Μοιραστείτε το
Πώς να μαγειρέψω τα ψητά λαχανικά;
Αν και τα λαχανικά, τα έχουμε συνηθίσει μέσα στις σαλάτες, στην πραγματικότητα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ όμορφο και θρεπτικό συνοδευτικό στο πιάτο σας, ακόμα και μαγειρεμένα. Τα ψητά λαχανικά αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη λύση να φτιάξεις τη σαλάτα σου…αλλιώς!
Πώς να φτιάξω τα ψητά λαχανικά;
Ψητά λαχανικά μπάρμπεκιου
Αν σου αρέσει να κάνεις μπάρμπεκιου κάθε Σαββατοκύριακο με την παρέα σου, τότε θυμήσου ότι μπορείς να έχεις και τα λαχανικά σου…διαφορετικά! Δοκίμασε να κόψεις κάποιες πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές, σπαράγγια σε κομμάτια και να τα βάλεις να ψηθούν στο μπάμπερκιου μαζί με την επιλογή του κρέας ή ψαριού- θαλασσινών.

Ψητά λαχανικά στη λαδόκολλα
Για ένα εύκολο συνοδευτικό το μεσημέρι, δοκίμασε να ψήσεις λίγο τα λαχανικά σου στη λαδόκολλα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να αποφύγεις να βάλεις έξτρα ποσότητα λαδιού για να μαγειρέψεις το γεύμα σου. Αγαπημένες μου επιλογές στη λαδόκολλα είναι η γλυκοπατάτα μαζί με κολοκύθια και πιπεριές.
Διάβασε περισσότερα: Γλυκοπατάτα: διατροφικά οφέλη και τρόπους να την εντάξεις στη διατροφή σου
Ψητά λαχανικά στο τηγάνι
Αν έχεις λίγο χρόνο για να φτιάξεις το γεύμα σου, τότε δοκίμασε να ψήσεις τα λαχανικά σου στο τηγάνι. Κόψε σε λεπτές λωρίδες τις δικές σου χρωματιστές πιπεριές, κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό και βάλτα στο τηγάνι να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, πασπάλισέ τα με τα αγαπημένα σου μπαχαρικά. Μπορείς να τα συνδυάσεις είτε ανάμεικτα με κάποιο ρύζι ή ακόμα και συνοδευτικό στο κρέας ή το ψάρι.

Ψητά λαχανικά στον αέρα
Τελευταία βλέπω αρκετές νέες μηχανές ψησίματος στον αέρα! Έτσι, λοιπόν μπορείς να τις αξιοποιήσεις και να ψήσεις τα δικά σου λαχανικά στον αέρα. Δοκίμασε να βάλεις λίγο νερό στο μείγμα, ώστε να παραμείνουν περισσότερο ζουμερά.
Πόσο χρόνο χρειάζεται να ψήσω το κάθε λαχανικό;
Το ψήσιμο των λαχανικών αποτελεί ένας από τους πιο αγαπημένους μου τρόπους να εντάξουμε τα λαχανικά στη διατροφή μας…αλλιώς!
Η διαδικασία της καραμελοποίησης, είναι μία φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι αυτή που προσφέρει μια νόστιμη γλυκύτητα και ευχάριστη γεύση στα λαχανικά μας.
Για να ξεκινήσεις λοιπόν, κι εσύ να ψήνεις τα αγαπημένα σου λαχανικά, ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό ψησίματος.
1. Προθέρμανε το φούρνο σου στους 220 βαθμούς Κελσίου
Αν και τα λαχανικά μπορούν να ψηθούν σε διάφορες θερμοκρασίες, η διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας βοηθά στο να ακολουθήσετε όλη τη διαδικασία του μαγειρέματός τους, ειδικά εάν θέλεις να ψήσεις πολλά λαχανικά μαζί.

2. Δώσε στα λαχανικά σου λίγη γεύση
Πλύνε και προετοίμασε τα λαχανικά σου. Στη συνέχεια, ψιλοκόψε ή άλειψέ τα με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, καθώς και άλλα μπαχαρικά που θα τους δώσουν ακόμα μεγαλύτερη γεύση και μυρωδιά.
Τόλμησε να αξιοποιήσεις και τα φρούτα στο μαγείρεμά σου! Πορτοκάλι, ρόδι, μανταρίνι είναι μερικές από τις επιλογές που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν τη γεύση στο ψήσιμο.
Στον παρακάτω πίνακα, μπορείς να βρεις κάποιους ενδεικτικούς τρόπους προετοιμασίας ανάλογα με το είδος του λαχανικού, καθώς και συνδυασμούς μπαχαρικών για να τα συνδυάσεις.
Λαχανικό | Προετοιμασία | Συνδυασμός μπαχαρικών |
---|---|---|
Σπαράγγια | Καθάρισε και κόψε το κάτω μέρος από το κάθε σπαράγγι | Σκόρδο, χυμός λεμονιού, νιφάδες κόκκινου πιπεριού, λίγη παρμεζάνα |
Μπρόκολο | Κόψε μικρές μικρές τις «φουντίτσες» από το μπρόκολο | Σάλτσα σόγιας, χυμός λεμονιού, βαλσάμικο ξύδι, τζίντζερ |
Λαχανάκια Βρυξελλών | Κόψε στο μισό το κάθε λαχανάκι | Μηλόξυδο, σκόρδο, θυμάρι |
Κίτρινη κολοκύθα | Ξεφλούδισε, αφαίρεσε τους σπόρους και κόψε σε κομμάτια στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου | Κύμινο, κόλιανδρο, θυμάρι, δεντρολίβανο |
Καρότα | Ξεφλούδισε τα καρότα, κόψτα στη μέση και τεμάχισέ τα σε μικρά στικς (2.5εκ ) | Άνηθο, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαϊντανό, σκόρδο, καρύδια |
Κουνουπίδι | Κόψε μικρές μικρές τις «φουντίτσες» από το κουνουπίδι | Κύμινο, σκόνη κάρυ, μαϊντανό, μουστάρδα, λίγη παρμεζάνα |
Πράσινα φασόλια | Καθαρίζεις λίγο τις άκρες | Αμύγδαλα, χυμός λεμονιού, νιφάδες κόκκινου πιπεριού, φασκόμηλο |
Κόκκινα και άσπρα κρεμμύδια | Ξεφλούδισε και κόψε σε σχήμα μισοφέγγαρου | Σκόρδο, δεντρολίβανο, βαλσάμικο ξύδι |
Πατάτες | Ξεφλούδισε τις πατάτες και κόψτες σε μικρά στικς (2.5εκ ) | Πάπρικα, δεντρολίβανο, σκόρδο, σκόνη κρεμμυδιού |
Γλυκοπατάτες | Ξεφλούδισε τις γλυκοπατάτες και κόψτες σε μικρά στικς (2.5εκ ) | Φασκόμηλο, μέλι, κανέλα, μπαχάρι |
Κολοκυθάκια | Κόψε τα άκρα και έπειτα σε μικρά στικς (2.5εκ ) | Βασιλικός, ρίγανη, λίγη παρμεζάνα, θυμάρι, μαϊντανός |
3. Οργάνωσε τους διαφορετικούς χρόνους ψησίματος
Ο χρόνος ψησίματος που χρειάζεται το κάθε λαχανικό για να ψηθεί είναι διαφορετικός. Άπλωσε λοιπόν, τα λαχανικά σου σε ένα ταψί. Ξεκίνησε με εκείνα τα λαχανικά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος, και στη συνέχεια, πρόσθεσε τα υπόλοιπα λαχανικά που χρειάζεται να μαγειρευτούν για λιγότερο χρόνο αργότερα.
Για να μπορείς να πετύχεις τον κατάλληλο χρόνο ψησίματος, συμβουλέψου τον παρακάτω πίνακα σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται το κάθε λαχανικό.
Λαχανικό | Χρόνος Ψησίματος |
---|---|
Πράσινα φασόλια | 10 λεπτά |
Σπαράγγια | 12 – 15 λεπτά |
Κολοκύθι | 15 – 20 λεπτά |
Μπρόκολο | 20 -25 λεπτά |
Κίτρινη κολοκύθα | 20 -25 λεπτά |
Καρότα | 25 – 30 λεπτά |
Κουνουπίδι | 25 – 30 λεπτά |
Κόκκινα και άσπρα κρεμμύδια | 25 – 30 λεπτά |
Γλυκοπατάτες | 30 – 35 λεπτά |
Πατάτες | 35 – 40 λεπτά |
Λαχανάκια Βρυξελλών | 35- 40 λεπτά |
Για παράδειγμα, όπως μπορείς να δεις στο παραπάνω πίνακα, ορισμένα αμυλώδη λαχανικά, όπως είναι οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος συγκριτικά με κάποια μη αμυλώδη λαχανικά.
Διάβασε περισσότερα: Αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά: ποια είναι και τι διαφορές έχουν;
4. Φτιάξε το δικό σου μείγμα!
Βάλε το δίσκο στο φούρνο για να ψηθούν. Για καλύτερα αποτελέσματα, θυμήσου να ανακατέψεις το μείγμα των λαχανικών που έχεις βάλει στο ταψί τουλάχιστον 1 φορά, ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
5. Μαγείρεψέ τα μέχρι να είναι σωστά
Για να καταλάβεις ότι είναι έτοιμα, θα δεις κάποια μικρά καφέ «μπαλωματάκια» και μια υφή που είναι τραγανή στο εξωτερικό και τρυφερή στο εσωτερικό.

Τι σος ή βινεγκρέτ να βάλω στα ψητά λαχανικά;
Και επειδή η γεύση αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μας, συχνά καταλαβαίνω ότι αναζητάς κάποια σος ή βινεγκρετ για να βάλεις στα ψητά σου λαχανικά. Για το λόγο αυτό, παρακάτω μπορείς να βρεις κάποιες ιδέες για να μπορείς να έχεις τόσο γεύση όσο και θρεπτική αξία μαζί με τα λαχανικά σου.
Επιλογή 1: Σος με Γιαούρτι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 2 κ.σ. ξινόγαλο με χαμηλά λιπαρά
- ψιλοκομμένος άνηθος
- λίγη σκόνη σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Με αυτήν την επιλογή, έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις ακόμα λίγη ποσότητα ασβεστίου μέσα στην ημέρα σου. Αν έχεις σιδηροπενική αναιμία ή πρόβλημα με το σίδηρό σου, απέφυγε να έχεις αυτή την επιλογή σε συνδυασμό με κάποιο κρέας δίπλα στα ψητά λαχανικά, καθώς θα μειώσει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας.
Επιλογή 2: Σος με μέλι & μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- λίγο νερό
- λίγο αλάτι
Αν είσαι λάτρης της γλυκιάς γεύσης μαζί με τα λαχανικά σου, αυτή θα αποτελέσει μία αγαπημένη σου επιλογή. Μπορείς επίσης, να την αξιοποιήσεις και σε φρέσκιες σαλάτες πέρα από τα ψητά λαχανικά.
Επιλογή 3: Σος πέστο βασιλικού
- 15 γρ. φύλλα βασιλικού
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγο λιωμένο σκόρδο
- 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι
- λίγο πιπέρι
Η πέστο βασιλικού αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις των ατόμων που έχουν μία παραπάνω προτίμηση στα ζυμαρικά. Το ήξερες ότι μπορεί να αποτελεί και μία ακόμα επιλογή ως σος στα ψητά σου λαχανικά;
Συγκριτικά, με τις παραπάνω 2 επιλογές, η πέστο βασιλικού αποτελεί μία επιλογή πιο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Για το λόγο αυτό, αξιοποίησέ την με μέτρο μέσα στα γεύματά σου.
Πώς να φτιάξω τη μαρινάδα για τα ψητά λαχανικά;
Όποια κι αν επιλογή διαλέξεις, πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτύπησέ τα καλά στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, βάλτο πάνω στα ψητά λαχανικά της αρεσκείας σου για να τους χαρίσεις αυτή την έξτρα γεύση που επιθυμείς!
Μπορείς φυσικά, να αυξήσεις ή να μειώσεις τις δόσεις των υλικών ανάλογα με την ποσότητα ή τη γεύση που επιθυμείς να κυριαρχεί.