‘Ερωτας, χημικές ουσίες εγκεφάλου και η διατροφή: σχετίζονται;

Ο έρωτας αποτελεί μία ολιστική πανανθρώπινη εμπειρία. Και επειδή τις εμπειρίες μας εμείς τις δημιουργούμε, το φαγητό φυσικά αποτελεί μέρος αυτών. Για το λόγο αυτό, η διατροφή μας δε θα μπορούσε να είναι…έξω από τον Έρωτα. Άραγε, υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση;

Στο σημερινό, λοιπόν άρθρο θα δούμε μαζί:

…και ακόμα περισσότερα!

Λίγα λόγια για τον Έρωτα…

Η αγάπη είναι ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματά μας, εμπνέοντας μερικές από τις μεγαλύτερες τέχνες, λογοτεχνία και κατακτήσεις της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Πάρης και η ωραία Ελένη είναι μερικά παραδείγματα που αξίζει να θυμηθείς.

Αν και οι πτυχές της αγάπης είναι σίγουρα μοναδικές για το είδος μας, οι ανθρώπινες ρομαντικές σχέσεις αποτελούν ένα τρόπο «ταιριάσματος». Μάλιστα, αυτός ο τρόπος βασίζεται σε αρχαίους θεμελιώδεις νευρικούς μηχανισμούς που χαρακτηρίζουν την ατομική αναγνώριση, την κοινωνική ανταμοιβή, τη συμπεριφορά, καθώς και τη μητρική φροντίδα.

ζευγάρι και ερωτική διάθεση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε μία ανθρωπολογική έρευνα 166 κοινωνιών ανά τον κόσμο, τουλάχιστον 147 κοινωνίες απ’ αυτές έδειξαν ότι οι άνθρωποι ερωτεύονται.

Τραγουδούν τον έρωτα, γράφουν γι’ αυτόν, κάνουν μάγια, φτιάχνουν φίλτρα, φέρουν φυλαχτά. Ακόμα μπορεί να κλέβονται, να αυτοκτονούν ή και να φτιάχνουν μύθους.

Τι λέει όμως η επιστήμη;

Η επιστήμη καταλήγει ότι ο έρωτας είναι παγκόσμια (ή σχεδόν παγκόσμια) ανθρώπινη εμπειρία, ξεχωριστή στον ανθρώπινο εγκέφαλο απ’ ότι στα άλλα είδη.

Τελικά «ο έρωτας περνάει από το στομάχι»;

Είμαι σίγουρα ότι θα έχεις ακούσει τη το λαϊκό ρητό ότι «ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι»…Έτσι δεν είναι;

Και ενώ διαβάζεις αυτό, μπορεί να γελάσεις κιόλας, αν θυμηθείς τις φορές που όταν «ήσουν/είσαι σε σχέση» βλέπεις το βάρος σου να αυξάνεται. Κι αυτό καθώς, οι διατροφικές συνήθειες είναι γνωστό ότι έχουν στοιχείο κοινωνικής μετάδοσης.

Έτσι, αν ο/η σύντροφος επιλέγει μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ πιθανό να την ακολουθήσουμε και να αποκτήσουμε καλύτερο βάρος. Δυστυχώς, σε αυτήν την παράμετρο μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή, να ακολουθήσουμε μια μη-ισορροπημένη διατροφή και τελικά να προσθέσουμε κιλά ή και να επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Μέχρι στιγμής, οι επιστημονικές μελέτες απογοητεύουν, ειδικά αυτές που αφορούν τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή συγκατοικούν. Δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουν πλέον τον ανταγωνισμό της επιλογής από έναν σύντροφο, φαίνεται να χάνεται το κίνητρό τους να διατηρούνται σε ένα υγιές βάρος.

τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση

Επιπλέον, ο τρόπος ζωής πλέον φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το φαγητό. Συχνά, τα ζευγάρια θα βγουν για φαγητό, θα μαγειρέψουν για φίλους, θα δουν ταινία με πίτσα, κ.ο.κ. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν είναι ότι άντρες και γυναίκες έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υπερβάλλον βάρος συγκρινόμενοι με άτομα εκτός μακροχρόνιας σχέσης.

Το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση;

Στην πραγματικότητα, το φαγητό μπορεί να είναι αφροδισιακό, καθώς η κατανάλωσή του όντως μπορεί να προκαλέσει καλύτερη αιμάτωση στις ερωτογενείς περιοχές και συνεπώς αύξηση της ερωτικής διάθεσης.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, η υφή και ακόμη και το μέγεθος ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση. Πώς;

Το φαγητό αποτελεί την αφορμή για τη δημιουργία της ερωτικής διάθεσης.

Επιπλέον, υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση. Αυτές φαίνεται να περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που επιδρούν στην φυσιολογία του οργανισμού μας με διάφορους τρόπους, όπως την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση και τη μείωση του στρες.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν θα μπορούσα να πω ότι η διατροφή αποτελεί ένα από τα βασικά κλειδιά για μία καλή ερωτική ζωή! 

Η συνολική υγεία επηρεάζει την ερωτική διάθεση;

Συχνά, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τον έρωτα με ένα ρομαντικό δείπνο και τη σεξουαλική πράξη καθ’αυτή. Στην πραγματικότητα, όμως η ερωτική μας διάθεση επηρεάζεται και από πολλούς ακόμα παράγοντες, όπως για παράδειγμα:

 • το στρες
 • την εσωτερική μας ηρεμία
 • τη ψυχική μας υγεία
 • τη σχέση με το σώμα

Συνεπώς, βλέπουμε ότι η ερωτική μας διάθεση επηρεάζεται γενικότερα από τη συνολική μας υγεία και ευεξία. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που είναι σημαντικό να φροντίσεις λοιπόν, για να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι να προσέχεις τη διατροφή σου και να τρέφεσαι.

Ο εγκέφαλος προγραμματίζει την αφροδισιακή μας διάθεση;

Ήδη, θα έχεις παρατηρήσει μέσα από τα άρθρα μου πόσο σημαντικό θεωρώ τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Ο εγκέφαλος αποτελεί έναν εξαιρετικό υπολογιστή – ρυθμιστή όλων των σημάτων που λαμβάνει και στέλνει προς όλο μας το σώμα και τα όργανα. Έτσι, λοιπόν η σύνδεση οποιουδήποτε τροφίμου με αφροδισιακή δράση σχετίζεται άμεσα με τον εγκέφαλο.

H ερωτική διάθεση και η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζονται κυρίως με την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν:

 • στην καλή μνήμη και συγκέντρωση
 • στην αύξηση της καλής διάθεσης και της ευφορίας
 • στην ενεργοποίηση της σεξουαλικής διάθεσης

Τρεις φάσεις του έρωτα και ορμόνες

Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Dr. Helen Fisher στο Rutgers, ο έρωτας μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις:

 1. το στάδιο του πάθους και της επιθυμίας
 2. το στάδιο της έλξης
 3. το στάδιο της σύνδεσης

Κάθε κατηγορία χαρακτηρίζεται από το δικό της σύνολο ορμονών που προέρχονται από τον εγκέφαλο. Πάμε να τα δούμε όμως αναλυτικά.

ορμόνες και τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση

Πρώτο στάδιο: Πάθος και επιθυμία

Η πρώτη φάση του έρωτα είναι το στάδιο του πάθους και της επιθυμίας. Αυτό το στάδιο οδηγείται από την επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση. Πιο συγκεκριμένα, η φάση αυτή πηγάζει από την ανάγκη αναπαραγωγής μας, μια ανάγκη που μοιράζεται μεταξύ όλων των ζωντανών. Μέσω της αναπαραγωγής, οι οργανισμοί μεταδίδουν τα γονίδια τους και συμβάλλουν έτσι στη διαιώνιση του είδους τους.

Ποιες ορμόνες παίζουν ρόλο;

Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, διεγείροντας την παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων, των ορμονών του φύλου από τους όρχεις και τις ωοθήκες, αντίστοιχα. Αν και αυτές οι χημικές ουσίες είναι συχνά συνδεδεμένες ως ορμόνες των «αρσενικών» και «θηλυκών» αντίστοιχα, και οι δύο παίζουν ρόλο στους άνδρες και στις γυναίκες.

Όπως αποδεικνύεται, η τεστοστερόνη αυξάνει τη λίμπιντο σχεδόν σε όλους. Οι επιδράσεις είναι λιγότερο έντονες με τα οιστρογόνα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν περισσότερο σεξουαλικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υψηλότερα.

Δεύτερο στάδιο: Έλξη

Εν τω μεταξύ, η έλξη φαίνεται να είναι ένα ξεχωριστό στάδιο στον έρωτα. Η έλξη περιλαμβάνει τις εγκεφαλικές οδούς που ελέγχουν τη συμπεριφορά «ανταμοιβή», η οποία εξηγεί εν μέρει γιατί οι πρώτες εβδομάδες ή μήνες μιας σχέσης μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικές.

Ποιες ορμόνες εκκρίνονται;

Η ντοπαμίνη αποτελεί μία από τις βασικές ορμόνες σε αυτό το στάδιο. Η ουσία αυτή παράγεται από μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος.

Η ντοπαμίνη είναι η ουσία που παράγεται στην πορεία ανταμοιβής του εγκεφάλου, κυκλοφορεί όταν κάνουμε πράγματα που μας φαίνονται καλά και μας κινητοποιεί να τα επαναλάβουμε.

Έξυπνο tip

Ο καλός ύπνος, η άσκηση, οι κοινωνικές συναναστροφές, η μουσική, τα προβιοτικά και τροφές που περιέχουν τυροσίνη (πχ αβοκάντο, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά, σοκολάτα, κόκκινο κρασί) βοηθούν στην καλύτερη παραγωγή ντοπαμίνης.

Στην περίπτωση του έρωτα, αυτά τα πράγματα περιλαμβάνουν να περνάμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, καθώς και η σεξουαλική πράξη. Υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης και της σχετικής ορμόνης, νορεπινεφρίνης, απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της έλξης.

Αυτές οι χημικές ουσίες μας κάνουν να γοητευόμαστε, να είμαστε περισσότερο ενεργητικοί, να αισθανόμαστε ευφορία. Ταυτόχρονα, είναι ο λόγος που συχνά υπάρχει μειωμένη όρεξη και αϋπνία – πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα μπορείς να είσαι τόσο «ερωτευμένος/η» που δεν μπορείς να φας και να κοιμηθείς. Σου θυμίζει κάτι;

Τέλος, στη φάση της έλξης φαίνεται να υπάρχει μείωση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστό ότι συμμετέχει στην όρεξη και τη διάθεση.

Τρίτο στάδιο: Σύνδεση

Τέλος, η φάση της σύνδεσης είναι το βασικό στάδιο από το οποίο εξαρτώνται οι μακροχρόνιες σχέσεις. Ενώ τα στάδια του πάθους και της έλξης είναι αποκλειστικά για ρομαντικούς δεσμούς, η φάση της σύνδεσης φαίνεται να υπάρχει και σε άλλα είδη σχέσεων, όπως σε φιλίες, δεσμούς γονέων-βρεφών, κοινωνική συναναστροφές και πολλές άλλες σχέσεις που υπάρχει οικειότητα. Οι δύο κύριες ορμόνες εδώ φαίνεται να είναι η οξυτοκίνη και η αγγειοπιεσίνη.

Ποιες ορμόνες εκκρίνονται στο τρίτο στάδιο;

Η οξυτοκίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται σε αυτό το στάδιο. Συχνά, ονομάζεται και «ορμόνη της αγκαλιάς». Όπως και η ντοπαμίνη, η οξυτοκίνη παράγεται από τον υποθάλαμο και απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του σεξ, του θηλασμού και του τοκετού. Αν και κάποιες από αυτές τις καταστάσεις φαίνονται να μην είναι όλες απολύτως ευχάριστες, ο κοινός παράγοντας εδώ είναι ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι πρόδρομοι της σύνδεσης.

Πέραν της ντοπαμίνης που μας κόβει την όρεξη στη φάση του τρελού έρωτα, το φαγητό είναι ένα μέσο παρουσίασης ικανοτήτων στον/στην υποψήφιο σύντροφό μας. Είτε προσφέροντάς το σ’ ένα εστιατόριο ή ετοιμάζοντάς το στο σπίτι, ένα καλό γεύμα γίνεται μέρος της σχέσης μας.

Θυμήσου ότι η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας, άρα δεν μπορεί παρά να έχει ουσιαστική σημασία για τη σχέση μας.

Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση;

Η υγιής σεξουαλική ζωή συνδέεται άμεσα με το να αισθάνεστε σωματικά και συναισθηματικά υγιείς. Συνεπώς, το γεγονός ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να παίζουν ρόλο στην ενίσχυση της σεξουαλικής μας ζωής δεν αποτελεί έκπληξη.

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ωφελήσει τη σεξουαλική ζωή με πολλούς τρόπους:

 • ενισχύοντας τη λίμπιντο
 • βελτίωση της ροής του αίματος και της υγείας της καρδιάς
 • βελτιώνοντας την αντοχή

Πάμε λοιπόν, να δούμε κάποιες τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση και που έχουν φανεί ότι βοηθούν.

σοκολάτα για ερωτική διάθεση

Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί το τρόφιμο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον έρωτα και με την ερωτική διάθεση. Δε θα μπορούσε, λοιπόν να λείπει από τον κατάλογο των αφροδισιακών τροφών. Η σοκολάτα φαίνεται να έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει.

Κατά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Ταυτόχρονα, περιέχει μαγνήσιο το οποίο βοηθάει στην καλύτερη διάθεση.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά αποτελούν άλλη μία επιλογή από τις τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση. Μάλιστα, είναι εξίσου συνδεδεμένα με τον έρωτα όπως και η σοκολάτα.

Ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια), καθώς και τα μαλάκια, όπως είναι το χταπόδι είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο. Τα αμινοξέα και ο ψευδάργυρος είναι δύο βασικά συστατικά των τροφίμων, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.

Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφής, με μία μερίδα να παρέχει το 673% των ημερήσιων αναγκών.

Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα στρείδια περιέχουν χημικές ουσίες, όπως το ασπαρτικό οξύ και υποδοχείς NMDA (Ν-έθυλ-δ-ασπαρτικό οξύ), οι οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο και ενισχύουν την απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών, οιστρογόνα και τεστοστερόνη.

Η έλλειψη του ψευδάργυρου είναι πολλές φορές η αιτία για τη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες.

θαλασσινά για ερωτική διάθεση

Επιπλέον, τα θαλασσινά αποτελούν καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία συμμετέχει στη διαστολή των άκρων του αγγειακού συστήματος. Η νιασίνη επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το σελήνιο που περιέχεται επίσης, στα θαλασσινά παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, λόγω των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού φαίνεται να βοηθούν στις λειτουργίες αυτές. Eπίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί αποτελούν πηγή ψευδαργύρου.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει τη ροή του αίματος. Μάλιστα, σε μία μελέτη με 798 γυναίκες φάνηκε ότι η τακτική, μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρασιού συνδέθηκε με υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία και γενική σεξουαλική λειτουργία.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού καθημερινά ή η απόλαυση άλλων τύπων αλκοολούχων ποτών δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Συνεπώς, η κατανάλωση άλλων τύπων αλκοόλ μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Μήλο

Τα μήλα, όπως και το κόκκινο κρασί είναι πλούσια σε μια ένωση που ονομάζεται κουερσετίνη. Η κουερσετίνη ανήκει στην κατηγορία των φλαβονοειδών και μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, η οποία ενδεχομένως να εμποδίζει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Στις γυναίκες, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ, ειδικά εάν προκαλεί κόπωση. Η χαμηλότερη ροή αίματος στον κόλπο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανταποκρίνεται στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο αποτελεί σημαντική πηγή της βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι επηρεάζουν τη ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Tο αβοκάντο αποτελεί επίσης, σημαντική πηγή:

 • βιταμίνης E, η οποία συμμετέχει στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία
 • ω-3 λιπαρών, τα οποία βοηθούν στην καλή αιματική κυκλοφορία
τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση

Άλλες τροφές

Το άρωμα της βανίλιας φαίνεται να προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και να επηρεάζει την ερωτική διάθεση ανδρών και γυναικών.

Το τζίντζερ, το μέλι, η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο αποτελούν επίσης, τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Καυτερά φαγητά που περιέχουν μέσα τσίλι και κάρι φαίνεται να έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία οδηγεί σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο στομάχι (γαστρικές ευαισθησίες). Άτομα τα οποία έχουν ευαισθησία στο στομάχι, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι σημαντικό να τα αποφεύγουν.

Αρωματικά φυτά όπως είναι η μέντα, ο βασιλικός, το γλυκάνισο, καθώς και ο μάραθος περιέχουν ποικιλία βιταμινών, αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, τα οποία γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη E αυξάνουν στην ερωτική διάθεση;

Η βιταμίνη Ε αποτελεί μία σημαντική βιταμίνη στον οργανισμό μας, καθώς συμμετέχει στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Η βιταμίνη Ε φαίνεται να προστατεύει τα κύτταρα του αίματος και αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό μας. Είναι επίσης, γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη» και συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E είναι:

 • οι ξηροί καρποί
 • το ταχίνι
 • το ελαιόλαδο
 • το αβοκάντο
 • οι ηλιόσποροι
 • η φυτική μαργαρίνη
 • το μπρόκολο

Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας σε βιταμίνη E είναι στα 15 mg.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1½ αβοκάντο ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας καρύδια.

Για να επιδράσει όμως στη γονιμότητα, είναι απαραίτητη πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E, η οποία είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μόνο μέσω της διατροφής.

Συμπερασματικά

Βλέπουμε, λοιπόν ότι υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την ερωτική διάθεση, όπως ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσουν τα επίπεδα των ερωτικών ορμονών. Ωστόσο, η διατροφή από μόνη της δεν αποτελεί πάντα αρκετή για να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή.

Η ερωτική μας διάθεση επηρεάζεται γενικότερα από τη συνολική μας υγεία και ευεξία. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που είναι σημαντικό να φροντίσεις λοιπόν, για να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι να σε προσέχεις…ολιστικά!

Βιβλιογραφία

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top