως αυτό που έχει πάει «περίπατο» είναι ο νους και η συνειδητότητα του τώρα, η επικοινωνία με το σώμα σου και τη κοινωνική ξεκούραση που χρειάζεται ως βασική ανάγκη.

Έτσι, λοιπόν την επόμενη φορά αναρωτήσου «Πώς θέλω τώρα να γεμίσω τις μπαταρίες μου;»

meditation

Πνευματική ξεκούραση

Η πνευματική ξεκούραση είναι η ικανότητα να συνδεόμαστε με κάτι πέρα από το σώμα και τη ψυχή και να αισθανόμαστε μια βαθιά αίσθηση της αγάπης, του ανήκειν και του σκοπού σε αυτή τη ζωή.

Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τη θρησκευτική πίστη του καθενός (ή την έλλειψη). Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους, ακόμα κι αν δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα.

Πώς καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται πνευματική ξεκούραση;

Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις «αποκοπεί» από τον υπόλοιπο κόσμο, τότε ίσως η πνευματική επανεκκίνηση είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Εάν ανήκεις σε κάποια θρησκευτική ομάδα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αφιερώνεις λίγα λεπτά στην προσευχή κάθε μέρα.

Ο πρωινός διαλογισμός είναι ένας ακόμα τρόπος να δοκιμάσεις.

Η πνευματική ξεκούραση θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εθελοντισμό στην κοινότητά σου ή συμμετέχοντας σε κάτι που σε κάνει να βρίσκεις το κέντρο σου και το νόημα για ό,τι κάνεις.

Πώς συνδέεται με τη διατροφή;

Η νηστεία, δηλαδή η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή ή κάποια είδη τροφής, μπορεί να είναι ένα μέσο πνευματικής ανάπαυσης για θρησκευτικούς λόγους.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, αφού σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία προβλέπετε να υπάρχει νηστεία για 180-200 ημέρες ετησίως. Οι πιο γνωστές περίοδοι είναι η Σαρακοστή (νηστεία Πάσχα), η νηστεία των Χριστουγέννων και του Δεκαπενταύγουστου.

mind body soul

Πώς θα καταλάβεις ποιο είδος ξεκούρασης χρειάζεσαι κάθε φορά;

Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη ξεκούρασης είναι αυτά που χρειάζεσαι! Και μερικές φορές μπορεί να χρειάζεσαι πολλά είδη ξεκούρασης ταυτόχρονα.

Αν λοιπόν, αναζητάς να δεις ποιο είδος ξεκούρασης χρειάζεται και λαχταρά το σώμα σου, αυτό που αξίζει να αναλογιστείς είναι πώς πέρασες τη μέρα σου. Αναρωτήσου λοιπόν:

 • Τι είδους πράγματα έκανες;
 • Πώς ένιωσες σε όλη τη διάρκεια;
 • Πώς νιώθεις τώρα;
 • Ποια είναι η ανάγκη σου ΤΩΡΑ;

…και αφέσου σε αυτό που θα ακούσεις, νιώσεις, πεις – χωρίς κριτική.

Συμπερασματικά

Αν δεν το είχες ήδη σκεφτεί, ελπίζω να συνειδητοποίησες τώρα ότι η ξεκούραση είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν… ύπνο το βράδυ.

Με απλά λόγια, τα 7 είδη ξεκούρασης μας δίνουν όμορφους τρόπους για να επαναφορτίσουμε το μυαλό και το σώμα μας.

Η ξεκούραση αναπληρώνει οτιδήποτε έχει εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας επιτρέπει να είμαστε η καλύτερη και η πιο αυθεντική εκδοχή του εαυτού μας.

Όπως αναφέρει η Dalton- Smith, «Η ανάπαυση είναι η πιο υποχρησιμοποιημένη, χωρίς χημικά, ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία που είναι διαθέσιμη στον καθένα μας»…Αρκεί να την κατανοήσουμε, προσθέτω από τη δική μου πλευρά.

Η επαρκής ανάπαυση, όχι μόνο θρέφει το σώμα σας, καθώς και ενεργοποιεί την εσωτερική θεραπεία του σώματός μας – κάτι που είμαι σίγουρη ότι δεν μπορούμε ποτέ να «χορτάσουμε».

Βιβλιογραφία

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top