saboteur sti diaita
Wellbeing

Υπάρχουν σαμποτέρ στη δίαιτα;

Συχνά, τα άτομα που έχουν επισκεφτεί ένα διαιτολόγο δεν είναι η πρώτη τους φορά. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, έχουν ήδη μπει σε αρκετά διαιτολογικά γραφεία και έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες να χάσουν βάρος είτε από μόνοι τους, είτε με την βοήθεια κάποιου ειδικού, είτε ακολουθώντας τη δίαιτα κάποιου φίλου ή και από το ίντερνετ. Ποιος όμως, είναι ο λόγος που δεν μπορούν να μειώσουν τελικά, το βάρος τους, παρόλη την προσπάθεια; Το όνομα αυτού λέγεται σαμποτέρ της δίαιτας!

Και αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι «μπορεί όντως να σαμποτάρει κάποιος τον ίδιο του τον εαυτό;», συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο και βρες:

Ποια συναισθήματα κυριαρχούν στη δίαιτα;

Αυτό που πραγματικά με στεναχωρεί, σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι συχνά φτάνουν στο γραφείο με συναισθήματα κούρασης, απόγνωσης και απαισιοδοξία – εξ’ αρχής –  για τη δίαιτα που «είναι έτοιμοι» (δεν είμαι και τόσο σίγουρη!) να κάνουν.

Ορισμένοι είναι ήδη πολύ κουρασμένοι από προηγούμενες δίαιτες. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν το βάρος με κάποια προηγούμενη δίαιτα και δυσκολεύτηκαν να το συντηρήσουν.

σαμποτέρ της δίαιτας

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι άνθρωποι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα διαιτολογικό πρόγραμμα, προκειμένου να φτάσουν το στόχο βάρους που είχαν θέσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά και με πολλή ενοχή ότι «δεν ήμουν πειθαρχημένη-ος».

Στο τέλος, όμως όλοι είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Περίεργο δεν είναι;

Ποιο είναι το αποτέλεσμα των στερητικών διαιτών;

Κι όμως! Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περάσει από πολλά στάδια του φαύλου κύκλου της δίαιτας-στέρησης.

Αυτή η διαδικασία της δίαιτας που έχουν περάσει, τους έχει οδηγήσει να ξεκινάνε κάθε φορά το πρόγραμμα οποιαδήποτε δίαιτας με λιγότερο κέφι και όρεξη. Και φυσικά, πουθενά ο ενθουσιασμός για το στόχο που έχουν θέσει.

«Μα πώς μπορεί κάποιος να πετύχει το στόχο του χωρίς όρεξη και ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα;» αναρωτιέμαι…

Τα συναισθήματα αυτά από μόνα τους μπορούν να αποτελούν σαμποτέρ της δίαιτας!

Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά η ψυχολογία του ότι «δεν θα τα καταφέρω» κυριαρχεί. Μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα δίαιτας, οι άνθρωποι έχουν χάσει πραγματικά την ικανότητα να μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους «διαφορετικό».

Ξέρεις, η φαντασία και η μνήμη μας έχουν την ίδια συνδεσμολογία στον εγκέφαλό μας.

Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούμε να φανταστούμε κάτι, συχνά μπορούμε να το πιστέψουμε ότι θα γίνει. Άρα, αν δεν μπορούν να φανταστείς τον εαυτό σου να πετύχει την αλλαγή στο σώμα σου, πώς πιστεύεις ότι θα το πετύχεις;

επιτυχία της δίαιτας

Και δε σου λέω, απλά το φανταστείς. Υπάρχει φυσικά, στρατηγική πίσω από αυτό.

Και όλα αυτά φυσικά, στα αναφέρω και χρησιμοποιώ συγκεκριμένες λέξεις, γιατί ξέρω ότι κάθε φορά που σκέφτεσαι «θα ξεκινήσω δίαιτα», μήπως στο μυαλό σου ακούγεται η λέξη «στέρηση»; Και θα συμφωνήσω, πως όλο αυτό δε συμβαίνει άδικα.

Σε ποιον του αρέσει να στερείται ή να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φάει κάτι που μπορούν όλοι οι άλλοι;

Παρατήρησε, λοιπόν πως οι ίδιες οι λέξεις μπορούν να αποτελούν σαμποτέρ της δίαιτας που πας να ξεκινήσεις.

Ο ρόλος των περιοριστικών πεποιθήσεων στη δίαιτα

Πόσες φορές έχεις αισθανθεί ότι θέλεις να πετύχεις να μειώσεις το βάρος σου; Και δες ότι δεν έγραψα να «χάσεις» βάρος, καθώς και αυτή η λέξη από μόνη της παίζει ρόλο.

Από την άλλη πλευρά, πόσες φορές έχεις αισθανθεί ότι πρέπει να υποστείς κάποιου είδους τιμωρία γιατί δεν είναι έτσι όπως «θα έπρεπε» να είναι;

Και όλες αυτές οι σκέψεις αποτελούν συχνά σαμποτέρ στην προσπάθεια να μειώσεις το βάρος σου και να έχεις το σώμα που θέλεις.

Υπάρχουν αρκετές περιοριστικές πεποιθήσεις που συχνά μία ή και περισσότερες, χτίζει η μία πάνω στην άλλη για να μπορέσεις να αποφύγεις να πετύχεις το στόχο σου.

περιοριστικές πεποιθήσεις ως σαμποτέρ της δίαιτας

Ποιες πεποιθήσεις εμποδίζουν στη δίαιτα;

Και αν αναρωτιέσαι σε αυτό το σημείο, ποιες είναι οι περιοριστικές αυτές πεποιθήσεις, παρακάτω μπορείς να δεις κάποιες:

  • «ο μόνος τρόπος για να χάσω βάρος είναι η δίαιτα»
  • «για να χάσω βάρος θα πρέπει να πεινάσω»
  • «αν φάω έστω και μία μπουκιά θα χάσω τελείως τον έλεγχο»
  • «για να αποκτήσω το σώμα που ονειρεύομαι θα πρέπει να στερηθώ»
  • «αν φάω τη σοκολάτα θα τα χαλάσω όλα»
  • «για να χάσω βάρος πρέπει να τρώω κοτόπουλο με σαλάτα»
  • «αν τσιμπολογήσω είναι σα να ξεκινάω πάλι από την αρχή»
  • «οι χοντροί άνθρωποι δε χρειάζεται να τρώνε όσο οι αδύνατοι»
  • «θα πάρω ένα κιλό αν φάω ένα παγωτό»                                      
  • «αν υποτροπιάσω θα είμαι η απόλυτη αποτυχία», κτλ

Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ακόμα περισσότερες τέτοιες σκέψεις – πεποιθήσεις που ενδεχομένως να έχεις πει στον εαυτό σου.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι ένας βασικός σαμποτέρ που σε δυσκολεύει στον στόχο σου και σε τραβάνε πίσω σαν ένα νοητό σχοινί.

Κάποιες φορές – και αρκεί να θυμηθείς τον εαυτό σου στις προηγούμενες αυτές δίαιτες –  αυτό το διάστημα ήταν όλη η διάρκεια της «δίαιτας».

Δηλαδή, ήταν αυτό το διάστημα που ακούω να μου λένε «πες μου εσύ τι πρέπει να φάω και θα το φάω» και αποτελεί αυτό το διάστημα που συχνά πιστεύουν ότι θα φάνε αυτό που θα έπρεπε να φάνε προκειμένου να χάσουν βάρος.

Πόσο χρόνο μπορούν να “αντέξουν” οι στερητικές πεποιθήσεις;

Κάποιες από αυτές να έχουν «αντέξει» για ένα διάστημα «επιτυχίας», είτε αυτό είναι ένα γεύμα, είτε αυτό το διάστημα να είναι μία μέρα, εβδομάδα.

Για πόσο καιρό λοιπόν πιστεύεις ότι μπορεί να αντέξει κάποιος αυτή τη συνεχή διαμάχη που γίνεται μέσα του με το να επιλέγει να τρώει κάτι που δεν του δίνει καμία απόλαυση και το τρώει επειδή απλά «πρέπει»;

Και ταυτόχρονα, ενώ σκέφτεται συνέχεια ότι θέλει να φάει κάτι άλλο που πιστεύει ότι «δεν πρέπει»;

Διάβασε σχετικά: Πώς το NLP μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτα;

αναβλητικότητα ως σαμποτέρ της δίαιτας

Η αναβλητικότητα ως «αυτοσαμποτάζ»

Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις ακούσει – ή ακόμα μπορεί και να το βιώνεις – ότι ένα ακόμη στοιχείο που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ζωή μας, είναι η αναβλητικότητα.

Συχνά, ως άνθρωποι έχουμε την τάση να αναβάλλουμε, όσα «πρέπει» να κάνουμε. Σπάνια όμως αναβάλλουμε πράγματα που μας αρέσουν πολύ και θέλουμε να τα κάνουμε. Έτσι δεν είναι;

Πώς γίνεται όμως, άλλοι να αναβάλλουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο; Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο ερώτημα που θα το απαντήσω σε κάποιο άλλο άρθρο. Έτσι, λοιπόν συνεχίζω.

Πόσες φορές σου έχει τύχει να πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται «αύριο θα κάνω αυτό!» και όταν τελικά το αύριο έρχεται αποφεύγεις να το κάνεις  και ξανασκέφτεσαι «αύριο»;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν αυτές οι δίαιτες που θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα και ενώ ήρθε η Δευτέρα, οι δίαιτες δεν ξεκίνησαν.

Δευτέρα δίαιτα

Όλες αυτές οι αναβολές συχνά αποτελούν τη βασική αιτία που σήμερα, ενδεχομένως, αν και θέλεις να έχεις ένα πιο υγιές σώμα και να αισθάνεσαι πιο όμορφα, το έχεις παραμελήσει. Είναι σαν να κουβαλάς έναν μόνιμο σαμποτέρ της δίαιτας μαζί σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις!

Με αυτό τον τρόπο, αυτό το μικρό “gremlin” (όπως μου αρέσει να τον λέω!) ελέγχει την εξέλιξη της ζωής σου και εσύ από τη δική σου πλευρά, αρχίζεις και σε κατηγορείς ότι «είμαι άχρηστος/η», «δε μπορώ να πειθαρχήσω», κ.α.

Και σε αυτό το σημείο, παρατήρησε πως ο σαμποτέρ της δίαιτας με το όνομα αναβλητικότητα συνδέεται με τις περιοριστικές πεποιθήσεις, που ανέφερα πριν. Δες πως ο ένας «χτίζει» πάνω στον άλλον!

αναβλητικότητα και περιοριστικές πεποιθήσεις σαμποτέρ της δίαιτας

Συμπερασματικά

Παρατηρούμε, λοιπόν πως η ψυχολογία των ατόμων που μπαίνουν σε μία διαδικασία δίαιτας είναι πολύπλοκη. Και το μόνο που χρειάζεται να υπάρχει είναι συμπόνια, τόσο από το διατροφολόγο που τους στηρίζει, όσο και από το ίδιο το άτομο προς τον εαυτό του.

Ξέρεις κάποτε είχα διαβάσει την εξής κουβέντα:

Τόσο χρόνια εκπαίδευσης και κανείς δεν μας έμαθε πώς να αγαπάμε τον εαυτό μας.

και αυτό κρύβει μεγάλη αλήθεια. Αν ξέραμε πως, τότε:

  • η επικοινωνία με τον εαυτό μας θα παρουσίαζε άμεσα τα «θέλω» και έτσι δεν θα τα αναβάλλαμε ποτέ
  • ο τρόπος που θα μιλάγαμε στον εαυτό μας θα είχε συμπόνια και θα αποφεύγαμε πεποιθήσεις που θα μας περιόριζαν

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσες να έχεις λιγότερους σαμποτέρ στη δίαιτα. Έτσι δεν είναι;


Διάβασε σχετικά άρθρα:

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top