Φρούτα εποχής: Ποια φρούτα ανήκουν σε κάθε εποχή; [ΟΔΗΓΟΣ]

Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος των μεθόδων καλλιέργειας και οι δυνατότητες που έχουμε ως χώρα για την εισαγωγή των φρούτων από χώρες του εξωτερικού, μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να καταναλώνουμε μεγάλη ποικιλία φρούτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, ήδη γνωρίζεις ότι είναι σημαντικό όμως να επιλέγουμε τα φρέσκα φρούτα εποχής για πολλούς και διάφορους λόγους.

Για το λόγο αυτό σε αυτό το άρθρο – οδηγό, θα βρεις:

Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα;

Γιατί να προτιμήσεις τα φρούτα εποχής;

Τα φρούτα εποχής διακρίνονται για τη φρεσκάδα τους, καθώς και για τη νοστιμιά σε σχέση με τα φρούτα που καλλιεργούνται εκτός εποχής. Τα φρούτα εποχής διαθέτουν ένα πλήρες διατροφικό προφίλ, καθώς έχουν όλο τον προαπαιτούμενο χρόνο, ώστε να αναπτύξουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως κάθε λουλούδι θέλει το χρόνο του και τις δικές του μοναδικές συνθήκες για να αναπτυχθεί, έτσι και τα φρούτα εποχής διαθέτουν και θέλουν το δικό τους χρόνο και μοναδικές συνθήκες για να δημιουργηθούν.

Και όταν αναφέρομαι σε συνθήκες αναφέρομαι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, υγρασία περιβάλλοντος, καθώς και τις συνθήκες εδάφους που χρειάζεται ανά περιοχή για να αναπτυχθούν.

Αν διαλέξεις να τρως κάθε φορά τα φρούτα εποχής, σημαίνει ότι επιλέγεις ποικιλία στη διατροφή σου.

Επιπλέον, τα φρούτα εποχής αποτελούν μία πιο οικονομική επιλογή και ειδικότερα, όταν τα παραλαμβάνεις από μία περιοχή κοντά στον τόπο διαμονής του καλλιεργητή.

Επίσης, η επιλογή εποχικών προϊόντων από τον καθένα μας μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων, δηλαδή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, καθώς δε χρειάζονται οι ίδιες διαδικασίες για να αναπτυχθούν και να μεταφερθούν τα φρούτα εποχής συγκριτικά με τα προϊόντα εκτός εποχής.

Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε φρούτα εποχής

Φυσικά, τα πλεονεκτήματα για τα φρέσκα φρούτα εποχής δε σταματούν εδώ! Τα φρούτα εποχής αποτελούν μία πιο οικονομική επιλογή και ειδικότερα, όταν τα παραλαμβάνεις από μία περιοχή κοντά στον τόπο διαμονής του καλλιεργητή. Φυσικά, αγοράζοντας φρούτα εποχής, θυμήσου ότι υποστηρίζεις τους τοπικούς παραγωγούς μας, καθώς και την εγχώρια αγορά.

Μάλιστα, η χώρα μας παράγει πολλά Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) φρούτα εποχής. Ενδεικτικά, ορισμένα Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. φρούτα εποχής είναι:

 • Τραγανά Κεράσια Ροδοχωρίου
 • Ακτινίδιο Πιερίας
 • Κούμ Κουάτ Κέρκυρας
 • Μήλα Ζαγοράς Πηλίου
 • Ροδάκινα Νάουσας
 • Μανταρίνι Χίου

Μάλιστα, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο, όπου καλεσμένη στην τηλεοπτική εκπομπή “ΠΟΠ Μαγειρική” στην ΕΡΤ2, μίλησα για τη διατροφική αξία των Τραγανών Κερασιών Ροδοχωρίου.

Πώς θα καταλάβεις ότι είναι φρέσκα τα φρούτα;

Είμαι σίγουρη πως αρκετές είναι οι φορές που έχεις πάει στο μανάβικο, τη λαϊκή αγορά ή ακόμα και στο σουπερ – μαρκετ και αναρωτιέσαι «Πώς θα καταλάβω τώρα αν το φρούτο είναι φρέσκο;». Και λογικό είναι! Τα φρέσκα φρούτα εποχής έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να τους δώσεις σημασία, ώστε να καταλάβεις αν είναι όντως… φρέσκο! Πάμε, λοιπόν να τα δούμε μαζί.

Ωριμότητα των φρούτων

Βεβαιώσου ότι το φρούτο που επιλέγεις είναι ώριμο, ώστε να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Καλό θα είναι να αποφύγεις να επιλέξεις για κατανάλωση φρούτα που είναι υπερώριμα – εκτός φυσικά αν θέλεις να φτιάξεις κάποια μαρμελάδα ή κομπόστα – καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τη συγκομιδή τους, είτε ότι οι συνθήκες συντήρησης ήταν ακατάλληλες.

Σημεία που χρειάζεται να εστιάσεις:

 • Tο χαρακτηριστικό τους έντονο και ζωντανό χρώμα
 • Tη νωπή μυρωδιά τους
 • Tην υφή τους, δηλαδή να είναι ούτε πολύ μαλακά, ούτε σκληρά

Αφυδάτωση των φρούτων

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να δώσεις σημασία είναι η ενυδάτωση του φρούτου. Συνήθως, ένα φρούτο το οποίο είναι αφυδατωμένο σημαίνει ότι είναι και λιγότερο φρέσκο.

Ακόμα και αν επιλέξεις να το φας, θα χρειαστεί να καθαρίσεις μεγάλο μέρος από το εξωτερικό του φρούτου, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του φρούτου χάνεται, καθώς και ότι αυξάνουμε τη σπατάλη του φαγητού (κάτι που φυσικά δε το θέλουμε!).

Κι αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι «Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις την ενυδάτωση του φρούτου;», τότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την αναγνωρίσεις από:

 • το έντονο χρώμα του φρούτου
 • τα πράσινα φύλλα και κοτσάνια, εφόσον υπάρχουν στο φρούτο
 • το συμπαγή και ομοιόμορφο φλοιό του φρούτου

Ακεραιότητα του φρούτου

Ξέρω ότι όταν ενδεχομένως, βλέπεις κάποια σημάδια – χτυπήματα ή ακόμα και μαύρες κηλίδες πάνω στο φρούτο, συχνά θα δώσεις χρόνο να το επεξεργαστείς λίγο παραπάνω για το αν είναι «καλό το φρούτο». Κάτι που ισχύει φυσικά! Είναι σημαντικό όταν επιλέγεις ένα φρούτο εποχής να αποφύγεις φρούτα με κηλίδες, χτυπήματα ή τρύπες, καθώς με τον τρόπο αυτό το φρούτο εκτείθεται περισσότερο χρόνο στο οξυγόνο. Το οξυγόνο με τη σειρά του μειώνει τη διάρκεια ζωής του φρούτου, καθώς επίσης χάνονται και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες.

φρούτα εποχής σε μπολ

Πώς θα ξεχωρίσεις τα φρούτα εποχής;

Είναι αλήθεια πως το να ξεχωρίσουμε τα φρούτα εποχής αποτελεί για του περισσότερους μια δυσκολία. Για το λόγο αυτό, έχω δημιουργήσει τους δύο ενότητες παρακάτω με τα φρούτα εποχής που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα του έτους, έτσι ώστε να  μπορείς εύκολα και γρήγορα να ξεχωρίζεις και να διαλέγεις τα δικά σου αγαπημένα φρούτα εποχής.

Ενδεχομένως, να παρατηρήσεις ότι κάποια φρούτα βρίσκονται σε περισσότερους από ένα μήνα. Αυτό συμβαίνει διότι παράγονται περισσότερους μήνες.

Χειμερινά φρούτα εποχής

Στον παρακάτω πίνακα, μπορείς να δεις όλα τα χειμερινά φρούτα εποχής που συναντάμε τους πιο κρύους μήνες του έτους.

Πάμε όμως, να δούμε αναλυτικά και λίγα λόγια για το καθένα.

Μήνες του έτουςΧειμερινά Φρούτα εποχής
ΟκτώβριοςΑκτινίδια, Μήλα, Κλημεντίνες, Ρόδια, Κυδώνια, Λωτός, Πορτοκάλια
ΝοέμβριοςΛεμόνια, Πορτοκάλια, Μήλα, Ακτινίδια, Γκρέιπφρουτ, Κλημεντίνες, Ρόδια, Κυδώνια
ΔεκέμβριοςΑχλάδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Μήλα, Αβοκάντο, Ρόδι, Λεμόνια , Γκρέιπφρουτ
ΙανουάριοςΓκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μπανάνα, Πορτοκάλια, Ακτινίδια, Μήλα, Μανταρίνια, Κουμ – κουάτ
ΦεβρουάριοςΠορτοκάλια, Μανταρίνια, Μήλα, Λεμόνια, Γκρέιπφρουτ, Κουμ – κουάτ
ΜάρτιοςΠορτοκάλι, Γκρέιπφρουτ, Φράουλα, Ακτινίδια, Αβοκάντο, Μανταρίνι
Χειμερινά Φρούτα εποχής

Αβοκάντο

Το αβοκάντο, αν και κατατάσσεται στην κατηγορία των φρούτων και ενδεχομένως, να περίμενες να αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, αποτελεί ένα τρόφιμο που είναι υψηλό σε «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά, σαν αυτά του ελαιολάδου.

Το ελαϊκό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ, το οποίο αποτελεί και «πρωταγωνιστής» στο αβοκάντο και σε αυτό οφείλονται πολλά από τα θετικά οφέλη που έχει το αβοκάντο στην υγεία μας. Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει και κάλιο. Παράγεται κυρίως τον Δεκέμβριο.

Τα ήξερες ότι μία μερίδα αβοκάντο, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα μέτριο αβοκάντο (70γρ.) δίνει 330 mg καλίου, καλύπτοντας το 17% των καθημερινών μας αναγκών σε κάλιο;

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, καθώς ένα μεσαίο ακτινίδιο μπορεί να καλύψει περίπου το 107% της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) σε βιταμίνη C. Τα ακτινίδια παράγονται κυρίως τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και έχουν πολλαπλά ακόμα οφέλη. Το ακτινίδιο επίσης, περιέχει μία ποικιλία σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι η βιταμίνη C, η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Το ακτινίδιο λοιπόν, αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο στη μείωση του οξειδωτικού στρες καθημερινά και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό.

αχλάδι

Αχλάδι

Ένα από τα αγαπημένα χειμερινά φρούτα που συχνά ακούω είναι τα αχλάδια. Και αυτό καθόλου τυχαία… Έτσι δεν είναι;

H παραγωγή των αχλαδιών εστιάζεται μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως  αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αφού ένα μέτριο αχλάδι περιέχει 3,1 γρ. φυτικών ινών.

Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν σημαντική πηγή μετάλλων, όπως χαλκός, σίδηρος, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Διάβασε επίσης: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη ψυχολογία μας;

Έξυπνο tip

Όταν τα αχλάδια είναι ήδη ώριμα απόφυγε να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς ανήκουν στα φρούτα που αλλοιώνονται εύκολα.

Γκρέιπφρουτ

Το ήξερες ότι τo γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος; Επιπλέον, το γκρειπφρουτ περιέχει και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στην υγεία των ματιών.

Ακόμα κι αν έχει ιδιαίτερη γεύση και λίγο πιο όξινη, παρόλα αυτά είναι ένα φρούτο εποχής, το οποίο έχει αξιοποιηθεί σε αρκετές μελέτες σε σχέση με την υγεία της καρδιάς.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται με τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και ταυτόχρονα, την αύξηση της «καλής» χοληστερόλης. Ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσής του σε κάποια συστατικά και της δράσης του με κάποια φάρμακα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς το θεράποντα ιατρό σου.

Η εποχή παραγωγής του γκρέιπφρουτ είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Κουμ – κουάτ

Το κουμ-κουάτ ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη και μας δίνει πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινους καρπούς που ωριμάζουν την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και μοιάζουν με μακρόστενα μικροσκοπικά πορτοκάλια. Αν και όχι τόσο γνωστό φρούτο, στην Κέρκυρα είναι το πλέον γνωστό.

Το κουμ-κουάτ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, καθώς και σε βιταμίνες (βιταμίνη C και A) και ιχνοστοιχεία. Περιέχει μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως των φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων και ειδικότερα, οι συγκεντρώσεις αυτές βρίσκονται στη φλούδα του φρούτου, οπότε εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να το επιλέγουμε…με τη φλούδα.

φρούτα κυδώνια

Κυδώνι

Αν και όχι τόσο γνωστό, το κυδώνι αποτελεί άλλο ένα χειμερινό φρούτο. Παράγεται κυρίως τον Οκτώβρη – Νοέμβρη. Το κυδώνι αποτελεί ένα φρούτο με χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, αφού 100γρ. κυδωνιού αποδίδουν 55 θερμίδες. Ταυτόχρονα, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία, αφού προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

 • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αφού περιέχει τα φλαβονοειδή κουερσετίνη και  καμπεφερόλη.
 • Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως είναι η ναυτία και ο έμετος.

Λεμόνι

Το ήξερες ότι το λεμόνι ανήκει στην κατηγορία του φρούτου; Αν ωστόσο, σε ρωτούσα «ποιο είναι το αγαπημένο σου φρούτο;» είμαι σίγουρη ότι ΔΕΝ θα σου ερχόταν το λεμόνι αυτόματα στο νου.

Κι όμως, το λεμόνι είναι ένα φρούτο που είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθώς 100γρ. λεμονιού (χωρίς τη φλούδα) αποδίδουν περίπου 30 θερμίδες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 100γρ. λεμονιού καλύπτουν το 70% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C στις γυναίκες και το 60% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C στους άνδρες. Μπορείς να βρεις φρέσκα λεμόνια μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

Λωτός

Σίγουρα ως παιδί θα έχεις ακούσει τις ιστορίες για το λωτό και την απώλεια μνήμης. Παρόλα αυτά, ο λωτός είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, και χωρίς τέτοιες «μαγικές δράσεις». Ο φρέσκος λωτός παράγεται Οκτώβριο με Δεκέμβριο.

Αποτελεί μια καλή πηγή καλίου, που αποτελεί μαζί με το νάτριο, τους βασικούς ηλεκτρολύτες του οργανισμού μας. Όπως η πλειοψηφία των φρούτων, έτσι και ο λωτός, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνης Α.

μανταρίνια

Μανταρίνι (Κλημεντίνες)

Το μανταρίνι, όπως μπορεί να έχεις παρατηρήσει, μπορείς να το βρεις με διαφορετικά χρώματα από το κίτρινο ως το βαθύ πορτοκαλί. Ξέρεις πού οφείλεται η διαφορά αυτή;

Η διαφορά στο χρώμα των μανταρινιών αφορά τη σύνθεση και σύσταση από τα καροτενοειδή;

Επιπλέον, τα μανταρίνια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καθώς καλύπτουν περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες. Ανάμεσα στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, το μανταρίνι είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, κυρίως β-κρυπτοξανθίνη, που είναι υπεύθυνη και για το πορτοκαλί τους χρώμα.

Μπορείς να βρεις φρέσκα μανταρίνια από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο.

Μήλο

Τα μήλα αποτελούν ένα από τα πλέον γνωστά φρούτα του χειμώνα. και μπορείς να βρεις φρέσκα μήλα από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο. Είναι πλούσια σε κερκετίνη και πηκτίνη, δύο συστατικά που είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία. Η κερκετίνη είναι ένα φλαβονοειδές, έχει δηλαδή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η πηκτίνη ανήκει στην κατηγορία των διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, καθώς και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστερόλης.

Έξυπνο tip

Αν προτιμάς να ξεφλουδίζεις τα μήλα, ίσως είναι η ώρα να το σταματήσεις, καθώς στη φλούδα εντοπίζεται η πλειοψηφία των φλαβονοειδών.

Λογικά τώρα καταλαβαίνεις τους λόγους που έχει βγει η γνωστή ρήση «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».

πορτοκάλι φρούτο εποχής

Πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια καλλιεργούνται στις περισσότερες ζεστές περιοχές του κόσμου και καταναλώνονται είτε ολόκληρα, είτε σε μορφή χυμού. Ξέρω ότι ξέρεις ότι αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και των γνωστών σε όλους αντιοξειδωτικών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο πολλαπλά στην υγεία.

Επιπλέον, τα πορτοκάλια αποτελούν ένα βασικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση της αναιμίας, καθώς μέσω της βιταμίνης C συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Ποια είναι η πιο συχνή απορία που ακούω για το πορτοκάλι;

Μια απορία που ακούω πολύ συχνά στο χώρου του γραφείου μου είναι αν είναι καλύτερο να καταναλώνουμε το πορτοκάλι ολόκληρο ως φρούτο ή με τη μορφή χυμού. Ξέρεις η απάντηση είναι «ανάλογα την περίπτωση και τον άνθρωπο με τις συνήθειες που έχει».

Γενικότερα, η επιλογή του πορτοκαλιού ως ολόκληρο φρούτο μας βοηθάει να λαμβάνουμε περισσότερες φυτικές ίνες συγκριτικά με το να καταναλώσουμε μόνο το χυμό του. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού μας.

Ωστόσο, σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις χρειάζονται λιγότερες φυτικές ίνες, οπότε η επιλογή του χυμού είναι καλύτερη. Περισσότερα για τις φυτικές ίνες και το ρόλο τους στα φρούτα θα το αναλύσω σε ένα άλλο μου άρθρο. Συμπερασματικά, λοιπόν…εξαρτάται την περίπτωση!

εποχής ρόδι φρούτα

Ρόδι

Το ρόδι ως ο «άρχοντας των χειμερινών φρούτων» και φρούτο καλοτυχίας αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά φρούτα του χειμώνα. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, C και Ε, καθώς επίσης περιέχει και μία πληθώρα ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο.

Το ήξερες ότι με 1 ρόδι καλύπτεται το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C, καθώς και το 25% της ποσότητας φυλλικού οξέος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης;

Ίσως λοιπόν πλέον, να το επιλέγεις λίγο περισσότερο στη διατροφή σου, είτε ως φρούτο είτε ακόμα και ως λίγη «γαρνιτούρα» μέσα στη σαλάτα σου. Του ταιριάζει πολύ! Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!

Καλοκαιρινά φρούτα εποχής

Όπως είδαμε αναλυτικά πριν, τα φρούτα του χειμώνα, πάμε σιγά σιγά να δούμε και τα φρούτα του καλοκαιριού. Έτσι λοιπόν, στον παρακάτω πίνακα, σου έχω συγκεντρώσει όλα τα καλοκαιρινά φρούτα εποχής που συναντάμε τους πιο ζεστούς μήνες του έτους και συχνά ακούω ότι αρέσουν σε πολλούς!

Μήνες του έτουςΚαλοκαιρινά Φρούτα εποχής
ΑπρίλιοςΦράουλες, Γκρέιπφρουτ Μπανάνες, Passion fruit, Μούσμουλα
ΜάιοςΦράουλες, Κεράσια, Βερίκοκα, Πορτοκάλια, Κορόμηλα, Μούσμουλα
ΙούνιοςΒερίκοκα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Κορόμηλα, Κεράσια, Πεπόνι
ΙούλιοςΚαρπούζι, Πεπόνι, Νεκταρίνια, Κεράσια, Ροδάκινα, Βανίλιες, Βερίκοκα, Κορόμηλα
ΑύγουστοςΝεκταρίνια, Καρπούζι, Πεπόνι, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Σύκα, Αχλάδια, Σταφύλια
ΣεπτέμβριοςΣταφύλια, Μήλα, Σύκα , Βατόμουρα, Φραγκόσυκα, Αχλάδια
Καλοκαιρινά Φρούτα εποχής

Πάμε όμως, να δούμε αναλυτικά και λίγα λόγια για το καθένα.

passion φρούτα εποχής

Passion Fruit

To passion fruit είναι ένα τροπικό φρούτο, που κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στη διατροφή μας, καθώς αποτελεί μια θρεπτική επιλογή. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και προβιταμίνη Α.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και με διάφορους συνδυασμούς μέσα σε σαλάτες, μαγειρεμένα φαγητά, ακόμα και σε αλκοολούχα ποτά.

Βανίλιες

Πέρα από την όμορφη γεύση, οι βανίλιες έχουν και ένα υπέροχο άρωμα. Πέρα από αυτά όμως, οι βανίλιες αποτελούν και μία θρεπτική καλοκαιρινή επιλογή φρούτου. Είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου στο σώμα, γεγονός που αποδίδεται στο ότι είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστός ο ρόλος της σχετικά με την απορρόφηση του σιδήρου.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα αποτελούν κάτι περισσότερο από… ισχυρούς συμμάχους έναντι των ελευθέρων ριζών. Περιέχουν ποικιλία αντιοξειδωτικών. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Ε και C, τα καθιστούν σύμμαχο στην πρόληψη διαφόρων και ποικίλων νοσημάτων. 

Όπως σχεδόν όλα τα φρούτα, έτσι και τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπου ένα φλιτζάνι ωμά βατόμουρα έχει περίπου 8γρ. φυτικών ινών.

Μπορείς να τα αξιοποιήσεις μέσα σε διάφορα smoothies, στο γιαούρτι, καθώς επίσης και ως «μικρές πινελιές» γεύσης μέσα στις σαλάτες σου.

φρούτα βερίκοκα

Βερίκοκα

«Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο, ρίκο ρίκο ρίκοκο», όπως τραγούδαγε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Δεν είναι τυχαία που τα βερίκοκα έχουν και το δικό τους τραγούδι, καθώς έχουν υψηλή διατροφική αξία!

Πέρα από την ευκολία που έχουν στην κατανάλωσή τους, καθώς χρειάζονται μόνο πλύσιμο και καθόλου μαχαίρι, τα βερίκοκα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και αποτελούν βασικό σύμμαχο στην υγεία των ματιών. Συμβάλλουν στη υγεία του εντέρου, καθώς 1 φλιτζάνι (περίπου 160γρ.) βερίκοκα αποδίδουν 3,3γρ. φυτικών ινών που καλύπτουν το 8,6% της ΣΗΠ φυτικών ινών για τους άνδρες και το 13,2 % για τις γυναίκες, αντίστοιχα.

Δαμάσκηνο

Τα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα γνωστά για την υπακτική τους δράση, δηλαδή τη βοήθειά τους στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Παρόλα αυτά, μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα και να ενταχθούν σε πολλές παρασκευές και αρτοσκευάσματα, είτε ακόμα και ως μία πολύ καλή επιλογή σνακ.

Τα δαμάσκηνα είναι επίσης, πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο αποτελεί έναν βασικό ηλεκτρολύτη στον οργανισμό και λαμβάνει μέρος σε διάφορες ζωτικές λειτουργίες, όπως τη διαδικασία της πέψης, τον καρδιακό ρυθμό, τη μυϊκή συστολή και την αρτηριακή πίεση.

Έξυπνο tip

Για να αναγνωρίσεις πόσο ώριμο είναι το δαμάσκηνο, τότε δοκίμασε να το κόψεις στη μέση. Αν το κόψεις στη μέση και το κουκούτσι αποκολλάται εύκολα από τη σάρκα, τότε το δαμάσκηνο είναι ώριμο.

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελεί το πιο γνωστό και καλοκαιρινό φρούτο. Δικαίως χαρακτηρίζεται και ως «ο βαρόνος του καλοκαιριού». Αποτελεί εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού του 92% του καρπουζιού είναι νερό.

Το ήξερες ότι το καρπούζι περιέχει 2 φορές λιγότερα σάκχαρα από ότι το μήλο;

Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες, συστατικά που είναι σημαντικά να τα λαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και θερμίδες είναι χαμηλή, καθώς 1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως ανθοκυανίνες, όπως είναι η ζεαξανθίνη, η λουτεΐνη και το β-καροτένιο. Το κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Το ήξερες ότι τα κεράσια βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου;

Είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη, η οποία φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου κύκλου και κατά συνέπεια στη ρύθμιση του ύπνου. Επιπλέον, τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Έξυπνο tip

Kαλό είναι να βγάζεις τα κεράσια από το ψυγείο λίγη ώρα πριν τα καταναλώσεις, ώστε να ανακτήσουν τη γεύση και το άρωμα που χάνουν με την ψύξη.

Διάβασε περισσότερα: Κεράσια: που ωφελούν στην υγεία μας;

Κορόμηλα

Τα κορόμηλα χαρακτηρίζονται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στις βιταμίνες C και A.  Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β3, η οποία βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος. Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση.

Μούσμουλα

Τα μούσμουλα είναι μικρά στρογγυλά φρούτα, όπου παρατηρείται ποικιλία στο χρώμα τους από κίτρινο έως κόκκινο-πορτοκαλί, ανάλογα την ποικιλία.  Τα μούσμουλα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. Επιπλέον, τα μούσμουλα προσφέρουν μαγνήσιο και κάλιο που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

μπανάνα φρούτα

Μπανάνα

Ίσως αναρωτιέσαι για ποιο λόγο η μπανάνα βρίσκεται στα καλοκαιρινά φρούτα και όχι στα χειμερινά. Και δικαίως αναρωτιέσαι! Αν και η μπανάνα είναι ένα φρούτο που το τρώμε όλο το χρόνο, στην πραγματικότητα παράγεται σε θερμούς μήνες.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι μπανανιές που φυτρώνουν στην Ελλάδα είναι στη Μεσσηνία και την Κρήτη, σε νότιες και πιο ζεστές περιοχές. Παρόλα αυτά παράγουν ιδιαίτερα εύγευστες και αρωματικές μπανάνες, οι οποίες όμως είναι μικρότερες σε μέγεθος σε σχέση με αυτές που παράγονται σε θερμότερες χώρες.

Η μπανάνα αποτελεί από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα της διατροφής, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μια πολύ θρεπτική επιλογή φρούτου.

To ήξερες ότι με μόλις 1 μεσαία μπανάνα καλύπτεται το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες;

Το κάλιο, που τόσο συχνά σας αναφέρω σαν συστατικό των φρούτων, στην μπανάνα έχει την τιμητική του. Ο βασικός αυτός ηλεκτρολύτης βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο αίμα, με αποτέλεσμα η μπανάνα να αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή από άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Μάλιστα, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο, όπου καλεσμένη στην τηλεοπτική εκπομπή «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2, μίλησα για τη διατροφική αξία της μπανάνας.

Έξυπνο tip

Οι μπανάνες καλό είναι να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, αν όμως επιλέξεις να τις βάλεις στο ψυγείο, φρόντισε να έχεις τυλίξει με μεμβράνη τις άκρες του, ώστε να μην περνάει η υγρασία στην μπανάνα.

Νεκταρίνια

Τα νεκταρίνια είναι φρούτα χαμηλά σε θερμιδικό περιεχόμενο και αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά προάγουν την υγεία των ματιών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. 

Τα νεκταρίνια επιπλέον περιέχουν φυλλικό οξύ, μικρή ποσότητα σιδήρου, βιταμίνη Κ, καθώς και φυσικά σάκχαρα που συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας στον οργανισμό.

πεπόνι φρούτο

Πεπόνι

Άλλο ένα γνωστό καλοκαιρινό φρούτο είναι το πεπόνι. Στρογγυλό και μυρωδάτο, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το ήξερες ότι όσο πιο ώριμο είναι ένα πεπόνι, τόσο περισσότερη β-καροτένιο περιέχει;

Κι αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι «Πώς θα ξεχωρίσεις ένα ώριμο πεπόνι;», η ωριμότητα του πεπονιού είναι ανάλογη με το άρωμά του. Δηλαδή όσο πιο αρωματικό είναι το πεπόνι, τόσο πιο ώριμο είναι, άρα και πιο πλούσιο σε β- καροτένιο.

Θυμήσου επίσης, ότι το πεπόνι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή καλοκαιρινού φρούτου, καθώς το 90% του φρούτου είναι νερό κι με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Διάβασε περισσότερα: Ανακάλυψε τρόπους ενυδάτωσης για τους καλοκαιρινούς μήνες

Ροδάκινα

Ένα από τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών είναι το ροδάκινο…Έτσι δεν είναι; Η γλυκιά του γεύση και η ζουμερή του υφή είναι κάτι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Πέρα από τη γεύση του ωστόσο, το ροδάκινο κατέχει σημαντική θέση στα φρούτα του καλοκαιριού, λόγω και της θρεπτικής του αξίας.

Το ήξερες ότι τα ροδάκινα αποτελούν φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη;

Κι όμως! Παρόλη τη γλυκιά τους γεύση, τα ροδάκινα δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης, τα ροδάκινα περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Έξυπνο tip

Tα ροδάκινα αντέχουν στο ψυγείο γύρω στις 8 ημέρες, καθώς και ότι οι αμυχές στο φλοιό μειώνουν τη διάρκεια συντήρησης του φρούτου.

Σταφύλια

Ένα επίσης, αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο είναι τα σταφύλια. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη Α. Η περιεκτικότητά τους σε νερό είναι υψηλή, και πιο συγκεκριμένα 1 φλιτζάνι σταφύλια περιέχει 120γρ. νερό.

Επιπλέον, τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Μάλιστα, στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών υπάρχει μία φωτοχημική ένωση, η οποία ονομάζεται ρεσβερατρόλη και έχει φανεί σε μελέτες να έχει προστατευτική δράση έναντι χρόνιων παθήσεων.

Επιπλέον, σύμμαχοι για την καταπολέμη των ελεύθερων ριζών στο σώμα είναι και τα φλαβονοειδή μυρικετίνη και κερκετίνη, ενώσεις που περιέχονται επίσης στα σταφύλια.

σύκα

Σύκα

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο γνωρίζω ανθρώπους που είτε θα λατρεύουν τα σύκα, είτε θα τα μισούν. Κι αυτό γιατί το σύκο, ενδεχομένως να αποτελεί ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό φρούτο, ωστόσο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, φυτικές ίνες για την υγεία του εντέρου, καθώς και πρεβιοτικά. Ωστόσο, αυτό το συστατικό που βρίσκεται σε υψηλότερη συγκέντρωση είναι ο χαλκός και η βιταμίνη Β6.

Έξυπνο tip

Αν η μυρωδιά τους είναι αρκετά ξινή, αυτό σημαίνει ότι έχουν παραωριμάσει και θα έχουν και ξινή γεύση. Όσο πιο ώριμα είναι, τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν. Αν δεν είναι αρκετά ώριμα, κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν.

Φραγκόσυκα

Τα φραγκόσυκα αποτελούν ένα λιγότερο καλοκαιρινό φρούτο, ωστόσο περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Μια μερίδα φραγκόσυκο (περίπου 150 γρ.) παρέχει το 14% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών στις γυναίκες και το 21% στους άντρες.

Το φραγκόσυκο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη C που καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται να λαμβάνουμε καθημερινά.

Φράουλες

Καλοκαίρι, ήλιος, δροσερό σνακ, γλυκιά γεύση, απόλαυση…δεν ξέρω για εσένα, αλλά αν με ρωτούσες τι μου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη «φράουλα» αυτές είναι οι λέξεις που θα την περιέγραφαν αρκετά καλά νομίζω… Έτσι δεν είναι;

Oι φράουλες πέρα από την εξωτική γεύση που έχουν, αποτελούν και ένα καλοκαιρινό φρούτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία.

Οι φράουλες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος και καλίου.

Επιπλέον, όπως η πλειοψηφία των φρούτων, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Καταναλώνονται συνήθως φρέσκιες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες παρασκευές στην κουζίνα μας και να τους δώσουν μια υπέροχη γεύση. Δοκίμασέ τες μέσα σε σαλάτες, smoothies, γάλα ή γιαούρτι ή ακόμα και σε μαρμελάδα.

Διάβασε περισσότερα: Μαρμελάδα: Όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Συμπερασματικά

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία είναι τα φρούτα του σημερινού άρθρου. Είναι ακόμα περισσότερα, καθώς η φύση μας τα έχει χαρίσει απλόχερα!

Σίγουρα, διαβάζοντας τα παραπάνω, θα παρατήρησες την ομοιότητα που έχουν τα φρούτα, όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά. Και αυτό είναι και το κοινό γνώρισμα της κατηγορίας των φρούτων. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που οι οδηγίες λένε να υπάρχουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Πάντως, όποιο φρούτο κι αν διαλέξεις, φρόντισε να το εντάξεις στην διατροφή σου με τον καλύτερο για εσένα τρόπο! Και … Καλή απόλαυση!


Διάβασε σχετικά άρθρα – οδηγούς:

Βιβλιογραφία

 • Dow, C. A., Going, S. B., Chow, H. H. S., Patil, B. S., & Thomson, C. A. (2012). The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism, 61(7), 1026-1035.
 • Jafari-Dehkordi, E., Hashem-Dabaghian, F., Aliasl, F., Aliasl, J., Taghavi-Shirazi, M., Sadeghpour, O., … & Ghods, R. (2017). Comparison of quince with vitamin B6 for treatment of nausea and vomiting in pregnancy: a randomised clinical trial. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 37(8), 1048-1052.
 • D’Elia, L., Barba, G., Cappuccio, F. P., & Strazzullo, P. (2011). Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies. Journal of the American College of Cardiology, 57(10), 1210-1219.
 • Mawa, S., Husain, K., & Jantan, I. (2013). Ficus carica L.(Moraceae): Phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.  Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24159359/

Διαβάστε επίσης

close
Ξεκινήστε την αναζήτηση γράφοντας κάτι
Κλείστε Ραντεβού
Κλείσε ραντεβού
Scroll To Top