Πρέπει να μειώσω τα λιπαρά για να χάσω λίπος
Διατροφή

Δίαιτα για χάσιμο λίπους σημαίνει και μείωση στα λιπαρά;

Σίγουρα η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι μία εύκολη διαδικασία! Χρειάζεται να έχεις υπομονή, αλλά και επιμονή στις δύσκολες καταστάσεις. Η σωστή εκπαίδευση από έναν ειδικό διατροφολόγο θα σε βοηθήσει, όχι μόνο να διατηρήσεις τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και το βάρος που έχασες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Υπάρχει «σωστή απώλεια βάρους»;

Η απώλεια βάρους διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μία μέτρια απώλεια βάρους, της τάξεως 5-10% του αρχικού, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία

Ωστόσο, τα περισσότερα προγράμματα διατροφής έχουν ως στόχο τη μείωση του βάρους που αντιστοιχεί περίπου στην απώλεια 4 κιλών το μήνα, όπως αναφέρεται και από τις διεθνείς συστάσεις. Τα ¾ του απολεσθέντος βάρους θέλουμε να είναι σωματικό λίπος, ενώ η διατήρηση της μυϊκής μάζας είναι εξίσου σημαντική. Μην ξεχνάς ότι οι μύες αποτελούν το «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας για να δραστηριοποιείσαι μέσα στην ημέρα.

Χρειάζεται μείωση λιπαρών για χάσιμο λίπους;

Όχι βέβαια. Ο αποκλεισμός των λιπαρών δεν αποτελεί τη λύση! Τα λιπαρά είναι ουσίες ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, καθώς συμμετέχουν σε μία πληθώρα λειτουργιών.

Σκέψου ότι το 30% των θερμίδων που λαμβάνεις καθημερινά πρέπει να προέρχεται από λιπαρά. Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία στην απώλεια του βάρους και κατά συνέπεια του σωματικού λίπους, είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, με την ένταξη των «καλών» λιπαρών και τον περιορισμό των κορεσμένων και trans λιπαρών, χωρίς τον αποκλεισμό ή τη δραματική μείωση λιπαρών για χάσιμο λίπους από το σώμα.

Μικρές αλλαγές μέσα στη διατροφή σου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία και στο βάρος σου!

Ποιες είναι αυτές οι μικρές αλλαγές;

Η σωστή απώλεια βάρους δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη (αν και θα θέλαμε!). Μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου κάνοντας κάποιες μικρο-αλλαγές:

Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά

Προτίμησε να καταναλώσεις ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά (10%) αντί ένα πλήρες, ώστε να γλιτώσεις μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που είναι επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα στο σνακ σου, μπορείς να επιλέξεις μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ένα κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά και να αποκτήσεις ένα «σύμμαχο» στη διατροφή σου!

Check στα «καλά» λιπαρά της διατροφής!

Προσπάθησε να καταναλώσεις τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα «παχιά» ψάρια, τη φυτική μαργαρίνη, τα οποία περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, ωφέλιμα για την υγεία μας.

Φρούτα και λαχανικά, εννοείται!

Προσπάθησε να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Πέρα από την ποικιλία των βιταμινών που σου προσφέρουν, θα σε χορτάσουν και θα σε ενυδατώσουν ακόμα περισσότερο! Μπορείς μάλιστα να τα χρησιμοποιήσεις σε ένα χυμό ή smoothie.

Και στο μαγείρεμα; Ο τρόπος μαγειρέματος είναι εξίσου σημαντικός!

Το ψήσιμο στην κατσαρόλα ή το γκριλ, καθώς και το βράσιμο αποτελούν πιο ποιοτικούς τρόπους μαγειρέματος, σε αντίθεση με το τηγάνισμα, που δημιουργεί trans λιπαρά.

Διάβασε περισσότερα: Πώς να μαγειρέψω τα ψητά λαχανικά;

Γυμναστική κάναμε;

Η μέτρια φυσική δραστηριότητα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ή ακόμα και να χάσεις βάρος. Το γυμναστήριο της γειτονιάς μαζί με την αγαπημένη σου μουσική θα σου δώσει την ένταση που χρειάζεσαι. Κι αν δεν μπορείς τους κλειστούς χώρους; Επέλεξε μία βόλτα στο βουνό, στη θάλασσα, σε αγαπημένα σοκάκια που έχεις καιρό να επισκεφτείς.

Η σωστή λοιπόν μείωση βάρους είναι… στο χέρι σου!

Tο περιεχόμενο αποτελεί μέρος του άρθρου που παρουσιάζεται στo www.medNutrition.gr

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top